Wat is een spaarkrediet?

Een spaarkrediet is een variant op het doorlopend krediet. Wat is een spaarkrediet? Hoe sluit u een spaarkrediet af? Wat zijn de voordelen en nadelen van het spaarkrediet?

Wat is een spaarkrediet?

Een spaarkrediet is een bijzondere vorm van het doorlopende krediet. Gedurende de looptijd lost u de lening niet af. U betaalt alleen rente. Om de lening na langere tijd terug te kunnen betalen, spaart u het geleende bedrag door middel van een spaarverzekering. Met deze spaarverzekering kunt u kapitaal opbouwen om de lening af te lossen.

Kredietlimiet

Bij het afsluiten van de lening spreekt u een kredietlimiet af. Dit is het bedrag dat u maximaal kunt opnemen. Met een opnameformulier kunt u elk gewenst bedrag opnemen, zolang u de kredietlimiet niet overschrijdt.

Spaarkrediet afsluiten

Bij het afsluiten van een spaarkrediet wordt er een rentekredietovereenkomst afgesloten voor een periode van vijf jaar. Na deze vijf jaar kan de overeenkomst worden verlengd. Daarnaast wordt er een spaarverzekering afgesloten die een looptijd heeft van 15 tot 20 jaar. De opbouw van uw spaarpolis moet zo gekozen worden dat u de lening aan het einde van de looptijd volledig kunt aflossen met de uitkering uit die verzekering.

Spaarkrediet: rente en premie

Met een spaarkrediet betaalt u uitsluitend rente over het door u opgenomen saldo van het spaarkrediet. Naast de rente betaalt u een spaarpremie voor de verzekering.

Voordelen spaarkrediet

De belangrijkste voordelen van het spaarkrediet zijn:
 • Lage maandlasten. U betaalt alleen rente en spaart voor de aflossing in de vorm van een levensverzekering
 • U betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag
 • Aflossen mag boetevrij
 • U betaalt geen aflossing. Hiervoor gebruikt u het spaarproduct
 • Flexibel in opname en storten
 • De rente is onder bepaalde voorwaarden fiscaal aftrekbaar. U kunt de rente opvoeren als aftrekpost mits het geleende geld wordt aangewend voor verbetering van uw woning.

Nadelen spaarkrediet

 • Hogere kosten, omdat er gebruik wordt gemaakt van een extra verzekering
 • Lange looptijd
 • De rente is variabel en stijgt als de marktrentes stijgen
 • Het spaarkrediet is geen interessante leenvorm als u voor korte tijd geld nodig heeft

Aflossen van het spaarkrediet

U mag het volledig geleende bedrag in één keer boetevrij aflossen, om het kosteloos weer op te nemen wanneer u het nodig heeft. U kunt natuurlijk ook gedeeltelijk aflossen of “sparen” door iedere maand een vast bedrag van uw salarisrekening over te laten schrijven naar uw rentekrediet.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vormen van lenenVormen van lenenGeld lenen is helemaal van deze tijd. Door de economische crisis hebben veel mensen tekorten en zijn winkels genoodzaakt…
Lenen met huis als onderpandDe overwaarde van de woning kunt u benutten om geld te lenen met het huis als onderpand. Oftewel: het afsluiten van een…
Doorlopend kredietDoorlopend kredietBij het lenen van geld zijn altijd diverse mogelijkheden. Je kunt geld lenen middels het afsluiten van een hypotheek, ma…
Verschillende leningen voor extra geldVerschillende leningen voor extra geldExtra geld nodig, welke lening kunt u afsluiten? U kunt uit vele verschillende leenvormen en leningen kiezen, maar hoe k…

Geld lenen zonder bankGeld lenen zonder bankVroeger was het niet gemakkelijk om iemand buiten de familie- of kennissenkring te vinden, die bereid was om geld te len…
Bronnen en referenties
 • Cashplanet.nl
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 27-03-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.