Geld lenen bij een sociale kredietbank

Als je tot de minima behoort in een gemeente dan kun je profiteren van veel voordelen. Eén van de mogelijkheden is het afsluiten van een sociaal krediet bij de kredietbank in jouw regio. Dit is handig als je geen gewone lening meer kunt krijgen bij een commerciële kredietverstrekker. Een kredietbank maakt geen winst waardoor je dus ook niet te veel rente betaald.

Hoe werkt lenen bij een sociale bank?

Een lening van de sociale kredietbank is maatwerk. Afhankelijk van je financiële situatie wordt gekeken naar het maximaal mogelijk te lenen bedrag. Ook wordt er afgesproken wanneer de lening is afbetaald. Een sociale kredietbank kijkt daarnaast naar je persoonlijke situatie om te kunnen bepalen of en wanneer je de lening kunt terugbetalen. Je weet dus precies waar je aan toe bent.

De looptijd van een sociale lening

De looptijd van een sociale lening is gebonden aan bepaalde regels. De minimale looptijd kan een paar maanden zijn, terwijl de maximale looptijd niet meer dan 60 maanden (5 jaar) mag zijn. Binnen de maximale termijn moet je de lening hebben terugbetaald. De gemiddelde looptijd van een sociale lening is vaak 3 jaar (36 maanden).

De verschuldigde rente en maximaal te lenen bedrag

Bij een sociale lening is er sprake van een vaste rente. Het bedrag dat je iedere maand betaald voor aflossing van de lening is daarmee gelijk en voorspelbaar. Op deze manier kun je er rekening mee houden in je maandelijkse uitgaven.

Het minimaal te lenen bedrag is 225 en het maximale bedrag is 25.000. Het geld is te gebruiken voor allerlei zaken. Je bent hierin vrij.

Rentetarieven voor een sociale lening

VanTotRentetarief
0 2.50010,0%
2.500 5.00010,0%
5.000 7.5008,9%
7.500 10.0008,9%
10.000 25.0008,7%
(rente per november 2009)

Leenbedragen op bijstandsniveau

GezinssituatieInkomen per maandMaximaal bedragAflossing per maand
Alleenstaande 867,41 1.705,00 54,70
Alleenstaande ouder 1.115,23 2.195,00 70,42
Gehuwd/samenwonend 1.239,15 2.435,00 78,11
(bedragen per 1 juli 2010)

Voorwaarden voor een sociale lening

Om in aanmerking te komen voor het lenen bij een sociale kredietbank moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Niet iedereen kan een sociale lening krijgen. De voorwaarden waar je moet voldoen zijn:
  • je bent 18 jaar of ouder
  • je hebt een regelmatig inkomen (loon of uitkering)
  • je woont in Nederland
  • je inkomen is niet hoger dan 130% van het minimumloon (uitzonderingen zijn mogelijk)
  • je hebt een geldig paspoort of ID-kaart

Er worden ook sociale leningen verstrekt aan mensen die:
  • een beschadigd krediet verleden hebben
  • schulden hebben
  • 65 jaar of ouder zijn
  • zonder extra zekerheden elders geen krediet kunnen krijgen

Een sociale lening aanvragen

Om een sociale lening aan te vragen moet je een formulier ophalen bij de sociale kredietbank in jouw regio. Sommige kredietbanken bieden dit via het internet aan , maar meestal moet je zelf bij de balie een formulier afhalen. Je kunt dan gelijk een afspraak maken voor het bespreken van de aanvraag.
© 2010 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sociale lening aanvragenSociale lening aanvragenHoe vraag ik een sociale lening aan? Bij een sociale kredietbank kun je een sociale lening aanvragen. Als je tot de mini…
Lening bij gemeentelijke kredietbank (sociale lening)Geld lenen om schulden af te lossen, klinkt dat niet tegenstrijdig? In sommige gevallen is het echter noodzakelijk om ee…
Geld lenen met een uitkeringHeb je een uitkering maar wil je toch geld lenen? Dat kan lastig worden, want met een uitkering heb je doorgaans geen re…
Lenen met uitkeringLenen met uitkeringBij het lenen met een uitkering, bijstand of andere uitkering, is het geld vaak heel hard nodig, omdat u geld tekort kom…

Het doorlopend kredietHet doorlopend kredietHet lijkt tegenwoordig zo gemakkelijk. U wilt graag verbouwen of u wilt een product aanschaffen waarvoor u momenteel gee…
Een WOZ-krediet berekenen en afsluitenEen WOZ krediet berekenen en afsluiten. Een WOZ krediet is een soort doorlopende kredietvorm. Op basis van de WOZ-waarde…
Jozzie (244 artikelen)
Laatste update: 05-08-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.