Wat kost een lening?

Leningen zijn er in veel verschillende vormen. Een uitgestelde betaling is een lening die vaak gratis is, terwijl u voor het rood staan op uw bankrekening tot vijftien procent rente betaalt. De bekendste leningen zijn het doorlopend krediet en de persoonlijke lening. Daarnaast zijn er ook leningen die in eerste instantie niet op een lening lijken. In het verleden werden er leasecontracten aangeboden voor aandelen. De consument sloot in werkelijkheid een lening af, en maandelijks moest de klant vervolgens het uitgeleende bedrag terugbetalen.

Verkopers van de duurdere consumentengoederen, bieden soms actiematig een uitgestelde betaling aan. U koopt nu en betaalt volgend jaar het aankoopbedrag pas. Dit is gratis, maar indien u het bedrag op dat moment niet volledig hebt terugbetaald, moet u wel een rentevergoeding betalen vanaf dat moment.

Wat kost een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening is een overeenkomst tussen de klant en de bank voor een vaste periode. De bank leent het bedrag uit, en op de einddatum moet het bedrag volledig zijn terugbetaald. De duur van de lening ligt vaak tussen de 12 en 60 maanden. De rente die u moet betalen is afhankelijk van de marktrente, maar ligt gemiddeld tussen de 6 en 10 procent. Door de korte looptijd is deze vorm van lening geschikt voor het financieren van een aan te kopen auto.

Wat kost een doorlopend krediet?

Een doorlopend krediet is een lening waarbij een maximum bedrag wordt afgesproken. De consument kan tot dit maximum geld opnemen. De rente moet betaald worden over het bedrag dat daadwerkelijk is opgenomen. De maandelijkse aflossing en rente is een vast percentage van de hoofdsom. Vanaf het moment dat u een bedrag opneemt, moet u de vaste maandelijkse bedragen voldoen. De kosten van een doorlopend krediet liggen tussen de 6 en 10 procent.

Wat kost het rood staan op een betaalrekening?

Eén van de duurste leningsvorm is het rood staan op uw betaalrekening. Vrijwel alle betaalrekeningen kennen de mogelijkheid om rood te staan. Iemand die wel eens een klein bedrag rood staan, krijgt debetrente in rekening gebracht. Over het algemeen gaat het om kleine bedragen, maar uitgedrukt in een percentage, kunnen de rentelasten behoorlijk oplopen. Dit is een manier voor de banken om toch te verdienen aan de betaalrekeningen. De kosten bedragen tussen de 12 en 15 procent.

Wat kost een creditcard?

Voor een creditcard betaalt u een jaarlijks een vast bedrag. Daarnaast brengt de bank u rente in rekening zodra u het opgenomen bedrag op de creditcard niet op tijd hebt terugbetaald. Na het betalen met een creditcard heeft u een bepaalde periode de tijd om het bedrag terug te betalen. Doet u dat niet, dan moet u vervolgens rente gaan betalen over het opgenomen bedrag. De rente op een creditcard is afhankelijk van het gesloten overeenkomst.

Wat kost een uitgestelde betaling?

In de meeste gevallen is het gratis, maar ze kunnen er kosten voor in rekening brengen. Bij een uitgestelde betaling gaat u een lening aan. Hierin zullen de voorwaarden van de uitgestelde betaling worden vastgelegd in een contract. Uit het contract zal ook blijken per wanneer u moet terugbetalen, en vanaf wanneer u rente moet gaan betalen. De kosten van een dergelijke lening zijn te vergelijken met een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.
© 2011 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kosten creditcard en prepaid creditcard (debitcard)Kosten creditcard en prepaid creditcard (debitcard)Een creditcard is handig in gebruik, maar heeft meestal hoge kosten. De Visa creditcard is de bekendste creditcard. Bove…
Lening bij gemeentelijke kredietbank (sociale lening)Geld lenen om schulden af te lossen, klinkt dat niet tegenstrijdig? In sommige gevallen is het echter noodzakelijk om ee…
Geld lenen: Persoonlijke leningGeld lenen: Persoonlijke leningEr zijn verschillende leningen beschikbaar om geld te verkrijgen, waaronder het aangaan van een persoonlijke lening. Er…
Lening afsluiten voor een verbouwingLening afsluiten voor een verbouwingU kunt een verbouwing financieren met een tweede hypotheek, maar u kunt ook kiezen voor een vorm van krediet. De rente o…

Rentetarieven, hoe komen ze tot stand?Rentetarieven, hoe komen ze tot stand?Rentetarieven en kredieten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden maar welke rentetarieven zijn er eigenlijk? En hoe ko…
Welke lening kan ik krijgen in 2021?Welke lening kan ik krijgen in 2021?Welke lening is in 2021 het goedkoopste en welke krediet is het goedkoopste? Welke lening past bij u? Vele bedrijven hel…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 15-02-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.