Auto kopen met huurkoop

Auto kopen met huurkoop Huurkoop is een kredietvorm die vaak voorkomt bij het kopen van auto’s. De kredietverstrekker stelt de auto voor een bepaalde periode ter beschikking tegen betaling van een vergoeding: de huur. Iedere maand betaalt de koper een bepaald bedrag aan de kredietverstrekker. Na betaling van de laatste termijn is hij eigenaar van de auto. Is het slim om een auto te kopen met huurkoop? Wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen van een auto kopen met huurkoop?

Verschil tussen huurkoop en lease

Lease is een andere bekende financieringsvorm in de autowereld. Het verschil tussen huurkoop en lease is dat de eigendomsopdracht bij lease optioneel is. De lessee (de kredietnemer bij lease) kan zelf kiezen of hij de auto uiteindelijk wil kopen of niet. Bij huurkoop wordt de koper/huurder eigendom van de auto.

Verschil tussen huurkoop en koop op afbetaling

Huurkoop is een speciale vorm van koop op afbetaling. Er is een belangrijk verschil: bij koop op afbetaling is de huurkoper onmiddellijk eigenaar, terwijl bij huurkoop de eigendomsoverdracht overgaat na betaling van de laatste termijn, dus nadat de lening volledig is afgelost. Zolang dat niet gebeurt is, blijft de koper aansprakelijk voor schade.

Auto kopen met huurkoop

Huurkoop is een financieringsvorm die vaak gebruikt wordt bij de koop van auto’s. De huurkoper wordt verplicht om een all riskverzekering af te sluiten voor de auto. Dat is relatief duur.

Voordelen van huurkoop

Voor de verkoper biedt huurkoop duidelijke voordelen. Bij huurkoop van een auto staat de auto borg: dit biedt zekerheid. Verder kan de koper het product, in dit geval de auto, direct in gebruik nemen.

Nadelen van huurkoop

Huurkoop is een dure financieringsvorm. De kredietverstrekker kan de auto terugvorderen als de huurkoper niet aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen en de aflossing niet kan opbrengen. Bovendien is de rente erg hoog.

Conclusie: auto kopen met huurkoop

Een auto kopen met huurkoop kan aantrekkelijk lijken en wordt ook als dusdanig gepresenteerd op diverse websites. Het voordeel is dat de huurkoper na aflossing van de volledige lening eigenaar wordt van de auto. Maar huurkoop is een financieringsvorm met een relatief hoge rente. Bovendien kunt u als huurder het “bezit” kwijtraken als u de maandelijkse betalingen niet meer op kunt brengen.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschil huurkoop en koop op afbetalingWat is het verschil tussen “koop op afbetaling” en “huurkoop”? Aan welke verplichtingen moeten koper en verkoper zich ho…
Lenen - wat is huurkoop en eigendomsvoorbehoudLenen - wat is huurkoop en eigendomsvoorbehoudHuurkoop is een dure manier van geld lenen, maar ook een snelle manier van geld lenen en krediet. Het is een vorm van ko…
Waarom een autolening afsluiten niet voordelig isWaarom een autolening afsluiten niet voordelig isVeel mensen kopen een auto en sluiten dan een autolening af. Wat zij zich niet realiseren dat ze in de meeste gevallen g…
Wat is huurkoop en registratie huurkoop bij BKRWat is huurkoop en registratie huurkoop bij BKRHuurkoop kan beschouwd worden als een vorm van krediet. De bedoeling van huurkoop is dat de eigendom van het onderhavige…
Lenen met huis als onderpandDe overwaarde van de woning kunt u benutten om geld te lenen met het huis als onderpand. Oftewel: het afsluiten van een…
Bronnen en referenties
  • WIkipedia
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 09-07-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.