Je rijk voelen door tijdelijk geld te besparen

Je rijk voelen door tijdelijk geld te besparen Er zijn periodes in het jaar dat er over het algemeen veel geld wordt uitgegeven. Denk daarbij aan de zomervakantie en de decembermaand. Hoe zorg je ervoor dat het financiële gat dat je hebt geslagen weer gedicht wordt? Een bijkomend voordeel is dat je je na een korte intensieve periode geld besparen je bij "gewone" uitgaven toch weer een rijk persoon voelt.

Opmerking

Dit artikel is informatief bedoeld. Je blijft natuurlijk zelf verantwoordelijk voor (financiële) keuzes in je leven. De site van het NIBUD (www.nibud.nl) is een goed startpunt bij vragen over geld. Neem op tijd actie bij problemen en vraag advies aan betrouwbare en gekwalificeerde adviseurs.

Het principe: bespaar een afgesproken periode

Indien een vakantie- of feestdagenperiode voorbij is, zijn de meeste mensen blij dat het leven weer zijn normale gangetje gaat. Als je dan inventariseert wat je uitgaven zijn geweest kan de schrik je soms om het hart slaan. In veel gevallen heb je toch meer uitgegeven dat je gebudgetteerd had. Hoe zorg je er nu voor dat je tekorten aangevuld worden zonder langdurig te moeten beknibbelen? Bespaar rigoreus een vooraf bepaalde periode. Daarna pak je weer je "gewone" uitgavenpatroon op.

Februari en september: mooie magere maanden om geld te besparen

Kijk eens naar je levensritme. In Nederland zijn meestal de decembermaand en de juli/augustusmaanden de dure maanden. Daarna kun je tijdelijk de broekriem aanhalen om je kasboekje weer in orde te maken. Dit betekent natuurlijk niet dat je de andere maanden maar met geld moet smijten. De truuk is dat je twee begrensde periodes in het jaar zuinig aan doet. Dan heb je daarna je kasboekje weer op orde en voel je je rijk, terwijl je je gewone uitgaven doet.

De uitvoering: duidelijke afspraken hoe te besparen

Markeer op je kalender en in ieders' agenda dat de superbespaarmaand weer is aangebroken. Indien je huisgenoten hebt bespreek dan samen de spelregels. Als je een goed inzicht in je bestedingspatroon hebt is het nog doeltreffender een bespaarbedrag af te spreken. Hang een lijst op met de spelregels. Een voorbeeld is: niet uit eten of uit lunchen. We ontbijten iedere ochtend samen, we nemen onze lunch mee naar school of naar het werk. Daarnaast eten we iedere avond thuis. We mogen wel mensen bij ons thuis uitnodigen om te komen eten. We kopen echter geen onnodig luxe levensmiddelen. Bij eters spreken we vooraf een budget af. Dit is duidelijk besparen.

Eten en je zwakke momenten

Als je weet dat je een zwak hebt voor gevulde koeken (die op je werk ruim twee euro kosten) probeer hier dan niet weerstand aan te bieden. Je hebt namelijk maar een beperkte hoeveelheid wilskracht. Koop dan gewoon in de supermarkt een aantal voorverpakte gevulde koeken. Die zijn daar een factor vier goedkoper. Zorg dat je deze lekkernij altijd bij je hebt. Je hebt dan toch bespaard en je voelt je niet zielig.

Besparen op boodschappen

Ga eenmaal per week inkopen in een voordelige winkel. Er zijn genoeg voordelige winkels. Kies gewoon degene die het meest dichtbij gelegen is. Door de supermarktenoorlog zijn de meeste supermarkten tegenwoordig redelijk concurrerend. Onderzoek heeft aangetoond dat als je meerdere keren per week inkopen doet dat je dan genegen bent om meer uit te geven. Dus eenmaal per week inkopen helpt je te besparen op boodschappen. Kies gewoon een enkele supermarkt. Hoe meer verschillende supermarkten je bezoekt des te groter is de kans dat je weer meer dan nodig uitgeeft.

Boodschappenlijst maken: goedkoop eten

Maak een uitgebreide boodschappenlijst voor een week. Schrijf in een schema iedere dag van de week een voordelig recept. Maak een logische indeling van je boodschappenlijstje zodat je niet onnodig door de supermarkt gaat dwalen. Je bent dan namelijk genegen meer te kopen. Als in de supermarkt van je keuze de groenten in het begin van de winkel liggen zet dan in het begin van je boodschappenlijstje alle groenten bij elkaar. Kopieer de benodigde groenten van je recept onder het kopje groenten. Maak daarnaast een kopje vlees, vis of eiwitvervangers. Kopieer daar de benodigde ingrediënten van je recepten hier weer naartoe. Volg de indeling van de supermarkt. Het is gewoon zaak om zo kort als mogelijk bij de winkel binnen te zijn. Dan is er minder kans dat je zwicht voor de "aanbiedingen". Koop niets wat je die week niet nodig hebt. Bij aanbiedingen ben je genegen om meer te kopen dan je nodig hebt. Goedkoop eten is vaak een kwestie van plannen.

De finish: je rijk voelen

Als je na een maand zuinig aandoen weer je oude bestedingspatroon opneemt zul je ervaren dat je je heel rijk voelt. Dan heb je twee vliegen in een klap: je hebt bespaard en je hebt je "rijke" gevoel weer terug. Door een maandje rustig aan doen voel je je daarna weer rijk. Dit kun je vergelijken met de snelheid van een auto. Als je eerst stapsvoets hebt gereden en daarna weer met 50 kilometer per uur gaat rijden lijkt het net alsof je ineens heel hard rijdt. Dit is dan slechts gezichtsbedrog.
© 2012 - 2024 Blackbeauty, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld besparen op vakantieGeld besparen op vakantieVakanties kunnen erg duur zijn en daarom is het raadzaam om geld te besparen op vakantie. Er zijn veel manieren om goedk…
Goedkoper boodschappen doenMet veel haast boodschappen doen kost u meer geld. Door goed te kijken en vergelijken kunt u eenvoudig €10 besparen op b…
Hoeveel geef ik wekelijks uit aan boodschappen?Hoeveel geef ik wekelijks uit aan boodschappen?Uw vaste lasten kunt u niet of nauwelijks beïnvloeden. Er valt veel geld te besparen op de dagelijkse boodschappen. Zond…
Leven als een vrekLeven als een vrekProberen zuinig te leven is een goed uitgangspunt. U kunt ook helemaal doorslaan door ook weer te besparen op de kosten…

Bespaar veel geld met het spannende lunchtrommeltjeBespaar veel geld met het spannende lunchtrommeltjeJe neemt je eigen lunch meer naar school, naar je werk of je luncht gewoon thuis. Dit kan meerdere redenen hebben. Je wi…
Wijs met geld: minder materialistisch wordenWijs met geld: minder materialistisch wordenAls je in de toekomst frank en vrij je eigen keuzes wil maken dien je je hoofd niet in de schuldenstrop te steken. Hoe w…
Bronnen en referenties
  • www.nibud.nl
  • www.genoeg.nl
Blackbeauty (100 artikelen)
Laatste update: 06-12-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.