Nieuwe lening afsluiten in 2021

Nieuwe lening afsluiten in 2021 U wilt in 2021 een nieuwe lening afsluiten. Hoe gaat dat in zijn werk en uit welke leningen kunt u kiezen? Een lening aanvragen is zeer eenvoudig en kan in de meeste gevallen geheel online plaatsvinden. Enige voorbereiding van uw kant is er wel nodig. Zo moet wel duidelijk zijn hoeveel geld u wilt lenen, waarvoor u de lening wilt gebruiken en bij wie u de lening wilt aanvragen.

Een nieuwe lening afsluiten in 2021

Er zijn vele geldverstrekkers die u graag geld willen lenen, maar u zult zelf ook wel wensen voor de lening hebben. Daarom is het bij het aanvragen van een lening belangrijk om een eigen verlanglijstje te maken, een korte checklist:
  • Hoeveel geld wilt u lenen (het bedrag)?
  • Voor hoe lang wilt u geld lenen (de looptijd)?
  • Leent u met of zonder onderpand?
  • Hoeveel kunt u maandelijks terugbetalen, wat is uw financiële ruimte?
  • Is het een consumptieve lening (vakantie, auto, wasmachine) of een lening voor uw woning?

Welke lening wilt u afsluiten?

Het maakt veel verschil of u leent met onderpand of zonder. Als uw woning bijvoorbeeld het onderpand van de lening is (stel u wilt de woning verbouwen), dan ligt het het meeste voor de hand om een hypotheek af te sluiten. Bent u nog niet zeker over de precieze hoogte van het bedrag, dan kunt u bij de bank een hypotheek afsluiten met een bepaald kredietplafond, een verhoogde inschrijving. Het grote voordeel hiervan is dat u flexibel kunt lenen en niet de totale hypotheek hoeft op te nemen. Als u toch tot het kredietplafond wilt gaan, hoeft u niet nog eens naar de notaris, maar kunt u direct aankloppen bij de bank. Een bijkomend voordeel van een hypotheek is dat, als het een hypotheek met maandelijkse aflossing is, de hypotheekrente fiscaal aftrekbaar is en de hypotheekrente vaak veel lager is dan de rente die u betaalt op een een consumptieve lening. De hypotheekrente kan vast, maar ook variabel zijn. Met een consumptieve lening doelen we meestal op een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.

Een persoonlijke lening afsluiten

Bij een persoonlijke lening spreekt u van tevoren het bedrag af dat u wilt lenen. U neemt na het afsluiten van de lening het hele bedrag op, respectievelijk u krijgt het hele bedrag op uw rekening gestort. Vooraf is bekend hoeveel u maandelijks moet aflossen, hoeveel rente u moet betalen en hoe lang de looptijd van de lening is. De geldverstrekker toetst u wel bij het BKR om na te gaan of u een goede betaler bent.

Doorlopend krediet afsluiten

Het doorlopend krediet is vergelijkbaar met een hypotheek met verhoogd kredietplafond. U spreekt van tevoren af hoeveel u maximaal kunt lenen. Zolang dit bedrag nog niet in zijn geheel is opgenomen, is extra lenen binnen dit maximumkrediet nog mogelijk. U betaalt rente over het inmiddels opgenomen bedrag. Komt u geld tekort, dan kunt u tot aan het kredietplafond extra geld opnemen. De rente is in de meeste gevallen variabel en er vindt een toets plaats bij het BKR in Tiel.

Een verstandige consumptieve lening kiezen

Vaak is het verstandig om de looptijd van uw lening af te stemmen op de levensduur van wat u koopt. Als u bijvoorbeeld een persoonlijke lening wilt afsluiten om daarmee een auto te kopen, dan is een looptijd van maximaal vijf jaar aan te bevelen. Korter kan overigens ook. Het idee is dat na vijf jaar de waarde van uw auto zodanig is gedaald dat het niet prettig is om daarvoor nog een hoge lening te hebben na vijf jaar. Bij een woning ligt dat natuurlijk weer anders. Een goed onderhouden woning gaat lang mee, en daarom verstrekken banken hypotheken dikwijls voor maar liefst dertig jaar.

Online lening afsluiten in 2021

U doet er goed aan om een aantal offertes aan te vragen. Dat kan eenvoudig online gebeuren. Online zijn er ook rekentools te vinden die u een aardige indruk geven van de kosten van de lening. Online zijn ook veel reviews te vinden, zodat u ook een indruk kunt krijgen van de gedeelde ervaringen met de kredietverstrekker. Een tip is nog om de voorwaarden altijd goed te bekijken. Is het bijvoorbeeld toegestaan om meer af te lossen (als u weer snel van de lening af wilt) of juist langzamer (als u kort bij kas zit). Is aan uw wensen voldaan, dan is de lening snel online afgesloten.

Lees verder

© 2017 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lenen met huis als onderpandDe overwaarde van de woning kunt u benutten om geld te lenen met het huis als onderpand. Oftewel: het afsluiten van een…
Kleine lening kanKleine lening kanGeld lenen, u wilt een klein bedrag lenen als spoedgeld aanvragen? Het gaat immers niet altijd om grote bedragen. Snel e…
Geld lenen bij een sociale kredietbankAls je tot de minima behoort in een gemeente dan kun je profiteren van veel voordelen. Eén van de mogelijkheden is het a…
Doorlopend Krediet of Persoonlijke Lening?Doorlopend Krediet of Persoonlijke Lening?Via de media worden wij als consument aangespoord om geld te lenen voor grote uitgaven. Kredieten zijn er ook in meerder…

Geld lenen met vaste of variabele rente?Geld lenen met vaste of variabele rente?Kiest u voor een vaste of variabele rente op uw lening? Wie geld wil lenen, moet zich die vraag stellen. Belangrijk daar…
Ballonlening of ballonkrediet (België): werking en voordelenBallonlening of ballonkrediet (België): werking en voordelenEen ballonkrediet of ballonlening, ook wel eens een ‘lening met restwaarde’ genoemd, is een speciale vorm van de lening…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 15-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.