Wijs met geld: minder materialistisch worden

Wijs met geld: minder materialistisch worden Als je in de toekomst frank en vrij je eigen keuzes wil maken dien je je hoofd niet in de schuldenstrop te steken. Hoe word je minder materialistisch?

Opmerking

Dit artikel is informatief bedoeld. Je blijft natuurlijk zelf verantwoordelijk voor (financiële) keuzes in je leven. De site van het NIBUD (www.nibud.nl) is een goed startpunt bij vragen over geld. Neem op tijd actie bij problemen en vraag advies aan betrouwbare en gekwalificeerde adviseurs.

Slechte beslissingen

Helaas beginnen de meeste mensen pas na te denken als ze met de neus op de feiten worden gedrukt. Afgestudeerden die onnodig veel hebben geleend en een hoge studieschuld hebben opgebouwd zijn minder vaak tevreden met hun leven en hebben meer problemen met hun geestelijke gezondheid.

Schulden en gezondheid

Grote schulden kunnen leiden tot een slechte gezondheid. Mensen die veel schuld hebben slapen slechter, voelen zich angstiger en hebben meer lichamelijke klachten. Daarnaast heb je als je diep in het rood staat meer kans op het plegen van zelfmoord. Mensen die schulden hebben leiden ook vaker aan depressies.

Belangrijkste tip: kijk geen tv

Een goede truuk om jezelf en je kinderen minder materialistisch te laten worden is minder tv te kijken. Indien we tv kijken wordt continu de boodschap uitgestraald dat mensen die veel dingen bezitten gelukkig zijn. Hoe jonger de kinderen, des te gevoeliger ze zijn voor de boodschap die reclame uitzendt. En kinderen hebben bewezen een grote invloed op het aankoopgedrag van hun kinderen. Geld uitgeven wordt gelijk gesteld aan succes hebben. Onderzoek heeft uitgewezen dat hoe meer je televisie kijkt, des te materialistischer je wordt. Je waarneming van de werkelijkheid wordt eenzijdig vervormd. Je zou haast denken dat een dure auto en een grote villa absoluut noodzakelijk zijn om gelukkig te zijn in het leven. Dit in tegenstelling wat werkelijk belangrijk is: een goede gezondheid en een hechte relatie met je familie en vrienden.

Slimme reclameomzeiltruuks

Je zou je kinderen toch naar eductieve films kunnen laten kijken door een dvd op te zetten. Dan heb je in ieder geval in de hand dat er niet de hele tijd reclame tussendoor komt. Bij oudere kinderen zou je een spelletje kunnen spelen om de boodschap van de reclame te raden. Het beste is echter niet te veel aandacht te besteden aan de reclames. Het vermelde onderzoek stelt dat hoe bewuster je naar de reclame kijkt, des te meer dat je er door beïnvloed wordt.


De financiële opvoeding

Jammer maar helaast leren we veel nuttige dingen op de lagere en middelbare school, maar schijnbaar nog niet genoeg over hoe we schulden kunnen voorkomen. Denk nu niet dat financiën persé moeten gaan over ingewikkelde berekeningen en de vraag of je moet beleggen. Je moet voor jezelf nagaan wat je wilt in het leven. Een mooi huis mag gerust, als je je dan ook maar bewust bent dat de woonlasten van de meesten ongeveer veertig procent van hun inkomen opslokken. Als je een huis met een tophypotheek koopt mag er niets foutgaan. Indien je zoals vroeger nog kon leende op twee salarissen heb je totaal geen speelruimte. Als er een van de beide partners ziek wordt of ontslagen wordt zit je al vlug in een vervelend parket.

Consumeren als hoogste doel? Bekijk de wereld eens anders

Mensen die "gewoon" doen komen niet zo vaak op de televisie. In tegenstelling tot wat je zou denken is consumeren niet het hoogste doel. Het is belangrijk dat je een doel hebt om zuinig aan te doen. Zuinig zijn hoeft geen doel op zichzelf te zijn. Het zou kunnen zijn dat je een dag per week minder wilt gaan werken. Dit om wat meer rust in je leven te creeëren. Je hoeft natuurlijk niet zo extreem te doen als Kath Kelly in "Leven van 1,- per dag." Wat interessant is is dat ze in het weekend verschillende soorten vrijwilligerswerk gaat doen. Dat kost minder dan de standaard uitjes en ze ontmoet er interessante mensen.
© 2012 - 2022 Blackbeauty, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Besparingstips voor ZZP’ersBesparingstips voor ZZP’ersLang niet alle ZZP’ers hebben veel geld te besteden en soms willen ze juist extra geld sparen om meer te kunnen invester…
Zuinig zijn is een manier van levenZuinig omgaan met geld voorkomt financiële zorgen. Zuinig leven is altijd goed nadenken voordat u geld gaat uitgeven. De…
Ook minima moeten maandelijks sparenGeld sparen is een goede manier om geldzorgen in de toekomst te voorkomen. Door een geldbuffer op te bouwen kunt u in mo…
Sparen is een middel, geen doelGeld opzij zetten is belangrijk voor de toekomst, maar het leven op dit moment moet ook door gaan. Veel mensen beperken…

Je rijk voelen door tijdelijk geld te besparenJe rijk voelen door tijdelijk geld te besparenEr zijn periodes in het jaar dat er over het algemeen veel geld wordt uitgegeven. Denk daarbij aan de zomervakantie en d…
Wees wijs met geld: leg een buffer aan!Wees wijs met geld: leg een buffer aan!Hoe kunt u zich het beste wapenen tegen de huidige financiële onrust? Zorg er in ieder geval voor dat u onverwachte gebe…
Bronnen en referenties
  • http://www.nibud.nl
  • http://lib.ugent.be/fulltxt/RUG01/001/788/708/RUG01-001788708_2012_0001_AC.pdf
  • Boek: Leven van 1,- per dag door Kath Kelly ISBN10 9041762965
Blackbeauty (100 artikelen)
Laatste update: 10-01-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.