Lening online afsluiten

Lening online afsluiten Als we een lening online afsluiten, valt de aankoop van een woning gunstiger te financieren. Kredietbemiddelaars bieden een online lening aan met rentekorting en zonder afsluitprovisie. Omdat persoonlijk hypotheekadvies ontbreekt, is u zelf verantwoordelijk voor productkeuze en afstemming op uw persoonlijke situatie.

Lening online afsluiten met rentekorting

Een lening online afsluiten kan voor aankomende eigenbouwers en kopers van onroerend goed erg lucratief zijn. Bij directbanken of onlinemakelaars is de nieuwe woning vaak aanmerkelijk gunstiger te financieren. In veel gevallen liggen hun tarieven 0,25 tot 0,5 procent onder het niveau van bankkantoren. Met name bij lange looptijden en hoge leensommen groeien zelfs de kleinste renteverschillen uit tot interessante bedragen. Bij een lening van 100.000 euro staat een renteverschil van 0,5% in een periode van 10 jaar gelijk aan een besparing van minstens 5.000 euro.

Hypotheekadvies bij online afsluiten van een hypotheek ontbreekt

Nadeel bij het online afsluiten van een hypotheek: de klant moet het in het algemeen doen zonder een persoonlijk hypotheekadvies. Alle informatie en vrijblijvende aanbiedingen ontvangt hij via internet, per telefoon of per post. Erg praktisch daarentegen zijn de online rekentools waarmee een hypotheekofferte met inbegrip van effectieve rente, maandbedrag en restschuld bij afloop van de rentevaste periode berekend kan worden.

Daarentegen ontbreekt bij gebruik van die calculators vaak belangrijke aanvullende informatie, zoals de mogelijkheden voor extra aflossing of de effecten van een renteverhoging na afloop van de rentevaste periode. Maar sommige online-aanbieders presenteren zich ook wat dat betreft voorbeeldig: ze wijzen hun klanten erop wat er op hen af kan komen als de rente is gestegen bij verlenging van het krediet.

Hoewel een eerste globaal financieringsplan dus met behulp van interactieve rekentools online kan worden gemaakt, nemen die lang niet altijd alle factoren voor een individuele berekening in aanmerking. Sommige directbanken zoals ING Diba bieden daarom inmiddels ook on-site-advies aan.

Leningen online vergelijken

Weliswaar heeft een aspirant-lener op het internet de mogelijkheid om snel en gemakkelijk leningen te vergelijken maar dat biedt slechts een grove indicatie. Een op maat gemaakte offerte krijgt de klant eerst nadat de hypotheekaanvraag samen met de vereiste bewijsstukken door de online-aanbieder is ontvangen. En dat kan enige tijd in beslag nemen.

Dat is de reden waarom documenten zoals een bewijs van inkomen, aankoopbewijzen of uittreksels uit het (voorlopige) koopkontrakt in een zo vroeg mogelijk stadium moeten worden verzameld, omdat anders de toekenning en afwikkeling van de lening aanzienlijke vertraging kan oplopen. Om geen stukken te vergeten bieden de meeste online-aanbieders echter handige checklists aan.

Online hypotheekaanbieders zijn meestal kredietbemiddelaars die op hun site een grote verscheidenheid aan concurrerende hypotheekbanken verenigen. De klant blijft zo een aanzienlijke hoeveelheid werk bespaard voor het vergelijken van leningen. Vaak zijn de aanbiedingen van deze bemiddelaars nog gunstiger dan bij de toch al goedkope directbank zélf. Maar het is raadzaam om toch meerdere aanbieders te vergelijken. Daarnaast moeten potentiële huiseigenaren ook hun huisbank een kans geven. Als een goedkope online-aanbieding wordt getoond verbeteren veel van die banken hun oorspronkelijke voorstel.

Lening online en Wet Financieel Toezicht

Een online afsluiten van een lening wordt in de Wet op het Financieel Toezicht (WFT) aangemerkt als een financiële transactie zonder voorafgaand advies (execution only). De bemiddelaar hoeft in dat geval geen enkele aansprakelijkheid te aanvaarden voor mogelijk nadeel als naderhand blijkt dat de afgesloten hypotheek of verzekering niet aansluit bij uw persoonlijke omstandigheden. De Wet schrijft in dat verband wél voor om consumenten nadrukkelijk erop te attenderen dat een financieel advies geen onderdeel uitmaakt van de service. Bij execution only blijft de bemoeïenis beperkt tot bemiddeling bij de afwikkeling van een door de klant zelf geselecteerde product.

Geld lenen bij Smava

Wie geld nodig heeft om een privéproject te realiseren kan tegenwoordig ook zijn toevlucht zoeken tot een nieuw en innovatief concept, waarbij geldzoekenden rechtstreeks geld lenen bij particuliere beleggers? Het bijzondere daaraan is dat niet de bank maar úzelf bepaalt welke rente u gaat betalen. De binnen de bankwereld gangbare rentemarge tussen spaar- en leentarief wordt dan door partijen zelf gedeeld. Daarvan profiteert zowel de belegger als de kredietnemer.

Regelgeving in de Wet Toezicht Kredietwezen verhindert in ons land vooralsnog de uitrol van deze lucratieve vorm van kredietbemiddeling, maar in Duitsland heeft met name Smava een zeer goede reputatie op dit gebied opgebouwd, wat meerdere malen heeft geresulteerd in een positieve nominatie door Duitse consumentenorganisaties.
© 2010 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zakelijke lening afsluitenZakelijke lening afsluitenAls je ondernemer of startende ondernemer bent, dan kan het voorkomen dat je opeens geld nodig hebt. Je kunt er dan voor…
Online geld lenen: Snel, gemakkelijk en goedkoop lenenOnline geld lenen: Snel, gemakkelijk en goedkoop lenenOnline lenen van geld is een nieuwe en gemakkelijk manier om een persoonlijke lening of flexibel krediet af te sluiten.…
Nieuwe lening afsluiten in 2021Nieuwe lening afsluiten in 2021U wilt in 2021 een nieuwe lening afsluiten. Hoe gaat dat in zijn werk en uit welke leningen kunt u kiezen? Een lening aa…
Persoonlijke lening goedkoper dan hypotheek?Persoonlijke lening goedkoper dan hypotheek?Een persoonlijke lening of een hypotheek afsluiten voor een verbouwing, wat voor lening wordt het? Een persoonlijke leni…
Kortlopende lening- snelle lening met of zonder BKRKortlopende lening- snelle lening met of zonder BKRKort geld nodig, snel geld nodig, BKR online inzien? Ook voor het lenen met een kortlopende lening zijn er ook in 2020 e…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 31-07-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.