Lening berekenen online: Hoeveel kan ik maximaal lenen?

Je ontkomt er soms niet aan om te moeten lenen. Maar zorg er dan wel voor dat je niet meer leent dan je kunt opbrengen. Het is dan ook belangrijk om te weten hoeveel je maandelijks kunt missen aan rente en aflossing, voordat je je verplicht aan een nieuwe lening. Hoeveel kun jij maandelijks eigenlijk maximaal lenen op jouw inkomen? En hoe hou je daarbij rekening met een BKR registratie of reeds bestaande leningen? Hoe kun je online je maximale lening zo nauwkeurig mogelijk berekenen?

Waarmee moet je rekening houden om je maximale lening te kunnen berekenen?

Jouw inkomen en dat van je eventuele partner

Wat verdien je bruto per jaar? Wat is hierbij inkomen dat je vast ontvangt en wat is eenmalig? Je dertiende maand en vakantiegeld mag je bij de meeste kredietverstrekkers meetellen maar bijvoorbeeld een winstuitkering of bonus meestal niet. Wanneer je samen met je partner een nieuwe lening wilt aangaan, tel je hierbij ook zijn of haar inkomen op.

Je loopbaan en je vooruitzichten voor de toekomst

Bestaat er een kans dat je binnenkort ontslagen wordt vanwege een reorganisatie? Zit je aan het begin van je carrière en is er nog mogelijkheid tot doorgroeien? Of is dat juist niet het geval? Dit zijn allemaal aspecten, die een bank, kredietverstrekker of andere financiële instelling zal meenemen in de beslissing hoeveel je maximaal kunt lenen.

Bestaande leningen en schulden

Wat je maandelijks betaalt aan rente en aflossing voor bestaande leningen wordt in mindering gebracht op wat je te besteden hebt. Wanneer je de lening met je partner aangaat, wordt zijn of haar inkomen meegeteld maar ook de bestaande schulden of leningen, die je partner al is aangegaan in het verleden.

Een eventuele BKR registratie

Wanneer je in het verleden achterstand hebt opgelopen met aflossen of niet altijd aan je verplichtingen hebt voldoen, wordt dat geregistreerd bij het BKR in Tiel. Een kredietverstrekker houdt rekening met hoe jij in het verleden bent omgegaan met lenen en zal op basis daarvan inschatten hoeveel risico je vormt, dit zal vaak resulteren in een hogere leenrente.

De huidige leenrente in de markt

Hoeveel je maximaal kunt lenen hangt natuurlijk ook af van of de rentestand voor leningen op het moment hoog is of laag. Bij een hoge leenrente moet je maandelijks meer betalen en kun je dus maximaal minder lenen. Op dit moment is de rentestand heel erg laag en bestaat dus de kans dat je meer kunt lenen dan voorheen.

Hoe kun je online berekenen wat je maximaal kunt lenen of bijlenen?

De kredietverstrekker zal jouw inkomen en dat van je eventuele partner vaststellen en op basis daarvan bepalen hoeveel je maandelijks kunt missen aan rente en aflossing. Van het beschikbare bedrag per maand worden eerst kosten voor levensonderhoud en bestaande schulden en leningen afgetrokken.

Online kun je via verschillende websites met de bovenstaande gegevens een indicatie krijgen van hoeveel je kunt lenen. Op Internet zijn er namelijk erg goede rekentools beschikbaar, die je maximale lening voor jou gratis en goed uitrekenen.

Houd er hierbij wel rekening mee dat een bank of financiële instelling je werksituatie, je vooruitzichten en een bestaande BKR codering mee zal nemen in de overwegingen. Wanneer de bank denkt met jou risico te lopen zul je ofwel minder kunnen lenen ofwel een minder gunstige, en dus hogere leenrente ontvangen.
© 2010 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lening bij gemeentelijke kredietbank (sociale lening)Geld lenen om schulden af te lossen, klinkt dat niet tegenstrijdig? In sommige gevallen is het echter noodzakelijk om ee…
Online geld lenen: Snel, gemakkelijk en goedkoop lenenOnline geld lenen: Snel, gemakkelijk en goedkoop lenenOnline lenen van geld is een nieuwe en gemakkelijk manier om een persoonlijke lening of flexibel krediet af te sluiten.…
Lenen met huis als onderpandDe overwaarde van de woning kunt u benutten om geld te lenen met het huis als onderpand. Oftewel: het afsluiten van een…
Lening met variabele rente goedkoperLening met variabele rente goedkoperEen lening met een variabele rente, hypotheekrente of leenrente, is vaak goedkoper. Een lening met een lage variabele re…

Leningen goedkoop samenvoegen en oversluitenLeningen goedkoop samenvoegen en oversluitenLeningen goedkoop samenvoegen tegen een lagere rente en dan oversluiten. Bundel uw leningen, dat is vaak de voordeligste…
Goedkoopste lening onlineGoedkoopste lening onlineU zoekt de goedkoopste lening en de laagste tarieven, maar vindt die niet altijd bij de grote banken. De laagste maandla…
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 20-09-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.