Tips om schulden op te lossen
Op de televisie zijn regelmatig programma’s die het verhaal vertellen van een gezin met grote schulden. Het programma en een budgetcoach zorgen samen dat de schulden oplossen of in ieder geval beheersbaar worden en bij één schuldeiser komen te liggen.
Veel Nederlandse gezinnen hebben grote schulden of komen nog in de problemen. Het probleem is vaak dat er een bestedingspatroon aan wordt gehouden die niet past bij het inkomen. Ze geven teveel uit in verhouding tot het inkomen. Door toenemende werkloosheid zullen er steeds meer gezinnen in de problemen raken. Het uitgavenpatroon is dan namelijk veel te hoog ten opzichte van een uitkering. Het is moeilijk om een aangemeten uitgavenpatroon weer aan te passen.
Hoe ontstaan schulden
Problematische schulden ontstaan heel geleidelijk. Het begint vaak met een opgenomen krediet om grote aankopen mee te bekostigen. Deze lasten zijn niet te zwaar om te dragen en maandelijks worden de lasten netjes betaald. In dit soort gevallen zijn de schulden vaak gebaseerd op het maximaal te lenen bedrag op basis van het inkomen. Zodra deze gezinnen financiële tegenslagen krijgen, ontstaan er nog grotere schulden. Een andere oorzaak van het ontstaan van problematische schulden is het gebrek aan overzicht. Gezinnen realiseren zich vaak niet hoe slecht hun financiële positie is en blijven veel geld uitgegeven.
Oplossingen om drastisch te besparen
Om schulden op te kunnen lossen, moeten eerst de maandelijkse bestedingen op orde worden gebracht. Zolang er meer wordt uitgegeven dan dat er binnen komt, zijn de problemen niet te verhelpen. De volgende tips kunnen u helpen om uit de schulden te komen.
1) Jaarlijkse aangifte bij de belastingdienst
Niet alle Nederlanders krijgen jaarlijks een verplichte aangifteformulier van de Belastingdienst. Deze mensen gaan dit ook niet zelf aanvragen, uit angst voor vorderingen van de belastingdienst. Hierdoor laten veel gezinnen met een eigen huis geld liggen. De Belastingdienst int namelijk zelf al belasting via het salaris of de uitkering. U kunt proberen om een deel terug te krijgen door een aangifte in te vullen.
2) Eén schuldeiser
Het hebben van meerdere schuldeisers geeft veel problemen. U kunt het beste kiezen voor slechts één schuldeiser in plaats van meerdere. Het is verstandig om een bank bereid te vinden om een lening af te sluiten voor het volledige bedrag aan schuld. Het is namelijk eenvoudiger om met één partij goede afspraken te maken dan met meerdere. Vooral met schuldeisers als de woningbouwvereniging en de hypotheekbank moet u erg voorzichtig zijn. Voordat u het weet volgt uitzetting of gedwongen verkoop van het huis omdat u de maandlasten echt niet kunt betalen
3) Werken met kasboeken
Ongemerkt geven consumenten teveel geld uit aan onzinnige zaken. Door een kasboek bij te houden kunt u precies zien waar uw geld heen is gegaan. Ook kleine uitgaven moet u gedetailleerd in een kasboek opschrijven.
4) Terug naar de basis
Om de schulden snel weg te werken moet u terug naar de basisvoorzieningen. Welke uitgaven kunt u op besparen? Ook uitgaven die het leven leuker maken moet op bespaard worden. Het wekelijkse etentje buiten de deur moet komen te vervallen en u zult moeten stoppen met roken. U moet zich realiseren dat er geen geld meer is voor luxe artikelen.