Waarom bepaalde mensen met schulden altijd schulden houden

Mensen die slecht met geld kunnen omgaan, zullen hun leven lang problemen houden met geldzaken. Mensen met hoge inkomens met een gat in hun hand, kunnen zelfs eenvoudiger in grote problemen terecht komen, in vergelijking met mensen die weinig inkomen hebben. Iemand die veel verdient, gaat zijn leven hierop aanpassen. Het kleine appartementje wordt verkocht en een duurder rijtjeshuis word gekocht. Op den duur blijkt dat met het huidige inkomen het zelfs mogelijk is om een twee-onder-een-kap woning te kopen in een nieuwe wijk, dus het huis maar weer verkopen en weer verhuizen. Dit is een normale gang van zaken voor huizenbezitters. Hierdoor stijgen de maandlasten mee met de stijging van het inkomen. Hier is opzich niets mis mee! Problemen ontstaan bij mensen die hierin doorslaan. Mensen die bij de dag leven, geven hun geld uit zonder na te denken over de gevolgen voor morgen.

Het beheren van geld

Op jonge leeftijd moet men al leren wat de waarde van geld is. Kinderen moeten weten dat geld iets is waar ze voorzichtig mee moeten omgaan. Ze moeten niet denken dat er altijd geld beschikbaar is. Op het moment dat het zakgeld op is, is het niet meer mogelijk om geld uit te geven. Aan de andere kant moeten ze ook leren dat niet alles draait om het vergaren van geld.

In de praktijk blijkt ook vaak dat ouders die altijd geldzorgen hebben, hun manier van beheren van geld ook onbewust doorgeven aan hun kinderen. Hierbij maakt het vaak niet uit hoe hoog het inkomen is. Er zijn gezinnen zonder schulden die rond moeten komen van een bijstandsuitkering. Aan de andere kant zijn er gezinnen waar maandelijks meer dan 5.000 netto per maand binnen komt, maar ze hebben grote schulden waar ze niet meer uit kunnen komen.

Voorschot nemen op toekomstige inkomsten

Een groot gevaar is het rekening houden met bedragen die nog gaan komen. Een voorschot nemen op bijvoorbeeld het vakantiegeld, kan resulteren in tekorten. In maart sluiten ze een lening af voor dure luxe goederen, met de gedachte om dit met het vakantiegeld weer af te betalen. In de praktijk zal echter blijken dat er eind mei het vakantiegeld alsnog uitgegeven gaat worden aan een niet geplande vakantie. Met andere woorden de lening blijft bestaan, en de komende maanden zijn er extra lasten ontstaan in de vorm van rente en aflossing.

Overzicht houden

Veel schulden zijn ontstaan door een gebrek aan overzicht en uit gemak. Een dure aankoop betalen met een creditcard is eenvoudig, maar u moet er wel om denken dat u het bedrag binnen de termijn weer gaat inlossen. Dit om te voorkomen dat u hoge rentelasten moet gaan betalen. U moet ook duidelijk weten wat u maandelijks binnen krijgen en wat er maandelijks uit gaat. Zodra de uitgaven te hoog zijn voor de inkomsten, moet u maatregelen treffen.

Leren van fouten

Op het moment dat er schulden zijn ontstaan, is het lastig om hier weer uit te komen. In geval van nood hebt u misschien de mogelijkheid om aan te kloppen bij ouders of andere familie of vrienden. Het is belangrijk om op zon moment te beseffen waardoor de schulden ontstaan zijn en om ervan te leren in de toekomst. U moet het probleem oplossen en voor de toekomst zorgen voor een spaarpotje. Dit is de enige manier om grote tegenvallers in de toekomst aan te kunnen. Dat er een keer weer een tegenslag komt kunt u vanuit gaan.
© 2010 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schuldhulpverlening & schulden; minnelijk trajectSchuldhulpverlening & schulden; minnelijk trajectMiljoenen Nederlanders worden geconfronteerd met schulden. Een hypotheek, ofwel een hypothecaire lening, is een algemeen…
Schulden aflossen met een lening: Hoe doe je dat?Wanneer je schulden hebt, die je wilt afbetalen, kan het zinvol zijn om dat te doen door het afsluiten van een nieuwe le…
Sparen of schulden aflossenSparen of schulden aflossenSteeds meer gezinnen hebben grote schulden. Zodra ze geld over hebben, lossen ze hiermee schulden af. Toch is het vaak v…

Hoe beoordelen banken kredietaanvragen?Hoe beoordelen banken kredietaanvragen?Bij het beoordelen van kredietaanvragen stelt de bank als geldgever een goede kredietwaardigheid als voorwaarde. Hoe bet…
Lening oversluiten naar doorlopend kredietLening oversluiten naar doorlopend kredietEen bestaande lening oversluiten of omzetten naar een nieuwe lening is een goedkopere manier van geld lenen en betekent…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 13-09-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.