Particulier geld lenen ofwel een onderhandse lening

Particulier geld lenen ofwel een onderhandse lening Particulier geld lenen of een onderhandse lening betekent dat u direct geld leent van iemand zonder tussenkomst van instantie zoals banken of andere financiële instellingen. Dit heeft een aantal voordelen, maar kan ook een aantal nadelen met zich meebrengen.

Lenen zonder tussenkomst van financiële instellingen

Bij particulier geld lenen leent u geld van iemand zonder dat daarbij financiële instellingen betrokken worden. Dit kan een oplossing zijn wanneer u nergens ander meer geld kunt lenen omdat u bijvoorbeeld een negatieve BKR- registratie heeft. Het nadeel hiervan is dat u het risico loopt dat u teveel geld leent terwijl u dit niet meer terug kunt betalen. Denk dus eerst goed na of u de lening kunt betalen voordat u hem afsluit. Er kunnen ook andere redenen zijn waarom u een onderhandse (particuliere) lening wilt afsluiten. Als het bekenden van u zijn of familie kunnen de voorwaarden van de lening gunstiger zijn dan het afsluiten van een lening bij de bank.

Hoe komt u aan een particuliere lening?

Geld lenen kan bij familie, vrienden of kennissen maar ook via internet of de krant kunt u aan een particuliere lening komen. Als u geen bekenden heeft die geïnteresseerd zijn in het uitlenen van geld kunt u bijvoorbeeld kijken bij de advertenties in kranten of op veilingsites zoals Marktplaats.

Voor- en nadelen van een particuliere lening

Voordelen:

 • Renteloze of goedkopere rente
 • Geen BKR toetsing waardoor het ook mogelijk is om met een negatieve BKR- registratie geld te lenen.
 • Samen met de leninggever de voorwaarden opstellen

Nadelen:

 • Hogere rente als u geld leent bij onbekenden
 • Als u geld leent bij bekenden kunnen vervelende situaties zich voordoen als er niet aan de afspraken gehouden wordt door een van beide partijen.
 • Er moet een betrouwbaar en waterdicht contract opgesteld worden.

Voordelen voor de leninggever

Er kunnen verschillende redenen zijn voor iemand om zijn geld uit te lenen. De leninggever wil bijvoorbeeld helpen bij het financieren van een eigen woning van degene aan wie hij het geld leent. Het kan een steun in de rug zijn bij het opzetten van een zelfstandig bedrijf. Alvast een voorschot op de erfenis willen geven of omdat er op deze manier meer rendement te behalen valt dan op spaargeld.

Leenovereenkomst

Het is verstandig om samen een leenovereenkomst af te sluiten. Hierin staan alle rechten en plichten die beide partijen hebben en in geval van onenigheid over de lening kan er teruggegrepen worden naar de overeenkomst. De leenovereenkomst kan opgesteld of bekrachtigd worden door een notaris maar dit is echter niet verplicht. De overeenkomst is ook geldig indien deze door beide partijen is ondertekend.

Wat staat er in een leenovereenkomst?

Er zijn verschillende manieren om een leenovereenkomst op te stellen. Wat vaak in een leenovereenkomst wordt opgenomen is:
 • Wie zijn bij deze overeenkomst betrokken
 • Welk bedrag wordt geleend
 • Wanneer gaat de lening in
 • Hoogte van de rente
 • Gaat het om een vaste of variabele rente
 • Wanneer en hoe wordt betaald
 • Wat gebeurt er als er niet op tijd wordt betaald
 • Kan er een vervroegde aflossing plaatsvinden
 • Welke voorwaarden zijn verbonden aan een vervroegde aflossing
 • Wat gebeurt er bij een meningsverschil
De leenovereenkomst moet worden ondertekend met de naam, datum en plaats door beide partijen om geldig te zijn. Om er zeker van te zijn dat de overeenkomst voldoet aan alle wettelijke eisen kunt u deze op laten stellen of laten controleren door een notaris.
© 2009 - 2024 M_vermaat, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Particulier geld lenenParticulier geld lenenParticulier geld lenen is een vorm van lenen die niet veel verschilt van geld lenen via de bank of een andere geldverstr…

Tips om schulden op te lossenTips om schulden op te lossenOp de televisie zijn regelmatig programma’s die het verhaal vertellen van een gezin met grote schulden. Het programma en…
Geld lenen in FrankrijkGeld lenen in FrankrijkHet is voor Nederlanders die een huis willen kopen in Frankrijk mogelijk om daar een lening af te sluiten. Geld lenen in…
Bronnen en referenties
Reacties

Piet, 30-05-2012
Als ik in gemeenschap van goederen zou trouwen, kan ik dan in geval van overlijden cq scheiden aansprakelijk gesteld worden voor de door haar onderhands leningen? Hiervoor zijn tussen beide partijen contracten getekend. Deze leningen zijn afgesloten nog voor dat wij elkaar hebben leren kennen. Reactie infoteur, 30-05-2012
Beste Piet,
Ingeval van scheiden of overlijden bent u mede verantwoordelijk voor de schulden van uw partner. Bij overlijden worden alle schulden aan u overgedragen en bij scheiden de helft. Indien u dit niet wilt kunt u bij een notaris huwelijkse voorwaarden laten opmaken.

Bjorn Schmitz, 22-06-2010
Ik zou graag een lening willen afsluiten maar omdat ik momenteel nog in de uitkering zit kan dit nergens. ik zou graag een persoonlijk gesprek willen hebben met een van uw medewerkers om mijn verhaal erbij uit te leggen en te laten zien hoe mijn vooruitzichten zouden kunnen uitzien. bij voorbaat dank en met vriendelijke groet bjorn schmitz Reactie infoteur, 23-06-2010
Hallo meneer Schmitz,

Dit artikel is alleen geschreven ter informatie. Indien u een lening af wilt sluiten zult u een bank of een andere kredietverstrekker moeten raadplegen. Deze site is bedoeld om mensen informatie te geven over allerlei uiteenlopende onderwerpen, waaronder over lenen en is dus geen kredietverstrekker.
Helaas kan ik u niet van dienst zijn.

Met vriendelijke groet,
M_vermaat, infoteur InfoNu

M_vermaat (60 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.