Persoonlijke lening goedkoper dan hypotheek?

Persoonlijke lening goedkoper dan hypotheek? Een persoonlijke lening of een hypotheek afsluiten voor een verbouwing, wat voor lening wordt het? Een persoonlijke lening kan namelijk goedkoper zijn. Er zijn minder kosten want geen notariskosten, geen advieskosten, maar u hebt wel de fiscale aftrek. De rente op de persoonlijke lening voor een huis is zoals een hypotheekrente. Dat maakt een lening goedkoper dan een aanvullende hypotheek afsluiten bij een bank. Nog een voordeel is dat u sneller van een persoonlijke lening af bent dan van een hypotheek. Aan een persoonlijke lening zit u immers niet dertig jaar vast. Vergelijk de verschillende rentes om uw woning zo goedkoop mogelijk te financieren.

Persoonlijke lening of hypotheek, wat is goedkoper


Wat kost een persoonlijke lening?

Bij een persoonlijke lening betaalt u maandelijks de rente op de lening en uw maandelijkse aflossing. De hoogte van de rente is van te voren vastgesteld. U loopt niet het risico dat de rente dus plotseling omhoog gaat, omdat de marktrente stijgt. Wat u wel moet doen is een aantal aanbieders van leningen offerte vragen of op hun website bekijken wat de rente is. Vervolgens kunt u de looptijd van de lening vaak zelf kiezen. Dat kan een korte periode van een aantal maanden zijn, maar ook oplopen tot tien jaar. Het voordeel van een korte periode is dat u minder rente hoeft te betalen, een nadeel dat de maandlasten hoger zullen zijn, omdat er maandelijks een hogere aflossing van de lening wordt gevraagd. De som van rente en aflossing is het bedrag dat u moet betalen.

Een persoonlijke lening hoeft niet duur te zijn

Dat betekent dat een persoonlijke lening geen dure lening hoeft te zijn. Zeker niet als u de lening gebruikt om verbeteringen aan uw huis aan te brengen. Als u een persoonlijke lening gebruikt voor verbeteringen van de eigen woning, isolatie van het huis of andere zaken die voor het eigen huis bestemd zijn, dan is de rente op uw lening gewoon als hypotheekrente aftrekbaar. Voor een nieuwe lening geldt als voorwaarde dat u de lening in maximaal dertig jaren aflost. Welnu de persoonlijke lening voldoet ook in 2019 en 2020 aan die voorwaarde: u betaalt namelijk in maximaal tien of vijftien jaar uw lening terug en dus is uw persoonlijke lening een aanvullende hypotheek geworden en fiscaal aftrekbaar.

Een persoonlijke lening goedkoper dan een hypotheek?

Een persoonlijke lening kan goedkoper zijn, ook al is de rente vaak hoger. De hypotheekrenteaftrek helpt al enorm en kan tot een teruggave van 50% door de Belastingdienst leiden, als u een hoog inkomen hebt. Wat de persoonlijke lening vooral aantrekkelijk maakt, is dat u geen aanvullende kosten hebt. Dus deze kosten van een extra hypotheek hebt u bij een persoonlijke lening niet:
  • Er zijn geen advieskosten.
  • Geen notariskosten.
  • Geen hypotheekakte.
  • Geen taxatiekosten.
  • Geen afsluitprovisie.

Voordelen hypotheek

Als die kosten bespaart u dus door geen hypotheek te nemen, maar door het anders te regelen. En dan zijn er nog meer voordelen boven de hypotheek:
  • Bij een persoonlijke lening is uw huis geen onderpand. Een gedwongen verkoop door de bank is dus niet mogelijk.
  • Een persoonlijke lening is eenvoudig online af te sluiten. U wordt, anders dan bij een hypotheek, niet het hemd van het lijf gevraagd.
  • Het internet geeft u veel informatie. U kunt zelf narekenen waar u aan toe bent en wat voor u maximaal haalbaar is.
  • Snel aflossen is een voordeel, omdat u dan ook geen restschuld opbouwt.

Tot ongeveer 25.000 euro is door de bijkomende kosten van een hypotheek, een persoonlijke lening dikwijls goedkoper.

Rente op lening vergelijken via het internet is goedkoper geld lenen

Vergelijk dus op het internet eenvoudig wat voor u de beste oplossing is en wie voor u de beste aanbieding in huis heeft. Lenen kost altijd geld, maar als u dat geld ook voor de verbetering van uw huis of verbouwing gebruikt, is het negen van de tien keer een waardevolle investering die zich vanzelf zal terug verdienen. Een persoonlijke lening kan een stuk goedkoper uitvallen dan een extra hypotheek afsluiten en gaat bovendien vaak veel sneller.
© 2013 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Persoonlijke lening of hypotheek: Blok-hypotheek?Persoonlijke lening of hypotheek: Blok-hypotheek?Een Blok-hypotheek voor uw woning betekent een combinatie van hypotheken afsluiten. Wat is beter: een persoonlijke lenin…
Rente doorlopend krediet kan aftrekbaar zijnRente doorlopend krediet kan aftrekbaar zijnEen doorlopend krediet kan gebruikt worden ter financiering van een verbouwing aan de woning. Onder voorwaarden is de re…
Lening afsluiten voor een verbouwingLening afsluiten voor een verbouwingU kunt een verbouwing financieren met een tweede hypotheek, maar u kunt ook kiezen voor een vorm van krediet. De rente o…
Persoonlijke lening voor verbouwingPersoonlijke lening voor verbouwingEen persoonlijke lening afsluiten voor een verbouwing kan goedkoper zijn dan uw hypotheek te verhogen. Kiest u voor een…

Hypotheek afsluiten bij familieHypotheek afsluiten bij familieVoor het afsluiten van een hypotheek gaat u naar de bank. Weet u dat u ook fiscaal gunstig terecht kunt bij familie? Een…
Berekenen woonlast en leencapaciteitOm een huis te kopen heb je natuurlijk een hypotheek nodig. Maar hoeveel kan je eigenlijk lenen? En wat is je maandelijk…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 08-01-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.