Hoe vind ik een particuliere lening?

Hoe vind ik een particuliere lening? U bent op zoek naar een lening en wilt u kunt om bepaalde redenen niet bij de bank lenen. Dan kan het een oplossing zijn op zoek te gaan naar een particulier die bereid is u een lening te verstrekken. Deze manier van lenen heeft zo zijn voordelen. Echter er kleven ook wat risico's aan.

Waar vind u een particulier die u geld wilt lenen?

In het meest ideale geval vind u deze persoon in uw familie of vrienden-kring. Dit zijn immers personen die u vertrouwd en die het beste met u voor zullen hebben. Hierdoor wordt er over het algemeen een zeer redelijke rente gevraagd en hoeft u niet bang te zijn voor beunhazen. Wanneer u bij familie of vrienden aanklopt is het wel belangrijk dat u zich realiseert wat de gevolgen voor uw relatie kunnen zijn wanneer er problemen rond de lening ontstaan. Bijvoorbeeld wanneer u uw afspraken niet na kunt komen. Of wanneer de andere partij om bepaalde reden het geleende bedrag in één keer terug eist. Maak van te voren dus heldere afspraken met elkaar en leg deze ook vast in een contract. Voorbeelden van zulke contracten kunt u vinden op internet.

Wanneer u niet aan kunt of wilt kloppen bij familie of vrienden is er de mogelijkheid op zoek te gaan naar een onbekende die bereid is u een lening te verstrekken. Op internet vind u diverse sites waarbij goederen en zaken worden gevraagd en aangeboden. Ook in de krant vind u soms advertenties van mensen die een lening aanbieden. U kunt natuurlijk ook overwegen zelf een advertentie te plaatsen.

Onthoudt altijd één ding heel goed: een volkomen vreemde zal u nooit zomaar geld willen lenen, tenzij hij er zelf beter van wordt! De rente die gevraagd wordt zal dus aanzienlijk zijn. De persoon in kwestie zou er ook voor kunnen kiezen zijn geld veilig op een spaarrekening te zetten. Wanneer hij er voor kiest het geld aan iemand uit te lenen (met alle risico's van dien) is het dus logisch dat daar een behoorlijke rente tegen over staat. Wanneer iemand bereid is u geld te lenen tegen een lagere rente dan de gemiddelde spaarrekening zou bieden: zet daar dan dus uw vraagtekens bij!

Betrouwbaarheid

Wanneer u met een onbekende particulier in zee gaat zoekt u natuurlijk een betrouwbaar persoon. Er zijn veel particulieren die u een lening aanbieden waarbij u in (grote) problemen zou kunnen komen. Laten we eerlijk zijn: veel mensen die via een onbekende particulier geld willen lenen, doen dit als laatste redmiddel. Er zijn helaas genoeg mensen die misbruik maken van de lastige situatie waarin u zich misschien bevindt. Een garantie heeft u natuurlijk nooit maar het is in ieder geval goed om op de volgende signalen te letten:
  • Doe nooit een zogenaamde aanbetaling op uw lening! Er zijn particulieren die zeggen u geld te willen lenen, het enige wat u moet doen is een X bedrag vooruit betalen. Soms gaat dit om enkele tientjes, soms om honderden Euro's. Trap hier niet in! Negen van de tien keer zult u na uw aanbetaling nooit meer iets van deze zogenaamde geldverstrekker horen en kunt u naar uw geld fluiten...
  • Ga niet in zee met een particulier zonder telefoonnummer of met een buitenlands telefoonnummer. Een particulier die bereid is om u geld te lenen heeft er zelf ook baad bij wanneer hij goed te bereiken is. Is dit niet het geval? Dan is de kans groot dat u met een onbetrouwbaar persoon te maken heeft.
  • Wanneer een particulier een lagere rente vraagt dan de gemiddelde spaarrekening moet u daar zeker uw vraagtekens bij zetten. Want wat heeft deze particulier er voor baad bij om u geld te lenen?
  • Wanneer u correspondentie ontvangt in duidelijk niet kloppend Nederlands moet er een alarmbel gaan rinkelen. Er zijn veel particulieren die vanuit het buitenland proberen u een lening aan te smeren. Vaak zijn dat leningen waarbij u uiteindelijk letterlijk en figuurlijk alleen maar verder van huis bent.
  • Vraag na of de particulier bereid is een contract op te stellen. Hij zal daar zelf ook baad bij hebben. Wanneer u samen een goed contract opstelt geeft dit voor beiden partijen zekerheid. Voorbeelden van contracten kunt u vinden op internet.
  • Laat u niet misleiden door mensen die kopieën sturen van hun legitimatie: het lijkt misschien te vertrouwen, maar wie zegt dat dit legitimatiebewijs niet vervalst is?
  • De regel: "wanneer iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat ook zo" gaat in het geval van particuliere leningen negen van de tien keer op! Nogmaals: een onbekend persoon zal u echt alleen maar willen helpen wanneer hij daar zelf ook beter van wordt.

Betrouwbaarheid van de andere kant gezien

U wilt natuurlijk alleen met een betrouwbaar persoon in zee gaan, zeker wanneer het om uw financiën gaat. Maar bedenk u dat dat andersom ook het geval is. Wanneer u, na soms lang zoeken, iemand gevonden heeft met het hart op de goede plaats die bereid is om u geld te lenen, wil de andere partij ook niet in zijn vertrouwen geschaad worden. Ga dus voor uzelf na of u de afspraken die u maakt wel echt na kunt komen. Zeker wanneer u een lening zoekt om bijvoorbeeld openstaande rekeningen te betalen of in de hoop uit financiële problemen te komen. Wees eerlijk naar uzelf en de andere partij toe of dit inderdaad de juiste oplossing is. Het zou erg vervelend zijn als u een ander in uw eigen problemen meetrekt.

Tot slot

Het zal waarschijnlijk beslist niet gemakkelijk zijn een betrouwbaar persoon te vinden die u geld wilt lenen. Zeker in het geval wanneer u niet aan kunt kloppen bij familie of vrienden. Reken er op dat het soms wel weken of maanden kan duren voordat u iemand gevonden heeft die geen valse beloftes maakt. Niet voor niets staat internet vol met advertenties en noodkreten van mensen die een lening zoeken... Wanneer u niet van de regen in de drup wilt komen zult er de tijd voor moeten nemen en geen overhaaste beslissingen moeten nemen. Probeer altijd telefonisch contact op te nemen met degen die u een lening aanbied of spreek in levende lijve af. Een betrouwbaar persoon die bereid is u geld te lenen heeft niets te verbergen en zal het zelfs prettig vinden te weten met wie hij zaken doet.

En ga ook zeker op uw gevoel af: wanneer u het gevoel heeft dat iets niet klopt, luister daar dan naar!
© 2011 - 2024 Tovervisje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Particulier geld lenen ofwel een onderhandse leningParticulier geld lenen ofwel een onderhandse leningParticulier geld lenen of een onderhandse lening betekent dat u direct geld leent van iemand zonder tussenkomst van inst…
Particulier geld lenenParticulier geld lenenParticulier geld lenen is een vorm van lenen die niet veel verschilt van geld lenen via de bank of een andere geldverstr…
Geld lenen zonder baanGeld lenen zonder baanVeel mensen denken dat geld lenen zonder baan niet mogelijk is. Dit is echter niet waar. Geld lenen zonder werk is mogel…
Wat is geld lenen?Wat is geld lenen?Geld lenen, dagelijks worden we doodgegooid met aanbieders waar je een lening kunt afsluiten. Soms kan het best handig z…

Creditcard: kosten & renteCreditcard: kosten & renteDe creditcard is een wereldwijd geaccepteerd betaalmiddel. Betalen in restaurants, in winkels of bij het bestellen van t…
De Centrale voor Kredieten aan Particulieren CKP (BE)De Centrale voor Kredieten aan Particulieren CKP (BE)De Centrale voor Kredieten aan Particulieren, CKP, is wat het BKR in Nederland is. Uw kredieten en leningen worden hier…
Tovervisje (3 artikelen)
Gepubliceerd: 10-02-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.