Microkrediet als ontwikkelingshulp en in Nederland

Microkrediet is een vorm van ontwikkelingshulp, het is eigenlijk een kleine lening. Met behulp van microkrediet kun je bijvoorbeeld een bedrijf of winkel opstarten. Microkrediet komt voor in Nederland en in het buitenland. In dit artikel meer informatie over microkrediet als ontwikkelingshulp en over het microkrediet in Nederland. In Nederland kun je microkrediet verkrijgen door middel van het bedrijf Qredits. In dit artikel ook informatie over wat Maxima met het microkrediet te maken heeft.

Is microkrediet een vorm van ontwikkelingshulp?

Microkrediet is vaak gericht op ontwikkelingslanden, maar ook in ontwikkelde landen kunnen deze kredieten een uitkomst bieden. Sommige mensen vinden microkrediet een vorm van ontwikkelingshulp. Sommige organisaties die het microkrediet verstrekken verdienen er gewoon geld aan. Veel van de organisaties die zich bezig houden met microkrediet zijn zelfstandig. En kunnen de mensen die bij hun geld hebben belegd een goed rendement bieden. Veel mensen beleggen hun geld bij organisaties die microkrediet verstrekken. Ze beleggen hun geld daar omdat de daar aan de ene kant veel goed werk mee verrichten, en aan de andere kant omdat ze een goed rendement krijgen. Zij vinden het een vorm van ontwikkelingshulp. Als je bijvoorbeeld €10.000 belegd worden daar per jaar ongeveer 50 mensen mee geholpen.

Een voorbeeld uit Ethiopië

Alemitu uit Ethiopië is ook een eigen bedrijf begonnen. Alemitu kwam terug uit het leger en had helemaal niks meer. Zijn familie had alleen nog een stuk land voor hem, maar geen middelen om het mee te bewerken. Hij kreeg een lening van €30, daarmee krocht hij een ezel. De ezel noemde hij Warknesh, dat betekent: zij brengt geld. Hij verhuurde de ezel als transportmiddel. Hij vroeg 2 of 3 euro per transport. Zo kon hij zijn lening afbetalen en wat geld opzij leggen. Hij sloot een tweede lening af van €100 en kocht een os om het land mee te ploegen, hij ging groenten verbouwen. Van de derde lening van €200 bouwde hij een huis, met een golfplaten dak. Hij woonde daarvoor met zijn vrouw en kinderen in een armmoedig hutje. Hij is graan gaan verbouwen en heeft nu meerdere koeien. Ook zijn kinderen gaan naar school. Hij wil een nu zijn 4e lening afsluiten en een eigen winkeltje beginnen.

Wat zijn de gevolgen voor de economie?

In landen waar ondernemers een bedrijf beginnen met behulp van het microkrediet wordt de economie gestimuleerd. Door microkrediet hebben meer mensen een goed inkomen, hierdoor kunnen ze meer kopen. De economie loop daardoor beter. Het doel van microfinancieringsinstituten is niet de economie verbeteren in een land. Hun doel is om mensen een vast inkomen geven zodat ze meer sociale zekerheid hebben. Ze hebben daardoor een grotere kans om te overleven.

Microkrediet in Nederland

Microkrediet is sinds kort ook in Nederland en in sommige andere Europese landen. Het microkrediet geldt net als in ontwikkelingslanden met name voor ondernemers die geen geld kunnen lenen bij gewone banken. Een voorbeeld van een bank in Nederland die microkrediet leningen aanbied is de bank Qredits (deze bank is opgericht met behulp van de overheid). Bij Qredits zijn ze wat soepeler in de acceptatie en proberen ze echt inhoudelijk te kijken naar iemands plannen of problemen uit het verleden. Als je een lening afsluit bij Qredits krijg je een coach toegewezen, die je begeleidt bij het starten van een onderneming. Dit zorgt ook gelijk voor een extra stukje zekerheid voor Qredits. De bank biedt leningen tot € 35.000 aan. In Nederland is het te lenen bedrag hoger dan in een ontwikkelingsland, omdat je in Nederland veel meer geld nodig hebt om een bedrijf op te starten. Het prijspijl in Nederland is hoger dan in een ontwikkelingsland. Je kunt geld lenen als beginnend bedrijf maar ook als bestaand bedrijf. Ze helpen en coachen de ondernemers ook om het bedrijf goed op te zetten. Je moet wel een goed plan hebben om bij Qredits te lenen, als je dat nog niet hebt wil Qredits je daarbij helpen. Sinds de start in januari 2009 in Nederland is er veel behoefte aan microkrediet. Er zijn inmiddels 605 kredieten verstrekt, daarvan zijn er 4 helemaal afbetaald, veel sneller dan verwacht. Het gemiddelde krediet loopt ongeveer 4 jaar, de andere kredieten moeten dus nog worden terug betaald. Je kunt dus nog niet zeggen welk percentage zijn/haar lening helemaal afbetaald. Andere landen kijken met belangstelling naar hoe in Nederland startende ondernemers worden geholpen. Microfinanciering is beschikbaar in heel Nederland. Maar er zijn 2 systemen in Nederland. Het ene systeem van Qredits, en er is ook nog een systeem dat de borgstellingsregeling heet. Bij de borgstellingsregeling kun je geld lenen bij een gewone bank. De overheid staat dan voor 80% borg voor jou lening. Bij beide gevallen kun je maximaal €35.000 lenen. Er zijn 2 systemen in Nederland om te testen welk systeem het beste werkt. In het hele land kun je bij Qredit lenen, behalve in de delen: Flevoland, Rotterdam, Twente, Leeuwarden en Tilburg, daar geldt de borgstellingsregeling. De twee systemen worden getest tot eind 2010, daarna worden de resultaten beken en wordt er gekozen voor 1 van de twee regelingen, de borgstellingsregeling of de kredietverstrekking via Qredits.

Maxima en microkrediet

In 2005 is Maxima lid geworden van de VN-werkgroep die het microkrediet in de wereld moet stimuleren. 2005 is ook het jaar van het microkrediet geworden. In 2009 hebben de VN prinses Maxima benoemd tot speciaal functionaris voor ontwikkelingszaken. Dat betekend dat ze advies geeft over microkredieten. Ze houd overal in de wereld toespraken over haar werk.

Hieronder een deel uit een van haar toespraken:
‘’Zoals u weet heb ik me namens de Verenigde Naties de afgelopen jaren bezig gehouden met microfinanciering in de wereld. Ik heb in die jaren behoorlijk wat ondernemers gesproken uit verschillende landen. In digesprekken bleek telkens weer dat het bij microkredieten eigenlijk gaat om drie dingen: vertrouwen, trots en onafhankelijkheid. Als je een kleine lening aan een ondernemer geeft, schenk je hem het vertrouwen dat hij terugbetaalt. En als dat lukt, is hij trots en onafhankelijk. Is dat niet wat ieder van ons nodig heeft - vertrouwen, trots en onafhankelijkheid?’’

Lees verder

© 2011 - 2024 Eva3, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Qredits: Microfinanciering voor Nederlandse ondernemersQredits: Microfinanciering voor Nederlandse ondernemersMicrokrediet is er niet alleen voor het buitenland. Vraag een willekeurig iemand naar wat een microkrediet is en toch is…
Microkrediet in Nederland, de Raad voor MicrofinancieringMicrokrediet in Nederland, de Raad voor MicrofinancieringMicrokrediet en micro financiering werden al in 1720 in Ierland ontwikkeld. Later werd het ook een commercieel concept o…
Microkrediet of microfinanciering?Een magisch woord in ontwikkelingssamenwerking is microkrediet. Deze term is niet alleen inmiddels alom bekend, het is o…
Wat is microkrediet?Microkrediet is een vorm van ontwikkelingshulp. Door kleine leningen kunt u investeren in ontwikkelingslanden.

Minilening zonder veel BKR controle – voordelen en nadelenMinilening zonder veel BKR controle – voordelen en nadelenGoedkoop een minilening aanvragen, waar kan dat? Dit kan snel met een flitslening zonder BKR-toetsing. Er worden in veel…
Rentekrediet als doorlopend krediet met lage maandlastenRentekrediet als doorlopend krediet met lage maandlastenEen rentekrediet is een flexibele vorm van lenen. Het is geld lenen zonder aflossen. Zo blijven de maandlasten laag. Het…
Eva3 (29 artikelen)
Gepubliceerd: 20-01-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.