Sociale lening aanvragen

Sociale lening aanvragen Hoe vraag ik een sociale lening aan? Bij een sociale kredietbank kun je een sociale lening aanvragen. Als je tot de minima behoort dan kun je terecht bij de kredietbank voor wat extra geld. Als je bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine nodig hebt, of geld voor de inrichting van je huis dan kun je een sociale lening aanvragen. De voordelen van een sociale lening zijn de lage rentetarieven en de goede begeleiding die je krijgt vanuit de sociale kredietbank.

Sociale lening aanvragen bij een sociale bank

Als je een sociale lening aanvraagt bij een sociale leenbank dan wordt er gekeken naar je financiële situatie om te kunnen bepalen wat het maximaal te lenen bedrag is. Het is dus maatwerk, net als bij het afsluiten van een lening bij een een gewone bank. Samen met de sociale leenbank kijk je ook naar de best haalbare termijn om de lening af te kunnen lossen en of je de lening wel kunt terug betalen.

Afbetaaltermijn van een sociale lening

Voor de looptijd van een sociale lening zijn regels opgesteld. De maximale looptijd van een dergelijke lening mag niet langer zijn dan 60 maanden. Dat is omgerekend 5 jaar. In die tijd moet je de sociale lening afgelost hebben. Wat het meeste voor komt is een sociale lening met een looptijd van 3 jaar.

Wat is een sociale lening?

Mensen met een lager inkomen, de minima, kunnen bij een gewone bank vaak geen lening afsluiten. Bij een sociale kredietbank kan dit wel. Sociale leningen worden in Nederland verstrekt door Sociale Banken Nederland (SBN). Dit is een samenwerkingsverband tussen 14 regionale sociale kredietbanken in Nederland.

Doordat een sociale kredietbank geen winstoogmerk heeft kunnen ze de sociale leningen aanbieden tegen een zeer aantrekkelijke rente. Een sociale lening aanvragen kan dus alleen als je tot de minima behoort. Dit betekent dat je tot 130% van het minimum brutoloon mag verdienen.

Waarom een sociale lening aanvragen?

Als je snel geld nodig hebt als minima dan kun je ervoor kiezen om een sociale lening af te sluiten bij een sociale kredietbank. Snel geld nodig hebben voor bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine of een auto, maar ook voor de inrichting van je huis kan met je met het aanvragen van een sociale lening krijgen.

Let wel op dat je alleen een sociale lening aanvraagt als je het geld echt nodig hebt en ook maar voor één keer. Het is niet de bedoeling om een sociale lening aan te vragen voor zaken waarvoor je structureel geld nodig hebt. Het minimale bedrag van een sociale lening is altijd 250,-.

Voordelen sociale lening

Wat zijn de voordelen van een sociale lening? Er zijn twee grote voordelen van het opnemen van een sociaal krediet. Deze zijn:
  • er is sprake van een zeer lage rente
  • je krijgt goede begeleiding in het leentraject

Omdat je door professionals wordt begeleid tijdens de looptijd van je sociale lening is de kans op diep in de schulden raken erg klein.

Nadelen sociale lening

Wat zijn de nadelen van een sociale lening? Er zijn echter ook nadelen van het aanvragen van een sociale lening. Geld lenen kost geld. Je moet altijd meer terug betalen dan je werkelijk hebt geleend. Andere nadelen van een sociale lening zijn:
  • geldt alleen voor minima
  • kan alleen voor hoognodige zaken
  • tijdelijk een verhoging van de maandelijkse lasten

Sociale lening aanvragen

Hoe vraag ik een sociale lening aan? Bij de gemeentelijke Sociale Zaken en Werk van de gemeente waarin je woont kun je een aanvraagformulier krijgen voor het aanvragen van een sociale lening. Dit aanvraagformulier wordt in behandeling genomen door de sociale kredietbank die in jouw regio zit. Na ontvangst van het aanvraagformulier bij de sociale kredietbank wordt er een afspraak gemaakt met je om jouw situatie door te spreken. Na dit gesprek hoor je of je in aanmerking komt voor een sociale lening.
© 2011 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lening bij gemeentelijke kredietbank (sociale lening)Geld lenen om schulden af te lossen, klinkt dat niet tegenstrijdig? In sommige gevallen is het echter noodzakelijk om ee…
De Gemeentelijke KredietbankDe Gemeentelijke KredietbankAls je schulden hebt, waar je zelf echt niet meer uitkomt, dan kan je erover denken om de hulp in te schakelen van de Ge…
Geld lenen met een uitkeringHeb je een uitkering maar wil je toch geld lenen? Dat kan lastig worden, want met een uitkering heb je doorgaans geen re…
Bronnen en referenties
  • http://financieel.infonu.nl/lenen/57603-geld-lenen-bij-een-sociale-kredietbank.html
Jozzie (244 artikelen)
Gepubliceerd: 03-04-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.