Schulden aflossen met een lening: Hoe doe je dat?

Wanneer je schulden hebt, die je wilt afbetalen, kan het zinvol zijn om dat te doen door het afsluiten van een nieuwe lening. Dat klinkt tegenstrijdig maar kan een goed alternatief vormen voor andere vormen van schuldhulpverlening. Wanneer je meerdere leningen hebt tegen een relatief ongunstige rente, kun je namelijk voordeel behalen door die over te sluiten naar één nieuwe lening. Ook verhoging van je hypotheek is een optie. Hoe gaat aflossen van schuld met een lening precies in zijn werk?

Wanneer is schulden aflossing met een lening zinvol?

Wanneer je meerdere kleine leningen hebt, is het dikwijls voordeliger om die te bundelen tot één lening met een groter totaal leenbedrag. Over het algemeen krijg je namelijk een lening tegen lagere rente aangeboden dan de leenrente die je betaalt op je relatief kleine leningen. Ook kan het voordelig zijn om leningen, die zijn afgesloten op een moment dat de rente hoog was, te herfinancieren op een moment dat de rentestand voor leningen laag is. Op dit moment is de leenrente historisch laag en kan het dus heel interessant zijn om te kijken of je jouw bestaande leningen kunt oversluiten.

Hoe werkt aflossen van schulden via een nieuwe lening?

Een kredietverstrekker bekijkt al jouw bestaande leningen en kijkt vervolgens wat voor concurrerend aanbod hij jou kan doen om die over te nemen. Omdat op dit moment de rentestand zo laag is, kan de nieuwe aanbieder jou geld lenen tegen een meer gunstige rente. Ook door het bundelen van bestaande leningen kan de bank of financiële instelling jou een voordeliger tarief bieden dan voorheen. Je gaat hierdoor minder rente betalen op maandbasis en kunt dus relatief meer aflossen per maand dan dat je voorheen deed. Je betaalt iedere maand hetzelfde als voorheen, of zelfs minder wanneer je kunt afsluiten tegen een lagere rente, en lost tegelijkertijd relatief meer af op je bestaande openstaande schulden.

Wat is aflossen van schulden met een hypotheek?

Bij het aflossen van schulden via een hypotheek verhoog je je bestaande hypotheek of sluit je die over tegen een meer gunstige hypotheekrente. Doordat je je hypotheek verhoogt, kun je het geld dat vrij komt gebruiken om je bestaande schulden mee af te lossen. Hypotheekrente is lager dan leenrente en hierdoor maak je het dus mogelijk dat je op maandbasis veel minder gaat betalen dan voorheen en verlost bent van schulden tegen een hoge rente. Ook hier geldt dat de hypotheekrente op dit moment erg laag is, waardoor het een heel goed moment is om te kijken of je op deze manier je schulden kunt aflossen.

Zijn er kosten of boeterente verbonden aan het aflossen via een lening of hypotheek?

Het kan zijn dat in je bestaande kredietovereenkomst of hypotheek is opgenomen dat je boete of boeterente moet betalen, wanneer je oversluit of een aanpassing wilt doen aan de bestaande voorwaarden. Dit moet je dus afwegen tegen de voordelen die het aflossen van bestaande leningen via een nieuwe lening óf verhoging van je hypotheek met zich meebrengt. In deze periode is het bijna altijd gunstiger om het ondanks een eventuele boete wel te doen maar laat je eerst goed informeren over een nieuw aanbod, voordat je een beslissing neemt.

Is aflossen van schulden met een lening of hypotheek voordelig voor mij?

Wanneer je meerdere kleine leningen of schulden hebt of leningen hebt afgesloten toen de rente hoog was, moet je zeker onderzoeken of het niet slimmer is om over te sluiten. Dat kan dus door één nieuwe lening af te sluiten of door je bestaande hypotheek te verhogen en/ of over te sluiten. Je gaat dan relatief minder rente betalen dan voorheen en lost tegelijkertijd meer af op je bestaande schulden. Let wel even op de kleine lettertjes in de bestaande kredietovereenkomsten en weeg de kosten die je moet betalen goed af tegen de voordelen op jaarbasis.
© 2010 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schulden aflossen met schuldenSchulden aflossen met schuldenMensen die in een moeilijke financiële positie zitten, kunnen soms genoodzaakt zijn om een lening af te sluiten om ander…
Schulden aflossen? Zeven tips om jou te helpenSchulden aflossen? Zeven tips om jou te helpenHet aflossen van schulden is voor veel mensen een dagelijks probleem. Zij gaan er vanuit dat zij hun hele leven blijven…
Hulp bij schulden: Hoe kan ik mijn schuld nog aflossen?Heb je door omstandigheden teveel geleend? Sta je rood op je betaalrekening? Heb je het krediet op je creditcards vol ge…
Betalingsregeling treffen met schuldeisersBetalingsregeling treffen met schuldeisersAls u een deel van uw schulden kunt aflossen, kunt u in sommige gevallen een betalingsregeling treffen met uw schuldeise…
Snel geld lenen met mobieltjeSnel geld lenen met mobieltjeSnel geld nodig in 2020? Dat kan worden geregeld. Sneller dan snel kunt je extra geld lenen met je mobieltje of smartpho…
Reactie

Willy, 17-11-2010
In 2008 en 2009 heb ik grote financiële problemen gehad (lange WW-periode ). Rentebetalingen van mijn kredietovereenkomst (? 10.000 ) niet of te laat betaald. Achterstand opgelopen met hypotheek-, zorgverzekering- en enkele maandelijkse betalingen. Heb dit jaar ( heb weer een vaste baan) diverse betalingsregelingen getroffen en zijn eind dit jaar alle betalings-achterstanden weggewerkt. Houdt in dat ik nu wel een BKR-notering heb. Door mijn "wanbetalingen" betaal ik nu ruim 12% rente op de lening. Ik overweeg een nieuwe lening af te sluiten, te verhogen met een? 5.000,00 ( onderhandse/ prive-lening). De huidige lening kan ik kostenloos aflossen. Kunt u aangeven welke weg ik moet bewandelen om een nieuwe, hogere lening te verkrijgen? Ik heb een koopwoning met een tophypotheek. Hoe raak ik de BKR-notering kwijt? Reactie infoteur, 17-11-2010
Kijk eerst bij je huidige kredietverstrekker wat de mogelijkheden zijn, omdat er dan vaak een overeenkomst kan worden getroffen i.v.m. eventueel te betalen boeterente voor het overstappen naar een andere aanbieder.

Ga daarna kijken welke kredietverstrekkers op dit moment een gunstige leenrente hebben bij hogere leenbedragen:

http://financieel.infonu.nl/lenen/55820-laagste-rente-lening-top-10-laagste-leenrente-bij-lenen.html

Vraag een offerte op en kijk welke rente je krijgt toegewezen bij de verschillende banken en instellingen.

Bel met het BKR in Tiel en vraag wat je voor stappen moet ondernemen om van je BKR notering af te komen.

Veel succes!

Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 08-02-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.