Een auto kopen op afbetaling

Een auto kopen op afbetaling is een vorm van lenen. U sluit een koopovereenkomst en betaalt het bedrag in termijnen terug. Meestal is het niet verstandig een betalingsregeling aan te gaan. De rentes bij autodealers liggen tussen de 7,9 en 12,2 procent. Vaak is het goedkoper om voor het aankoopbedrag een lening af te sluiten.

Geld lenen voor een auto

Auto’s zijn inmiddels zo duur geworden dat veel kopers gedwongen zijn om een lening af te sluiten. Uitgestelde of gespreide auto betaling is de meest geadverteerde auto leenvorm. U kent vast wel de reclame: “Nu kopen en pas betalen in 2011”. Als u op zulke aanbiedingen ingaat, vergeet dan niet dat u geld beschikbaar moet hebben als het betaalmoment zich voordoet. Kunt u niet betalen, dan zit u vast aan een boeterente en deze ligt tussen de 12,7 en 16,3 procent. Denk dus goed na, voordat u een uitgestelde afbetaling kiest.

Mogelijkheden

De persoonlijke ‘auto’ lening is de goedkoopste vorm van lenen. Je sluit een Persoonlijk lening af op het bedrag van de auto en betaalt hier een blijvende lage rente voor. Tevens weet u van te voren hoelang u erover gaat doen om het terug te betalen. De gemiddelde rente van een persoonlijke lening ligt tussen de 5,2 en 8,9 procent, waardoor dit de goedkoopste lening is die je kan afsluiten.

Een Doorlopend krediet is een flexibeler vorm van lenen dan de Persoonlijke lening omdat hier geen vaste aflossingsverplichting voor geldt en de mogelijkheid biedt om af en toe extra bij te kunnen lenen. Dit is dan ook een duurdere vorm van geld lenen, omdat het rentepercentage gemiddeld hoger is dan die van een Persoonlijke lening.

Lenen bij de dealer

Ook bij de dealer zelf is het mogelijk geld te lenen voor de aanschaf van uw nieuwe auto. Over het algemeen wordt de lening ondergebracht bij een financieringsmaatschappij die een bepaald automerk financiert. Deze merkdealer maakt een bepaalde interessante aanbieding voor de financiering van uw auto. Let vooral goed op de vorm van de autolening. Gaan de ‘gunstige’ leenvoorwaarden niet ten koste van uw korting op de auto (indien u geen geld zou lenen)?

Wat is de beste keus

Denk goed na voordat u een autolening afsluit. Meestal oriënteer je je op het complete aankoopbedrag van de auto voor het afsluiten van een lening, maar misschien heeft u eigen spaargeld en kunt u dit gebruiken om het te lenen bedrag te verminderen. Zodra u een bepaalde leenvorm hebt gekozen loont het om verschillende aanbieders van dat krediet te vergelijken en te vragen een offerte uit te brengen. In vrijwel alle gevallen is de rente op een Persoonlijke lening bij je eigen bank aanzienlijk lager dan bij de aardige autodealer.

Huurkoop is ook een vorm van een Persoonlijke lening, maar u bent dan pas eigenaar van de auto zodra de laatste termijn is
afgelost. In de tussentijd kunt u slechts gebruik maken van de auto. De eigenaar is en blijft de verkoper. Daarom wordt deze vorm van lenen ook afgeraden, want mocht er een moment komen dat u niet meer aan uw verplichtingen kan voldoen, dan zal de auto in beslag worden genomen en van het afgeloste bedrag ziet u dan geen cent meer terug.

Ook in het geval van een lease auto leent u feitelijk geld voor de aankoop van een auto. Dit is over het algemeen de allerduurste vorm van geld lenen. Een voordeel van leasen kan zijn dat u exact weet waar u aan toe bent en de komende jaren niet voor onverwachte uitgaven komt te staan. Ook kan het een voordeel zijn dat sommige leasemaatschappijen makkelijker zijn met het verstrekken van een lening dan overige kredietverschaffers.

Persoonlijke auto lening

Bij een persoonlijke auto lening leent u een van te voren vastgesteld bedrag. Dit bedrag dient binnen de looptijd van de lening te worden afgelost. Naast de vaste termijn van de lening geldt bij de persoonlijke auto lening ook dat het rentepercentage vast staat. Hiermee is de persoonlijke auto lening wel wat minder flexibel dan een doorlopend krediet, maar per saldo wel voordeliger.

Specifieke kenmerken van een persoonlijke autolening:
  • De looptijd van de lening staat vast
  • De rente staat gedurende de looptijd vast
  • Er kan niet zonder meer boetevrij worden afgelost
  • Het termijnbedrag staat vast gedurende de looptijd

Het te lenen bedrag wordt ineens aan u uitgekeerd. Vanaf dat moment beginnen de maandelijkse betalingen van de termijnen. Bij een langere looptijd betaalt u een lager termijnbedrag dan wanneer u ervoor kiest de auto in een korte tijd af te lossen. Daarnaast is de hoogte van de rente eveneens bepalend voor de hoogte van het termijnbedrag. De looptijd staat van te voren vast. Op het moment van afsluiten kiest u zelf voor een bepaalde looptijd, welke in principe niet gewijzigd kan worden. Voor het bepalen van de looptijd worden bepaalde richtlijnen en voorwaarden gehanteerd. Zo kan deze variëren tussen de 36 en 120 maanden. Houd vooral rekening met de levensduur of gebruiksduur van de auto, zodat u voorkomt, dat u nog aan het afbetalen bent op uw persoonlijke auto lening terwijl u de auto misschien allang heeft verkocht.

Houd er rekening mee dat er vaak (bovenop de lening) nog afsluitkosten en administratiekosten in rekening worden gebracht.
© 2009 - 2024 Smeets, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Autolening als je een auto wilt kopenAutolening als je een auto wilt kopenZit je erover te denken om een nieuwe auto te kopen? Een autolening kan je helpen met de kosten. Een nieuwe auto is imme…
Geld lenen voor een auto (auto lening)Geld lenen voor een auto (auto lening)Je zult het altijd zien.. je auto gaat kapot terwijl je geen financiële ruimte hebt voor het kopen van een nieuwe auto.…
Groene autolening afsluitenGroene autolening afsluitenLening, auto, milieu en klimaat kunnen goed samengaan. Met een groene autolening regelt u eenvoudig en snel een goede fi…
Waarom een autolening afsluiten niet voordelig isWaarom een autolening afsluiten niet voordelig isVeel mensen kopen een auto en sluiten dan een autolening af. Wat zij zich niet realiseren dat ze in de meeste gevallen g…

Variabele rente consumentenleningenVariabele rente consumentenleningenIn de Wet Consumptief Krediet (WCK) is vastgelegd dat de stijging van rente is beperkt tot een maximum en dat de variabe…
Vormen van lenenVormen van lenenU heeft op dit moment even extra geld nodig, maar waar haalt u dit vandaan? Het lijkt eng, u moet gaan lenen, maar er zi…
Smeets (27 artikelen)
Gepubliceerd: 24-10-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.