Is de flitslening een lening met de hoogste rente?

Is de flitslening een lening met de hoogste rente? Flitsleningen, ook wel minilening genoemd, is een steeds meer voorkomend begrip in de financiële wereld en wordt geadverteerd als snel en makkelijk. ‘Binnen 10 minuten geld op je rekening!’ wordt er veel geadverteerd. Waar niet mee geadverteerd wordt zijn de kosten die aan deze flitslening verbonden zijn. Wat betaal je eigenlijk voor deze lening?

De flitslening in het kort

Een flitslening is een lening die je vaak voor een korte periode aangaat. Hier valt denken aan 10 tot 30 dagen en wordt vaak aangegaan voor een relatief klein bedrag. Vaak leen je met een flitslening tussen de 100 en 500 euro. De flitslening wordt zo genoemd, omdat de verstrekker het geldbedrag vaak binnen een uur op je rekening stort. Enkele aanbieders geven zelfs aan dat je binnen 10 minuten het geld zult ontvangen. De lening krijgt ook de naam minilening door het relatief kleine leenbedrag van enkele honderd euro’s.

Aanvragen van flitslening

Het enige wat je vaak moet doen om in aanmerking te komen is vaak simpelweg een SMS sturen met je gegevens of via het internet. Je aanvraag wordt dan in behandeling genomen en de aanbieder kan ook een krediet check doen. Het kan nodig zijn om enkele documenten op te sturen, zoals een kopie van je paspoort, bankafschrift en loonstrookje. Deze documenten kun je opsturen via de fax of e-mail. Wanneer de verstrekker jouw aanvraag goedkeurt zal het geld binnen een korte periode op je rekening staan. Let wel op dat bij elke aanbieder weer andere voorwaarden kan gelden bijvoorbeeld qua minimale leeftijd aanvrager. De aanvrager zal na de goedkeurig een brief sturen met een totaal overzicht van de kosten van de lening en wanneer je deze moet terug betalen.

Wat zijn de kosten die aan deze flitslening zijn verbonden?

Kenmerkend van de flitslening is dat je geen rente betaald. Je betaald dus geen percentage over het geleende bedrag. Ga je een lening aan bij een bank dan betaal je vaak rond de 5% rente op jaarbasis. Bij een flitslening rekent men heel anders en spreekt men van behandelingskosten of administratiekosten. Dit doen de verstrekkers om allerlei regels en wetten te ontduiken, maar op een legale manier.

Als voorbeeld om een idee te krijgen van de kosten neem ik een niet nader te noemen verstrekker.

BedragKosten bij 15dgKosten bij 30dg
1002025
2004050
3006075
400nvt125
500nvt150

De kosten voor het lenen van een geldbedrag zijn relatief hoog. Als je een bedrag van 100 euro leent voor 15 dagen dan zou je in vergelijking 20% rente betalen. Bij het lenen van 500 euro voor 30 dagen zelfs 30%. Dat is natuurlijk stukken hoger dan een ‘normale’ lening. Het probleem is vaak dat bij een gewone bank deze kleinere bedragen niet snel te lenen zijn en zeker niet binnen de snelheid die de verstrekkers van deze flitsleningen aanbieden.

Overige kosten

De aanbieder brengt normaal gesproken eenmalig kosten in rekening die worden vermeldt bij het aangaan van een flitslening. De behandelingskosten of administratiekosten. Wanneer je echter de lening niet op tijd terug betaald zullen er overige kosten in rekening worden gebracht. Het gaat hier om nogmaals administratiekosten die op kunnen lopen tot enkele tientallen euro’s. Hierdoor kan een flitslening vele malen duurder uitvallen. Belangrijk is om een flitslening, net zoals een gewone banklening, altijd op tijd terug te betalen.

Per aanbieder kunnen verschillende voorwaarden en regels gelden met betrekking tot het nemen van een flitslening en de zogenoemde administratiekosten/behandelingskosten.
© 2011 - 2024 Misterlak, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Direct lenen met flitslening of minileningDirect lenen met flitslening of minileningDirect geld lenen kun je in 10 minuten met een flitslening, minilening of flitskrediet. Het kan nog steeds in 2022, bij…
Goedkoopste flitslening en minilening vergelijkenGoedkoopste flitslening en minilening vergelijkenMet spoed een paar honderd euro lenen kan bij verschillende specifieke aanbieders. Maar wat kost een flitslening, flitsk…
Minilening populair bij jongeren vanaf 18 jaarMinilening populair bij jongeren vanaf 18 jaarSnel geld lenen kan iedereen via een flitslening. Het is snel geld lenen is zeer populair bij jongeren vanaf de leeftijd…
Snel geld lenen zonder BKR toetsing. Let op!Snel geld lenen zonder BKR toetsing. Let op!Snel geld lenen zonder BKR toetsing, waar let je op? Bij aanbieders als Reddingsgeld, Vliegend Geld, Instantlening en Ex…

Online geld lenen: Snel, gemakkelijk en goedkoop lenenOnline geld lenen: Snel, gemakkelijk en goedkoop lenenOnline lenen van geld is een nieuwe en gemakkelijk manier om een persoonlijke lening of flexibel krediet af te sluiten.…
Lening oversluiten of verlengenLening oversluiten of verlengenDe vraag "lening oversluiten of verlengen" speelt doorgaans als de rentevasteperiode van een lening afloopt. Een verleng…
Misterlak (90 artikelen)
Laatste update: 13-03-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.