Sparen met gouden handdruk bij ABN AMRO

Sparen met gouden handdruk bij ABN AMRO Ontslag gekregen? Sparen met uw ontslagvergoeding bij ABN AMRO is dan een mogelijkheid. Met uw gouden handdruk of ontslagvergoeding kunt u in 2021 en 2022 of daarna eenvoudig en voordelig bijsparen. De stamrechtvrijstelling is vervallen, maar er zijn nog andere mogelijkheden zoals de Gouden Handdruk Opbouwrekening.

De Gouden Handdruk Opbouwrekening


Gouden handdruk, ontslagvergoeding en kantonrechtersformule 2020

De kantonrechtersformule helpt bepalen hoeveel u aan gouden handdruk of ontslagvergoeding bij uw ontslag mee krijgt. Drie factoren bepalen in de kantonrechtersformule de vergoeding:
  • Het aantal gewogen dienstjaren;
  • Uw maandsalaris;
  • De correctiefactor waarvan de grootte afhankelijk is van de mate waarin het ontslag uw schuld is of juist van het bedrijf dat u ontslaat.

Door deze factoren met elkaar te vermenigvuldigen krijgt u het u toe te kennen bedrag bij ontslag. De kantonrechtersformule hoeft in 2020 niet te worden toegepast. Alternatieven zijn de transitievergoeding of een bedrag na onderhandeling met uw werkgever.

Belastingdienst en de ontslaguitkering

Een ontslagvergoeding krijgen is mooi, maar u moet dan wel meestal nog even afrekenen met de Belastingdienst. Als u het geld laat storten op uw rekening, betaalt u een groot deel van de gouden handdruk direct aan de Belastingdienst. Het kan zijn dat u dan nauwelijks de helft van uw ontslagvergoeding overhoudt. Fiscale constructies bij ontslag zijn voor nieuwe ontslagvergoedingen sinds 2014 opgeheven. De bekendste was wel de Stamrecht BV die voor de periodieke uitkeringen zorgde. Anno 2021 en 2022 kunt u wel nog gebruik maken van de middelingsregeling bij wisselende inkomens en ervoor kiezen dat de bank uw periodieke uitkeringen verzorgt. Het kan ook zijn dat u weer snel werk hebt of een reservepotje met geld en dus uw ontslagvergoeding nog even wilt parkeren. Over dat geparkeerde geld krijgt u rente totdat u de bank vraag om (een deel van) het geld uit te keren. Nog een aantal jaren extra kapitaal opbouwen kan met de Gouden Handdruk Opbouwrekening, vervolgens periodiek uitkeren met de Gouden Handdruk Leefrekening of een Lijfrente Garantiepolis.

De Gouden Handdruk Opbouwrekening

ABN AMRO biedt de Gouden Handdruk Opbouwrekening aan. Op deze rekening kunt u uw ontslagvergoeding parkeren tegen een variabele rentevergoeding. Al de tijd dat het geld op deze geblokkeerde rekening staat, betaalt u er geen inkomstenbelasting over, terwijl het geheel aangroeit met de rente. Geen belasting dus in box 1 en ook niet in box 3, waarover de vermogensbelasting wordt berekend. U hebt er geen omkijken naar en er worden geen aanvullende kosten in rekening gebracht. Uiterlijk tot wanneer u de AOW-leeftijd bereikt, moet u kiezen voor de periodieke uitkeringen van het opgebouwde vermogen. Dat kan via overdracht naar een andere bank of verzekeringsmaatschappij of bij de bank waar u de opbouwrekening hebt. Zodra de periodieke uitkeringen zijn gestart, gaat u over de uitkeringen inkomstenbelasting betalen.

Voorwaarden Gouden Handdruk Opbouwrekening 2021 en 2022

Een voorwaarde is wel het minimale bedrag dat gestort wordt € 5.000 bedraagt. Als u er later voor kiest om het opgebouwde vermogen toch bij een ander te stallen, dan worden u wel kosten in rekening gebracht. Maar als u het spaartegoed bij ABN AMRO later omzet in een verzekering worden geen extra kosten berekend.

De Gouden Handdruk Leefrekening of een Lijfrente Garantiepolis

Er gelden wettelijke regels voor de duur van de periodieke uitkeringen in zijn algemeenheid. Zo moet iemand die jonger is de leefrente over meer jaren uitsmeren dan een ouder iemand. In één keer uitkeren is dus niet mogelijk, in één jaar wel maar dan moet u minimaal 60 jaar zijn. Kijkt u maar:

Leefrente, leeftijd en het verplicht aantal jaren van uitkering van de leefrente:

LeeftijdMinimaal aantal jaren leefrente
Jonger dan 25 jaar18 jaar
Tussen 25 en 30 jaar15 jaar
Tussen 30 en 35 jaar12 jaar
Tussen 35 en 40 jaar 9 jaar
Tussen 40 en 45 jaar 6 jaar
Tussen 45 en 50 jaar 4 jaar
Tussen 50 en 55 jaar 3 jaar
Tussen 55 en 60 jaar 3 jaar
Vanaf 60 jaar tot AOW-leeftijd 1 jaar

Wie 41 jaar is moet dus de leefrente spreiden over minimaal 6 jaar. Wie 61 is over minimaal 1 jaar en zo verder. Over het kapitaal dat nog niet is uitgekeerd krijgt u ook tijdens de uitkering rente bijgeschreven. U kunt er ook voor kiezen om het opgebouwde kapitaal door een andere bank of verzekeraar te laten uitkeren met de voorwaarden die daar dan gelden.

Sparen en voortijdig overlijden

Als u als rekeninghouder komt te overlijden en er geen testament is opgesteld, zijn de rechthebbende erfgenamen:
  • De echtgenoot of echtgenote dan wel een geregistreerd partner.
  • Hij of zij met wie de rekeninghouder duurzaam een gezamenlijke huishouding voerde en die geen bloed- of aanverwant persoon is in de rechte lijn.
  • Kinderen en pleegkinderen die jonger zijn dan 30 jaar.

Ook dan geldt dat de minimale duur van de periodieke uitkeringen afhankelijk is van de leeftijd van de gerechtigde, zoals aangegeven in bovenstaande tabel. Uitzondering op deze regel vormen de kinderen en pleegkinderen van de overledene. Voor hen moeten de termijnen uiterlijk eindigen op het moment dat zij de 30 jaar worden.

Leefrente en Belastingdienst

Het grote voordeel van sparen met uw ontslagvergoeding of gouden handdruk is dat de Belastingdienst gedeeltelijk achter het net vist. U betaalt op de geblokkeerde opbouwrekening geen belasting over de gouden handdruk en ook niet over de rente. Pas als de leefrente op een later moment wordt uitgekeerd is de leefrente belast en niet eerder.

Conclusie sparen in 2021 en 2022 met een gouden handdruk of ontslagvergoeding bij ABN AMRO

Extra sparen op de opbouwrekening is de manier om transparant en fiscaal vriendelijk te sparen als u het geld van de gouden handdruk niet direct nodig hebt.

Lees verder

© 2010 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stamrecht banksparen: Ontslagvergoeding en stamrechtWanneer je wordt ontslagen, krijg je vaak een ontslagvergoeding of gouden handdruk mee ter compensatie. Voorheen konden…
De gouden handdruk of de ontslagvergoedingDe gouden handdruk of de ontslagvergoedingDe ontslagvergoeding of gouden handdruk is een soort van afkoopsom welke de werknemer de werkgever geeft bij een ontslag…
Banksparen - de beste optie voor een Gouden Handdruk?Banksparen - de beste optie voor een Gouden Handdruk?Banksparen kan een zeer gunstige manier zijn om het meeste profijt van je ontslagvergoeding of gouden handdruk te hebben…
Gouden handdruk of ontslagvergoedingGouden handdruk of ontslagvergoedingGouden handdruk, ontslagvergoeding, ontslag, op staande voet. Een gouden handdruk wordt ook wel een ontslagvergoeding ge…

Alternatieven voor spaarrekening 2020 en 2021Alternatieven voor spaarrekening 2020 en 2021Wat is het beste alternatief voor een spaarrekening in 2020 en 2021? Sparen betekent ook alle mogelijkheden bekijken voo…
Sparen - creditcard sparen geeft hoge renteSparen - creditcard sparen geeft hoge renteOok creditcard sparen bestaat en het levert een mooie spaarrente op. Een creditcard aanvragen en sparen geeft een hogere…
Reacties

Dick van Zanten, 24-04-2016
Mijn gouden handdruk, heb ik onder gebracht ABN AMRO. Op de jaaropgave, staat vermeld Pensioen.
1e Is dit dan inkomen en waar moet je dit onder brengen?
2e Ik lees steeds over premies, welke dan gedeeltelijk kunnen worden "verminderen". Is dit ook toepasbaar bij, als men het geheel gelijk heeft gestort. Reactie infoteur, 11-01-2020
Beste Dick van Zanten,
Zodra leefrente wordt uitgekeerd is dat belast als inkomen (inkomen uit werkzaamheden uit het verleden), het kapitaal op de spaarrekening is niet belast. Toen u uw ontslagvergoeding kreeg, hebt u hierover belasting betaald en het netto bedrag bij ABN AMRO ondergebracht.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

André Mosselman, 12-03-2013
Ik heb mijn ontslagvergoeding bij ABN/Amro ondergebracht; een gouden handdruk opbouwrekening (100 % sparen met variabele rente). Is het fiscaal aantrekkelijk om dit geld te gebruiken om mijn hypotheek af te lossen, of betaal ik dan evengoed 42% belasting? Reactie infoteur, 11-01-2020
Beste André Mosselman,
Volgens de specificaties van ABN AMRO mag u uw tegoed op de Gouden Handdruk Opbouwrekening alleen gebruiken als aanvulling op uw inkomen of pensioen. U betaalt bij een opname evengoed 40% tot 57% inkomstenbelasting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Bert, 24-01-2013
Geachte,
als ik banksparen met een gouden handdruk doe bij een bepaalde bank, kan ik die rekening dan overzetten naar een andere bank, m.a.w. mijn banksparen voortzetten bij een andere bank?

Hartelijk dank voor uw reactie Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Bert,
Overboeken van een rekening met banksparen naar een andere bank is zeker niet altijd mogelijk zonder extra kosten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Lachman, 06-01-2013
06-01-2013
ik heb in 2010 ontslavergoeding op een stamrechtspaarrekening laten storten, omdat ik wilde geen 52% belasting direct betalen aan de belastingdienst, maar dat is een vergissing, als ik derect had laten storten op mijn rekering had dan de 52% belasting betaald en niet achteraf als nu het geval is bij mijn.
ik heb naast mij stamrechtbankspaar uitkering, waar ik nu 42% belasting betaal en ik heb werk salaris waar ik ook belasting wordt ingehoude via mijn werkgever.maar de belastingdienst als twee inkomen en wordt samen opgeteld in mijn verzamel inkomen waar ik nu toch op de 52% toen uit komt ik heb een aanslag ven de belasting € 1650, 00 betalen op een verzamel inkomen van €44.000, 00.
ik zit nu vast aan tot mij pensioen.
als iemand denk wil zijn ontslag vergoeding op een stamrechtbanksparen laten storten denk goed na, als iemand denk dat hij ontslagen wordt met onstang vergoeding laat het bedraag direct uitkeren, wand alles word mee geteld voor de aanvraag je WW uitkering je krijg 70 % van alles wat je ontvangenheb in jaar waar je ontslagen ben mee telt, want de UWV kijk SV loon meer niet. Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Lachman,
1. Als u een ontslagvergoeding in één keer laat uitbetalen telt het ook mee voor uw ww en betaalt u tot 50% belasting in 2020.
2. Vaak weet je niet als je ontslagen wordt of je nog werk zult vinden. Dan is banksparen toch een mooie oplossing.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

H. van de Meeberg, 03-07-2012
Ik verwacht ontslag en een ontslagvergoeding die interessant kan zijn voor een stamrechtspaarrekening. Ik heb dan niet direct de 52% inhouding van de belastingdienst.
Ik zit in met mijn inkomen in schijf 4 en verwacht dat in een nieuwe werkkring ook. Ik kan het geld gezien mijn leeftijd (41) 5 jaar vast zetten. Zijn de renteuitkeringen dan dan ook 52% belast (omdat ze toch worden gezien als aanvulling op mijn inkomen)?
En wat gebeurt met de uitkering van het gehele bedrag als ik er na 5 jaar over wil beschikken? Wordt dat meegeteld als inkomen en belast met 52%?
Want als beide vragen met JA moeten worden beantwoord, snap ik niet goed waarom ik het niet direct en belast naar een betaalrekening zou laten storten…

Ik zie uit naar uw reactie.
m.v.g.
H. van de M. Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste H. van de Meeberg,
Als uw inkomen bij uitkering in de hoogste belastingschijf zit, betaalt u 49,5% belasting over alles wat in die schijf valt (2020). In dat geval is het enige voordeel van een stamrecht bv dat het kapitaal niet in box 3 van de inkomstenbelasting valt. Dat zal niet opwegen tegen de extra administratie en kosten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

J. T. M. van der Weijden, 25-03-2011
Als het goed is ga ik binnenkort een Gouden handdruk ontvangen. Ik ben nu 49 jaar. Hoeveel jaar moet ik het geld wat ik bij jullie stort dan vast laten staan, voordat ik het eraf mag halen? Niet alles, maar bijv. een gedeelte? Is dit dan 4 jaar vlgs bovenstaand schema? Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste J. T. M. van der Weijden,
1. Dat klopt, maar bij ons kunt u geen storting doen. Daarvoor moet u naar een bank.
2. Bespreek ook daar de mogelijkheden.
3. Belangrijk is dat het geld niet eerst op uw rekening wordt gestort, maar direct naar een bankspaarrekening van de bank. Anders betaalt u alsnog de hoge inkomstenbelasting, die u juist wilt vermijden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 16-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.