Sparen of schulden aflossen

Sparen of schulden aflossen Steeds meer gezinnen hebben grote schulden. Zodra ze geld over hebben, lossen ze hiermee schulden af. Toch is het vaak verstandig om een buffer aan te houden. Schulden hebben hoeft geen enkel probleem te zijn. Indien u maandelijks over voldoende geld beschikt om van rond te komen en daarnaast ook nog de rente en aflossing kunt betalen, is er niets aan de hand. Net over voldoende middelen beschikken is een kwetsbaar uitgangspunt. Er zullen zich namelijk tegenslagen voordoen die niet te voorzien waren. De wasmachine of de auto begeeft het en u kunt niet meer aan uw verplichtingen voldoen.

Schulden bundelen

Gevaarlijke schulden, zijn schulden die openstaan bij schuldeisers die het geld op korte termijn terug verwachten. Hierbij moet u denken aan verhuurders van het huis, de banken met betrekking tot de hypotheek, de energieleverancier en dergelijke partijen. Het is verstandiger om de schulden te bundelen en bij één bank onder te brengen. U kunt met de bank goede afspraken maken tegen vaak een redelijke rente. Op deze manier voorkomt u dat partijen incassobureaus gaan inschakelen.

Schulden en toch sparen

U betaalt een hogere rente op uw schuld dan dat u rente ontvangt over uw spaargeld. Vanuit dit oogpunt is het verstandiger om de schulden zo snel mogelijk af te lossen, maar het is vaak nuttig om geld achter de hand te hebben. In sommige gevallen moet u namelijk snel over geld kunnen beschikken. Dit kan het geval zijn bij noodzakelijke betalingen van schulden buiten de lening bij de bank om. Het is namelijk niet altijd mogelijk om nog extra bedragen op te nemen uit de lening bij de bank. Dit zullen banken niet toelaten, indien het schuld aan de hoge kant is ten opzichte van het inkomen.

Lening voor het verbeteren van uw eigen huis

Voor het financieren van een verbouwing kunt u naast de hypotheek ook gebruik maken van een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Deze leningen kunnen namelijk ook fiscaal aftrekbaar zijn indien het geleende bedrag gebruikt is voor een verbouwing. Dit moet overigens wel bewezen worden. Het kan fiscaal ongunstig zijn om deze leningen af te lossen. U verlaagt hiermee niet alleen het bedrag dat u maandelijks van de belasting kunt aftrekken, u zorgt er ook voor dat toekomstige leningen met betrekking tot de eigen woning niet meer aftrekbaar zijn.

Aftrek hypotheekrente

U mag gewoon aflossen op uw lopende hypotheek. Maar het afgeloste bedrag kan later niet meer opgenomen worden in combinatie met een aftrekbare hypotheekrente. Het reeds afgeloste deel bent u namelijk kwijt. Een voorbeeld ter illustratie.

Voorbeeld

Stel u verbouwt uw huis en neemt hiervoor een doorlopend krediet op van 10.000. De rente over dit bedrag is fiscaal aftrekbaar. Het rentepercentage voor deze lening bedraagt maar liefst 9 procent, dus u besluit om te zorgen voor een spoedige aflossing. Nadat u het volledig hebt terugbetaald, besluit u om een nieuwe keuken te plaatsen voor 15.000. U hebt het geld niet, dus sluit u weer een doorlopend krediet af. De rente hiervoor is weer fiscaal aftrekbaar, maar doordat u al een deel van 10.000 heeft afbetaald kunt u slechts over het meerdere (5.000,-) van de fiscale aftrek gebruik maken.
© 2009 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schulden aflossen met een lening: Hoe doe je dat?Wanneer je schulden hebt, die je wilt afbetalen, kan het zinvol zijn om dat te doen door het afsluiten van een nieuwe le…
Geldproblemen? Schulden aflossen doe je zo!Geldproblemen? Schulden aflossen doe je zo!Iedereen kan uit de geldproblemen komen. Schulden aflossen is voor steeds meer mensen een dagelijks probleem. Zit jij in…
Schulden aflossen met schuldenSchulden aflossen met schuldenMensen die in een moeilijke financiële positie zitten, kunnen soms genoodzaakt zijn om een lening af te sluiten om ander…
Betalingsregeling treffen met schuldeisersBetalingsregeling treffen met schuldeisersAls u een deel van uw schulden kunt aflossen, kunt u in sommige gevallen een betalingsregeling treffen met uw schuldeise…
Sparen met SNS internetsparen geeft hoge rente (Volksbank)Sparen met SNS internetsparen geeft hoge rente (Volksbank)De SNS Bank geeft niet alleen een hoge spaarrente in 2020, maar geeft u ook rente op uw betaalrekening. De SNS bank heef…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 07-07-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.