Hoe kom je uit de schulden?
Merel (18): 'Als ik iets leuks zie wil ik het meteen hebben. Ik heb een laptop op afbetaling gekocht, geld van mijn moeder en vriendinnen geleend en sta sinds een aantal maanden rood op de bank. Ik mag wel uitkijken dat ik geen schulden krijg. Eigenlijk heb ik die al.'
Schulden
Als je niet op tijd geleend geld terugbetaalt, ontstaan er schulden. Je leent geld bij familie, vrienden, de bank of een andere financiële instelling. Geld lenen lijkt heel aantrekkelijk, want dankzij het geleende geld kun je de computer nu kopen, in plaats van over een paar maanden.
Hoe kun je schulden voorkomen?
Bij een koopwoning is het uiteraard logisch dat je een hypothecaire lening afsluit. Maar over het algemeen geldt dat het niet verstandig is om te lenen. Sluit geen leningen af, doe geen koopjes op afbetaling. Spaar tot je die wasmachine kunt betalen, in plaats van hem te lenen. Je bent altijd duurder uit dan de koopprijs. Hetzelfde geldt voor “leaseauto’s”. Het bedrag kan echt enorm oplopen. Sluit geen abonnementen af voor je mobieltje, maar koop een prepaid kaart. Sowieso moet je erg uitkijken met het afsluiten van abonnementen. Bladen, zoals de Libelle, kun je ook lenen in de bibliotheek.
Hoe kom je uit de schulden?
Je kunt lang om de hete brij heen draaien. Je kunt je kop in het zand steken. Sommige mensen houden dat jaren vol. Maar vergeet niet dat het probleem er wel is. Al kijk jij de andere kant op, de schuldeisers doen dat zeker niet. De maatregelen gaan van kwaad tot erger. Middelen die bedrijven kunnen inzetten om je te laten betalen, zijn bijvoorbeeld het afsluiten van je telefoon, beslag leggen op je salaris, een deurwaarder op je af sturen of zelfs – je uit huis zetten. Laat het niet zover komen!
Hieronder volgt een aantal tips om je uit de schulden te werken.
- Maak een kasboek. Dit is een boekje, waarin je al je in – en uitgaven noteert. Van het kleinste flesje shampoo tot het volgooien van de tank van je auto. Op die manier krijg je inzicht in je uitgavenpatroon. Bij veel mensen met schulden is er sprake van een structureel tekort. Elke maand komen ze bijvoorbeeld driehonderd euro tekort. Op die manier kan de schuld snel oplopen tot 3.600 euro per jaar.
- Door zo’n kasboek kun je mogelijk erachter komen wat de oorzaak is van je schulden. Misschien zijn het ook schulden uit het verleden, die je als een zak stenen met je mee blijft sjouwen. Veranderingen in het uitgavenpatroon kunnen helpen de schulden te verminderen.
- Roken is een enorm dure hobby, die niet alleen slecht is voor de portemonnee, maar ook voor de gezondheid. Stop hiermee. Je zult keuzes moeten maken. Heb je huisdieren? Overweeg om er een of enkele te verkopen.
- Als je relatief hoge woonlasten hebt, kan verhuizen een optie zijn. Dit brengt echter ook veel kosten met zich mee.
- Lage inkomsten kunnen ook ten grondslag liggen aan schulden. Kijk naar mogelijkheden om extra te werken. Misschien zijn er ook mogelijkheden om subsidies te krijgen, zoals kinderbijslag, een tegemoetkoming in studiekosten of kwijtschelding van gemeentelijke belastingen.
- Als de oorzaak in je koopgedrag zit; vraag je zelf dan voortaan af: heb ik dit écht nodig? Telkens als je op het punt staat iets te kopen, stel jezelf dan deze vraag.
- Ga voortaan boodschappen doen bij goedkope supermarkten, zoals de Aldi en de Lidl.
- Koop kleding in de aanbieding.
- Misschien heb je nog kleding in de kast hangen waar je niets meer meedoet, of een dvd-verzameling…. Je kunt die altijd proberen te verkopen via marktplaats of een andere handelsite.
- Heb je een tweede auto? Doe die dan direct de deur uit. Als je schulden hebt, kun je je deze luxe simpelweg niet meer permitteren.
- Verlaag de maandlasten van een lening. Dit kan op verschillende manieren. Zo kun je proberen om de looptijd van de lening te verlengen. Je betaalt in totaal meer rente, maar verspreid over een langere periode, zodat de maandlasten dalen. Een andere optie is om een persoonlijke lening om te zetten in een doorlopend krediet.
- Stel een regeling voor aan de schuldeisers. Stuur ze een brief, waarin je vraagt om een regeling. Vraag of je tijdelijk mag stoppen met het terugbetalen, zodat je eerst kleinere schulden kunt aflossen.
Als het niet lukt om uit de schulden te komen
Zie je door de bomen het bos niet meer, heb je er alles aan gedaan maar lijkt niets te helpen om uit het dal van de schulden te klimmen? Zoek dan professionele hulp bij een kredietbank in de omgeving, of neem een budgetcoach in de arm.