Geld lenen: lenen zonder BKR toetsing - Let op!

Geld lenen: lenen zonder BKR toetsing - Let op! Met een BKR registratie kun je wel geld lenen. Geld lenen zonder BKR toetsing kan ook. Het gaat alleen op een andere manier. Er zijn verschillende mogelijkheden om te lenen met een BKR registratie. Vormen als een minikrediet, een BKR hypotheek of een BKR lening zijn mogelijkheden. Ook kun je zonder een BKR toetsing geld lenen.

Wat is een BKR registratie?

BKR staat voor Bureau Krediet Registratie. Als je niet aan je financiële verplichtingen kunt voldoen krijg je een BKR registratie. Aangesloten organisaties worden door het BKR geïnformeerd over een mogelijke klant of het wel verantwoord is om deze klant een krediet te verstrekken. Het advies dat het BKR geeft is niet bindend voor een aangesloten organisatie, het is slechts een indicatie over het financiële verleden van de potentiële klant. Er zijn ruim 200 organisaties aangesloten bij het BKR.

Geld lenen met een BKR registratie is weldegelijk mogelijk. Kredietverstrekkers kunnen de hoge rente gebruiken om het risico te minimaliseren, wat weer een goed rendement kan opleveren. Daarnaast kun je niet uit een BKR registratie afleiden hoe kredietwaardig iemand is. Als je een baan hebt is in zekere mate je financiële situatie stabiel waardoor het risico voor een kredietverstrekker lager ligt.

Wat is een BKR toetsing?

In het CKI, het Centraal Krediet Informatie systeem, worden gegevens vastgelegd van personen met een BKR registratie. De gegevens die worden vastgelegd zijn:
 • Naam
 • Voorletters
 • Geboortedatum
 • Adres
 • Bedrag (of limiet)
 • Overeenkomsten (belangrijke data en soort)
 • Bijzonderheden

Bij een BKR toetsing worden deze gegevens opgevraagd door een organisatie die is aangesloten bij het BKR. Een organisatie die niet is aangesloten kan dus ook geen gegevens uit het CKI opvragen. De organisaties die dit wel kunnen staan op de BKR-website.

Als een organisatie gegevens opvraagt wordt er gekeken naar de huidige kredieten en de betalingsgeschiedenis, om een beeld te kunnen vormen of de klant zijn financiële verplichtingen kan nakomen.

Geld lenen met een BKR registratie

Met een BKR registratie kun je ook aan een geldlening komen. Hiervoor zijn verschillende vormen:

Minikrediet:

Het minikrediet is een kleine lening. Deze lening loopt tot € 1.000. De kosten van de lening bestaan, naast de aflossing, uit rente in de vorm van administratieve kosten. Ook kent het minikrediet een heel korte looptijd.

BKR hypotheek:

Dit is een hypotheek die wordt verstrekt ondanks een BKR registratie. Ten opzichte van een gewone hypotheek zijn de rentetarieven bij een BKR hypotheek iets hoger (doordat onder andere het risico voor de geldverstrekker groter is). Deze hypotheekvorm is geheel aflossingsvrij. Daardoor zijn de maandlasten laag.

BKR lening:

Dit is een lening die wordt afgesloten tegen een iets hoger rentetarief dan een lening zonder BKR registratie. Ook dit heeft te maken met een hoger risico voor de geldverstrekker.

Geld lenen zonder BKR toetsing

De meeste Nederlandse banken zijn aangesloten bij het AFM (Autoriteit Financiële Markten). Deze banken voeren een BKR toetsing uit bij klanten die een nieuw krediet willen hebben. Op basis van de gegevens uit het CKI vormt de bank dan een beeld van de klant en gaat wel of niet over tot het verstrekken van geld. De meeste banken zijn erg terughoudend met het verstrekken van geld aan mogelijke klanten met een BKR registratie.

Lenen zonder een BKR toetsing betekent dat de geldverstrekker geen gegevens opvraagt uit het CKI. Er zijn banken die leningen verstrekken zonder een BKR toetsing uit te voeren. Redenen waarom deze organisaties geld verstrekken zonder een BKR toetsing kunnen zijn:
 • Betalingsrisico’s zijn ondergeschikt aan de verkoopcijfers van producten.
 • De hoge rente op het verstrekte krediet dekt het verhoogde risico van de geldverstrekker.
 • De geldverstrekker heeft vertrouwen in de klant.
© 2010 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lenen met negatieve BKR codering: Kan dat nou wel of niet?Lenen met negatieve BKR codering: Kan dat nou wel of niet?Veel mensen vragen zich af of het nu mogelijk is om geld te lenen bij de bank, wanneer je een negatieve BKR toetsing of…
Welke soorten leningen zijn er?Welke soorten leningen zijn er?In Nederland zijn er veel manieren om geld te lenen. Het eenvoudigst is om bij vrienden of familie te lenen, maar je kun…
Particulier geld lenenParticulier geld lenenParticulier geld lenen is een vorm van lenen die niet veel verschilt van geld lenen via de bank of een andere geldverstr…
Geld lenen bij WehkampGeld lenen bij WehkampHet is sinds een aantal jaren mogelijk om geld te lenen via Wehkamp.nl. Het bedrijf Wehkamp biedt deze mogelijkheid aan…

Geld lenen en sparen: Santander en OpenbankGeld lenen en sparen: Santander en OpenbankBij Santander kunt u in 2020 en 2021 relatief goedkoop, eenvoudig en snel geld lenen, maar ook sparen. Sparen doet u via…
Autoleningen vergelijken: Autofinanciering en autokredietDe autolening wordt door verschillende banken en kredietverstrekkers aangeboden. De ene lening is echter niet de andere:…
Bronnen en referenties
 • www.bkr.nl
 • www.wikipedia.org
Jozzie (244 artikelen)
Laatste update: 27-04-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.