Koop op afbetaling. Wie, wat, waar?

Koop op afbetaling. Wie, wat, waar? Koop op afbetaling komt veel voor. Er zitten voor en nadelen aan. Als u een nieuwe laptop, een nieuwe auto of een wasmachine nodig heeft, en u zit even krap bij kas, dan kan kopen op afbetaling een goed idee zijn. Als u geen geld heeft, is kopen op afbetaling immers makkelijk. U betaalt dan maandelijks een (klein) bedrag af en hoeft niet veel geld te hebben om een grote aankoop te doen. Koopt u echter teveel op afbetaling, kunnen de maandelijkse financiële verplichtingen aardig oplopen. Kopen of afbetaling is ook vrijwel altijd duurder dan het bedrag in een keer betalen. Koop op afbetaling, wat is dat? Bij koop op afbetaling is er sprake van kopen terwijl u maandelijks een bedrag aflost. Dat kan een klein of een groot geldbedrag zijn. Als u bijvoorbeeld een laptop wilt kopen op afbetaling. Voor de aankoop van dure spullen zoals een laptop of wasmachine, gaat het dan vaak toch om kleine maandelijkse afbetalingsbedragen, zoals bijvoorbeeld bij de online thuiswinkels Otto of Wehkamp. U kunt dan grotere bedragen afbetalen vanaf ongeveer 15 euro per maand. Bijvoorbeeld een huishoudelijk apparaat, een laptop of computer of een bankstel. Er zijn meer bedrijven, waaronder postorderbedrijven, waar u kunt kopen op afbetaling.

Geld aflossen bij koop. Niet in een keer betalen

Geen geld en toch kunnen kopen. Dat is het uitgangspunt van koop op afbetaling. Bij behoorlijk wat winkels kunt u kopen en later betalen, of kopen en in maandelijkse termijnen betalen. In dergelijke situaties betaalt u vrijwel altijd meer voor het product dan wanneer u in een keer betaalt. U kunt ook online van alles kopen en dure spullen mag u vaak in maandelijkse termijnen aflossen. De aflossing gaat door totdat u het totaalbedrag, plus de extra in rekening gebrachte rente, betaald heeft. De maandelijkse betalingen kunnen bijvoorbeeld wel drie jaar doorgaan. Zo zijn er nog veel meer bedrijven waar u op afbetaling kopen mag.

Hypothecair krediet, of de aflossing van een auto

Voor sommige producten is het bijna altijd standaard dat u op afbetaling koopt, zoals bij de aanschaf van een auto. Het gaat dan om grote geldbedragen en vrijwel niemand heeft zoveel geld op de bank staan. Een huis koopt u bijvoorbeeld ook vrijwel altijd door middel van een hypothecair krediet. U sluit daarvoor een lening af die twintig tot dertig jaar kan duren. U lost dan maandelijks af. Enkele honderden of meer dan duizend euro's per maand, afhankelijk van het aankoopbedrag, uw inkomen en leeftijd. Voor kleinere aankopen is dat uiteraard niet nodig. U kunt dan kiezen voor kopen op afbetaling of lenen bij een kredietverstrekker.

Voordelen van koop op afbetaling

Het voordeel aan kopen op afbetaling, spreekt eigenlijk voor zich. U kunt iets duurs kopen terwijl u niet in een keer het hele bedrag hoeft te betalen. Heeft u met spoed een laptop of wasmachine nodig en u zit even krap bij kas, dan kan koop op afbetaling voor u de juiste keuze zijn. Er zitten niettemin ook nadelen aan kopen op afbetaling.

Nadelen van koop op afbetaling

Als u iets op afbetaling koopt betaalt u meer dan het oorspronkelijke aankoopbedrag. Dat komt omdat er rente wordt gerekend over de aflossing. U leent als het ware bij de verkoper. De aflossing kan enkele jaren doorgaan en zo kan een klein maandelijks aflossingsbedrag op termijn toch een behoorlijke aanslag op uw inkomen worden. Met name als u meerdere spullen op afbetaling koopt, kan het maandbedrag flink oplopen. Koop niet impulsief maar overweeg een koop op afbetaling met zorg. Beslis niet meteen maar slaap er een nachtje over. Kijk goed naar uw maandlasten, eventuele schulden en uw inkomsten. Kunt u het maandbedrag gedurende de looptijd echt missen of kunt u beter nog even sparen?

Wat is de goedkoopste manier van kopen en lenen?

De goedkoopste manier om iets te kopen is door ervoor te sparen. Lenen bij een kredietverstrekker kost altijd extra geld en als u de spullen niet echt nodig heeft, koop dan niet in een opwelling maar spaar een tijdje voordat u tot kopen overgaat. Als u iets erg duurs wilt kopen op afbetaling, overweeg dan een kredietlening. Dat kan goedkoper zijn dan kopen op afbetaling. In nood kunt u misschien bij familie of kennissen lenen. Hou u dan wel aan gemaakte afspraken qua terugbetaling, want om geld worden veel ruzies gemaakt.
  • Geld lenen bij familie of vrienden
  • Sparen

Koop op afbetaling, wanneer wel?

Koop op afbetaling is noodzakelijk als u iets heel hard nodig heeft en als u het termijnbedrag wel betalen kunt, maar het volledige aankoopbedrag niet in een keer betalen kunt. Uiteraard is het belangrijk dat u zeker weet dat u de maandelijkse aflossing betalen kunt, zonder in de problemen te komen. Voor bedragen boven de 3000 euro kunt u beter een kredietverstrekker raadplegen. Mogelijk betaalt u vanaf dat bedrag in verhouding minder rente.

Lees verder

© 2010 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kopen op rekeningKopen op rekeningKopen op rekening of kopen op afbetaling is vooral comfortabel kunnen kopen. Niet meer direct afrekenen, maar kopen en m…
Auto kopen met huurkoopAuto kopen met huurkoopHuurkoop is een kredietvorm die vaak voorkomt bij het kopen van auto’s. De kredietverstrekker stelt de auto voor een bep…
Verschil huurkoop en koop op afbetalingWat is het verschil tussen “koop op afbetaling” en “huurkoop”? Aan welke verplichtingen moeten koper en verkoper zich ho…

Lening aflossen met hypotheek: Ga voor lagere maandlasten!Veel mensen weten niet dat het mogelijk is om met hun hypotheek een bestaande lening af te lossen. Wanneer jouw huis sin…
Hoe beoordelen banken kredietaanvragen?Hoe beoordelen banken kredietaanvragen?Bij het beoordelen van kredietaanvragen stelt de bank als geldgever een goede kredietwaardigheid als voorwaarde. Hoe bet…
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 04-07-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.