Wat doet een budgetcoach?
Steeds meer mensen in Nederland hebben financiële zorgen. Sommigen hebben nooit geleerd hoe ze met geld om moeten gaan, andere mensen komen door omstandigheden in de problemen. U kunt hierbij onder andere denken aan een inkomensdaling door bijvoorbeeld werkloosheid, ziekte of een scheiding. Mensen met financiële zorgen, maar (geen al te grote) schulden kunnen een budgetcoach inschakelen. Wat doet een budgetcoach precies?
Budgetcoaching versus schuldhulpverlening
Veel mensen hebben nog nooit van een budgetcoach gehoord. Dat is op zich niet vreemd, want budgetcoaching is een relatief jong beroep dat ontstaan is uit de schuldhulpverlening. Een budgetcoach helpt mensen die geen problematische schulden (meer) hebben. Er is sprake van problematische schulden indien deze niet binnen drie jaar afbetaald kunnen worden.
Let op: in Nederland geldt de
Wet op het consumentenkrediet. In deze wet staat in artikel 47 en 48 dat mensen geen geld mogen verdienen aan mensen met problematische schulden! Mocht een budgetcoach u dus tegen betaling willen helpen indien u de schulden niet binnen 3 jaar af kunt lossen, dan overtreedt hij de wet. U kunt in dit geval terecht bij de schuldhulpverlening. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet u echter wel aan een aantal voorwaarden voldoen.
Hoe gaat een budgetcoach te werk?
Het intakegesprek
Een budgetcoach zal eerst een intakegesprek met u doen. Tijdens dit gesprek krijgt de coach een beeld van uw financiële situatie en zal hij u vertellen hoe hij te werk zal gaan. Ook kan het zijn dat tijdens de intake blijkt dat de budgetcoach u niet kan helpen, bijvoorbeeld omdat u een te laag inkomen heeft, of te veel schulden. In de meeste gevallen zal de budgetcoach u dan doorverwijzen naar de juiste persoon of instantie. Ook is het zo dat het intakegesprek in de meeste gevallen gratis en vrijblijvend is.
Administratie
Om een goed overzicht te krijgen van uw financiën, is het noodzakelijk dat uw (financiële) administratie op orde is. Is dat niet het geval, dan zal de budgetcoach u tips geven om een overzichtelijke en gemakkelijk bij te houden administratie op te zetten. Indien u dat niet alleen lukt, dan zal de budgetcoach dit samen met u doen.
Overzicht en besparen
Zodra de administratie op orde is, kan er begonnen worden met het budgetmaandoverzicht. In dit overzicht, staan
al uw inkomsten en uitgaven. Hierdoor is gelijk inzichtelijk waar u (te) veel aan uitgeeft en waar u op besparen kan. Sommige besparingen zijn gemakkelijk te realiseren. U kunt hierbij denken aan het oversluiten van een abonnement of verzekering. U leert om te gaan met het nieuwe budget dat is vastgesteld in het budgetmaandoverzicht. Dit wordt vaak als lastig ervaren, maar ook hier kan een budgetcoach u bij helpen. Hij zal u motiveren en u leren omgaan met uw valkuilen, met als doel de inkomsten en uitgaven in balans te krijgen.
Niet alleen wordt er een budgetmaandoverzicht ingevuld, maar u krijgt (indien gewenst) ook een jaaroverzicht. In dit overzicht staat precies wat uw dure maanden zijn, zodat u daar rekening mee kan houden.
Nazorg
De laatste fase van het coachingstraject bestaat uit nazorg. In deze fase heeft u alle kennis in huis om uw financiën in evenwicht te houden, en houdt de budgetcoach slechts een vinger aan de pols. De tijd tussen de afspraken is tijdens de nazorg groter, dan tijdens de eerdere fases van het traject.
Verreweg de meeste budgetcoaches komen bij u thuis omdat u dan alle benodigde spullen bij de hand heeft. Het is belangrijk dat hij over
alle financiële gegevens beschikt. Veel budgetcoaches hebben zelfs in hun algemene voorwaarden staan dat ze het coachingstraject per direct zullen beëindigen, als blijkt dat u informatie achter heeft gehouden.
Is het mogelijk om een vergoeding te krijgen voor budgetcoaching?
Budgetcoaching kost geld, maar in de meeste gevallen haalt u de kosten er weer uit, doordat u beter met uw geld om leert gaan. In sommige gevallen is het mogelijk om de kosten vergoed te krijgen:
- Lijdt uw werk onder uw geldzorgen? Bespreek dit dan met de bedrijfsarts of met uw leidinggevende. Een werkgever is er bij gebaat als u beter functioneert op de werkvloer en is in sommige gevallen bereid om de kosten (deels) op zich te nemen.
- Hebt u een PGB? Dan is het vaak ook mogelijk om de kosten vergoed te krijgen.
Lees verder