Lenen met onderpand: voordelen lenen met onderpand

Er zijn verschillende vormen van lenen op onderpand. De bekendste lening is de hypothecaire lening, waarbij de woning het onderpand is van het krediet. De mogelijkheden van lenen met onderpand worden in dit artikelen besproken. Tevens komen de voordelen en nadelen aan het licht van lenen met onderpand.

Wat is lenen met onderpand?

Banken en andere financiële instellingen die leningen verstrekken, willen de zekerheid dat zij het geleende geld terugkrijgen met rente. Zij hebben dan ook de voorkeur voor klanten die een vaste baan hebben en een stabiel inkomen. Anders achten banken het risico te groot dat de klant niet aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Een lening met onderband geeft zekerheid aan de kredietverstrekker. Als je niet in staat bent om de lening terug te betalen, heeft de bank het recht om het onderpand te verkopen en zo het geleende bedrag terug te krijgen.

Snel contant geld lenen met onderpand

Een krediet dat door middel van een onderpand wordt verstrekt, wordt in sommige gevallen (zoals bij een pandhuis) direct contant uitbetaald. Als je snel geld nodig hebt, kan dit dus een optie zijn.

Leningen met onderpand

Er zijn verschillende soorten leningen met onderpand:
  • De hypothecaire lening. De woning is het onderpand en de bank heeft het recht van parate executie. Dat wil zeggen dat het huis zonder tussenkomst van de rechter mag worden verkocht.
  • Een lening op effecten. De aandelen vormen het onderpand. Een dergelijke lening wordt een effectenkrediet genoemd.
  • Lenen met een levensverzekering als onderpand. Hoeveel men kan lenen, hangt samen met de afkoopwaarde van de polis.
  • Bank van lening oftewel pandhuis
  • Lenen met auto als onderpand

Lenen bij pandhuis – onderpanden

Er zijn verschillende zaken die als onderpand kunnen dienen. Onderpanden die vaak worden gebruikt door particulieren, zijn goud en sierraden. Goud is waardevast. De waarde ligt rond de 20 euro per gram. Goud is een zeer geschikt onderpand. Verder kun je denken aan onderpanden zoals elektronica (spelcomputers, muziekinstallaties) en waardepapieren (aandelen, obligaties).

Lenen met auto als onderpand

Snel geld lenen kan door de auto te verpanden bij een pandhuis. Juridisch is er geen sprake van een lening, maar van een verkoop met recht op terugkoop. Toch worden in Nederland niet snel auto’s als onderpand beleend. Deze manier van lenen is dan ook relatief nieuw.

Voordelen lenen met onderpand

Lenen op basis van een onderpand is doorgaans goedkoper dan andere leenvormen, zoals het persoonlijk en doorlopend krediet. Lenen met onderpand kan tegen een lage rente. Dit komt door de zekerheid die de kredietverstrekker heeft. De beloning (lage rente) hangt nauw samen met het risico. Een ander voordeel is dat er geen BKR toetsing vooraf gaat aan de lening. Zo worden mensen met een negatieve BKR-registratie in de mogelijkheid gesteld om toch geld te lenen.

Nadelen lenen met onderpand

Het nadeel van lenen met onderpand is dat je het onderpand moet afstaan aan de kredietverstrekker. Bovendien heeft de kredietverstrekker het recht om het onderpand te verkopen als je niet kunt voldoen aan je betalingsverplichtingen. Het ontbreken van de BKR-toets lijkt voordelig, maar BKR is niet voor niets in het leven geroepen. Het doel is om te voorkomen dat mensen zich in schulden steken.

Conclusie: geld lenen met onderpand

Lenen met onderpand is een manier om snel aan contant geld te komen en aan de BKR-toets te ontsnappen. Dit kan dus een aantrekkelijke optie zijn voor mensen met een negatieve BKR-registratie. De rente is lager dan bij andere leenvormen. Het nadeel is dat het onderpand de kredietverstrekker een machtige positie geeft. Als jij geen rente betaalt of de lening niet op tijd terugbetaalt, zal het onderpand worden verkocht.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lenen met huis als onderpandDe overwaarde van de woning kunt u benutten om geld te lenen met het huis als onderpand. Oftewel: het afsluiten van een…
Lenen met onderpand: Meer en voordeliger lenen op onderpandWanneer je als consument bij een bank of financiële instelling geld leent, wordt er nauwkeurig gekeken hoeveel jij op ba…
Bestaat goedkoop geld lenen?Geld lenen, iedereen krijgt er vroeg of laat wel eens mee te maken. Het nadeel zijn alleen de torenhoge rentes die je va…

Effectieve jaarrente: berekeningEffectieve jaarrente: berekeningEen van de belangrijkste indicatoren voor het beoordelen van kredietaanbiedingen is de effectieve rente. Maar veel kredi…
Lening zonder onderpandLening zonder onderpandWanneer je een lening wil afsluiten, verlangen banken meestal zekerheden. Vaak kan men die echter niet bieden omdat men…
Bronnen en referenties
  • Voorbeginners.info
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 17-04-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.