Variabele rente consumentenleningen
In de Wet Consumptief Krediet (WCK) is vastgelegd dat de stijging van rente is beperkt tot een maximum en dat de variabele rente in consumentenleningen nooit boven een bepaald maximum kan komen. Sinds 25 september 2009 is de Wet op het Consumentenkrediet verscherpt. Dit om de consument nog beter te beschermen tegen overmatige schuldenlast of misleidende reclame.
Maximale rente van een lening
Het maximale rentepercentage dat kredietverstrekkers mogen berekenen is 12% plus de wettelijke rente. Aanbieders van een lening zijn dus niet vrij in het vragen van rente voor een lening. Per 1 juli 2009 is de wettelijke rente 4%. De huidige maximum leenrente is per 1 juli 2009 dan ook 4% + 12% is 16%.
Het doel van wettelijke rente is het voorkomen van betalingsachterstanden. Door een hoge wettelijk verschuldigde rente worden betalingsachterstanden duurder voor degene die niet of te laat betaalt.
Voorbeeld: Stel je koopt iets voor eigen gebruik op aanbetaling. Je spreekt met de verkoper af dat je binnen 14 dagen de rekening betaalt. Als je vervolgens niet op tijd betaalt, dan mag de verkoper wettelijke rente in rekening brengen over de periode dat je te laat bent met betalen.
Elk half jaar worden de wettelijke rentepercentages gewijzigd. Recente gegevens over rentepercentages zijn te vinden op de website van De Nederlandse Bank De Nederlandse Bank (DNB) Zie rubriek: Statistiek.
Consumentenleningen die onder WCK vallen
Soorten consumentenleningen (vaak met een variabele rente) die onder de WCK vallen zijn:
- de Persoonlijke lening
- het Doorlopend krediet
- creditcard schulden
- ‘rood staan’ op je bankrekening
- rekening couranten bij postorderbedrijven
Per 25 september 2009 vallen alle consumentenleningen (vastgesteld bij een authentieke akte) onder de Wet Consumentenkrediet.
Betreffende leningen/kredieten met variabele of vaste rente worden geregistreerd bij het BKR. Maak voor uzelf de keuze of u gaat kiezen voor een vaste of variabele rente. Een persoonlijke lening is een lening waarin de maandtermijnen niet variabel zijn en de rente in vaste termijnen is verwerkt.
Het Doorlopend krediet is een voorbeeld van een lening waarop meestal een variabele rente van toepassing is.
Uitzonderingen
Voor kleine leningen tegen een variabele rente is de maximale rente niet van toepassing. Het gaat hier om zogenaamde flitsleningen. Ook SMS-kredieten vallen hier onder. Door de korte looptijd valt de hoge variabele rente niet onder de geldende wetgeving. Verstrekkers van dit soort leningen brengen geen rente in rekening, maar leenkosten, administratiekosten of andere variabel te omschrijven kosten, wat dit soort leningen extreem hoog maken.
Bescherming consument
Een consumentenlening mag enkel via overschrijving of bankcheque ter beschikking worden gesteld. Overhandigen in cash geld is niet toegestaan. De consument mag door het zien van bankbriefjes niet in de verleiding worden gebracht om te snel in een dure kredietovereenkomst te stappen.
De consument krijgt langere bedenktijd voor het afsluiten van de kredietovereenkomst. I.p.v. 7 dagen, krijgt de consument nu (vanaf 25-09-2009) 14 dagen om af te zien van een consumentenlening.
De Economische Inspectie zorgt voor controle op naleving van de wet. Om de naleving van de wetgeving te garanderen zullen extra controles plaatsvinden en bij herhaalde overtredingen zullen dan ook zwaardere boetes gelden. Ook krijgt de Economische Inspectie bijkomende bevoegdheden om snel op te kunnen treden indien ‘misbruiken’ worden vastgesteld.
De verplichte vermelding in reclame voor consumentenkrediet “Let op, geld lenen kost ook geld”, is er om de consument bewust te maken van de kosten die een lening met zich meebrengt. Lenen doe je niet zomaar. Verder is het verboden om reclame te maken voor consumentenkrediet die specifiek gericht is op het gemak of de snelheid waarmee een lening kan worden verkregen. Ook is het verboden reclame te maken gericht op consumenten met schuldproblemen.
Wettelijke rente
Op 1 juli 2009 is de wettelijke rente omlaag gegaan van 6% naar 4%. Deze verlaging heeft onder andere gevolgen voor de maximale rente die mag worden gevraagd voor een lening. Postorderbedrijven brengen eigenlijk standaard de wettelijk vastgestelde maximale rente in rekening (16%). Een betaling in termijnen bij een postorderbedrijf is gewoon een lening. Deze staat dus ook geregistreerd bij het BKR en ook betalingsachterstanden worden daar gemeld. Bedenk dus goed wat je voor hetzelfde leenbedrag zou betalen als je een krediet bij een ander zou afsluiten.