Hoog inkomen en schulden

Een hoog inkomen is nog geen garantie voor een probleemloos leven wat betreft geld. Door werkloosheid, ziekte, scheiding of een verkeerd uitgavenpatroon kunnen ook mensen met een hoog inkomen diep in de schulden terecht komen. Bij mensen die hulp moeten hebben in verband met schulden, wordt er vaak gedacht aan gezinnen die rond moeten komen van een laag inkomen. Door pech of door bepaalde beslissingen kan iedereen in de problemen terecht komen. Mensen die voorzichtig zijn en verstandig met geld omgaan, hebben een veel kleinere kans om in de problemen terecht te komen. Iemand die veel verdient, en dit ook wil laten zien aan de omgeving, kan eenvoudig in de problemen raken.

Het sluiten van een tophypotheek

Een tophypotheek is een hypotheekschuld van meer dan 75% van de executiewaarde van het huis (zonder Nationale Hypotheek Garantie). Op zich hoeft die nog geen probleem te vormen, maar indien het huis ook nog gekocht is uitgaande van het hoogst haalbare hypotheek op basis van het inkomen, kunnen er eenvoudig problemen ontstaan. Dit kan gebeuren doordat één van de kostwinners het inkomen verliest. Indien dit ook nog samenvalt met een sterke waardedaling van het huis, is het huis ook nog onverkoopbaar doordat er een te hoge vraagprijs opgezet moet worden.

Uitgavenpatroon past niet bij het inkomen

Voor mensen die slecht met geld kunnen omgaan, maakt het niet uit hoeveel ze verdienen. Iemand die altijd tekort heeft aan een netto inkomen van 4.000,- zal ook niet rond kunnen komen met het dubbele bedrag. Mensen die hun uitgavenpatroon bij een verhoging van het inkomen direct weer naar boven gaan bijstellen, zullen nooit in een situatie terecht komen dat ze maandelijks geld overhouden.

Het sluiten van leningen

Een groot probleem wordt veroorzaakt doordat men te eenvoudig gaat lenen. Iemand met een hoog inkomen kan ook eenvoudig grote bedragen lenen. De bank gaat namelijk berekenen hoeveel er nodig is om van te leven, en de rest van het inkomen kan gebruikt worden om de lening weer terug te betalen. Voor het geleende geld kunnen dure zaken worden gekocht en vervolgens moet er maandelijks grote bedragen betaald worden aan rente en aflossing.

Zelfstandigen en belastingafdracht

In loondienst betaalt uw werkgever de verschuldigde belastingen, het resterende bedrag krijgt u netto uitgekeerd. Voor zelfstandigen werkt dit anders, ze moeten zelf zorgen voor belastingafdracht. Zelfstandigen die hun zaakjes niet goed op orde hebben, kunnen zich eenvoudig verrekenen. Hierdoor kan het gebeuren dat de Belastingdienst later alsnog gaat verzoeken om over een bepaald bedrag belasting te betalen, waarvan de zelfstandige dacht dat het netto was.

Een ander gevaar is het ontbreken van bepaalde uitkeringsvormen bij zelfstandigen. Bij ziekte of arbeidsongeschiktheid kunnen ze van de één op de andere dag een zeer sterke daling van het inkomen krijgen. Indien er geen arbeidsongeschiktheidsverzekering is afgesloten kunnen de gevolgen groot zijn.

Echtscheiding

De financiele gevolgen van een echtscheiding kunnen zeer groot zijn. Dit geldt met name voor grootverdieners waarvan de partner nauwelijks of geen inkomen heeft. In dat geval zal er een groot bedrag aan alimentatie afgedragen moeten worden aan de ex-partner.

Het is ook voor mensen met bovenmodale inkomens belangrijk om een spaarpot op te bouwen voor onvoorziene omstandigheden.
© 2010 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gevolgen schuldsanering (WSNP)De Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP) biedt schuldenaars de mogelijkheid op een schuldenvrije toekomst. De s…
Betalingsregeling treffen met schuldeisersBetalingsregeling treffen met schuldeisersAls u een deel van uw schulden kunt aflossen, kunt u in sommige gevallen een betalingsregeling treffen met uw schuldeise…
Uit de schuldsanering, met schone lei beginnenNadat mensen uit de schuldsanering komen, kunnen ze weer met een schone lei beginnen. Een nare periode is afgesloten en…
In de schuldsaneringIn de schuldsaneringBijna ieder mens heeft schulden. Je kunt hierbij denken aan een hypotheek, een lening of een studieschuld. In de meeste…

Hoe functioneert bankkrediet?Hoe functioneert bankkrediet?Hoe bankkrediet werkt zou eigenlijk duidelijk moeten zijn voordat u besluit om een lening bij de bank te nemen. Waarop m…
Lenen zonder BKR: geld lenen in België als NederlanderLenen zonder BKR: geld lenen in België als NederlanderNederlanders die in België geld willen lenen, kunnen dit doen om meerdere redenen. Eén daarvan is om niet bij het BKR ge…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 25-09-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.