Vormen van lenen

Vormen van lenen U heeft op dit moment even extra geld nodig, maar waar haalt u dit vandaan? Het lijkt eng, u moet gaan lenen, maar er zijn tegenwoordig zoveel mensen die lenen dat het bijna normaal is en helemaal niet 'erg' als u een lening heeft. Alleen waar begint u als u een lening wilt afsluiten, er zijn immers tegenwoordig zoveel verschillende vormen.

veel leningen

U kunt tegenwoordig veel verschillende vormen van lenen aangaan. Maar veel mensen zien door de bomen het bos niet meer. Zoek daarom eerst uit welke soort lening het beste bij u past en zoek hier dan meer informatie over op. Hieronder is een lijstje van de meest voorkomende soorten leningen die voor u interessant kunnen zijn, met erachter een kleine uitleg wat deze lening precies voorstelt.

Persoonlijke lening

Misschien wel de bekenste vorm van lenen is de persoonlijke lening. Bij een persoonlijke lening, ook wel PL genoemd, wordt bij het afsluiten ervan het bedrag, de looptijd en het rentepercentage vastgesteld. U moet dus maandelijks een van te voren afgesproken bedrag terug betalen. het voordeel van deze lening is dat u hiermee zekerheid heeft.

Doorlopend krediet

Het doorlopend krediet is vooral makkelijk als u af en toe eens een leuke uitgave wilt doen waarvoor u niet altijd voldoende geld heeft. Bij het doorlopende krediet mag u tot een bepaald bedrag onder nul gaan. Dit bedrag is van te voren afgesproken met de kredietverstrekker. De rente is hierbij flexibel en ook hoger dan bij een persoonlijke lening.

Hypotheek

Ook een zeer bekende lening is de hypotheek. Een hypotheek heeft als voordeel dat het een relatief laag rentepercentage heeft. Dit komt omdat de bank, de kredietverstrekker, een onroerend goed als onderpand heeft. Hierdoor loopt deze dus weinig risico omdat er bij wanbetaling beslag kan worden gelegd op het onroerend goed en de kredietverstrekker dus wel zijn geld terug kan krijgen. De looptijd van een hypotheek is ook velen malen langer dan de andere vormen van lenen, meestal zo'n 30 jaar.

Huurkoop

Bij huurkoop komt het erop neer dat het bedrag dat geleend wordt met iets verbonden is. Meestal is dit een auto of een huis. De bijzondere eigenschap van huurkoop is dat u pas eigenaar bent op het moment dat u de laatste termijn van de betaling hebt voldaan. Voor deze betaling is de kredietverstrekker, meestal dus de bank, eigenaar.

WOZ-krediet

De overheid waardeerd de waarde van elk huis met een zogenaamde WOZ-waarde. Deze WOZ-waarde wordt door de kredietverstrekker erkend en hiervoor hoeft er niet eerst een taxateur te komen. Het WOZ-krediet is een doorlopend krediet waarbij de hoogte samenhangt met de WOZ-waarde van uw huis. De rente hierbij is meestal laag.

Credit Card krediet

Ook een hele bekende vorm om even ergens geld vandaan te halen is de credit-card. De naam zegt het al, je hebt geld op krediet, wat je later weer terug moet betalen. Het makkelijke hieraan is dat u hiermee altijd 'geld' meehebt. Het gevaar is dan ook dat u dit te snel uitgeeft en er thuis pas achterkomt hoeveel u uitgeven heeft.

Uiteindelijk

Als laatste gaat u met de leningsvorm die het beste bij u past verschillende kredietverstrekkers langs en vraagt naar de voorwaarde. Ook kunt van te voren al wat informatie inwinnen via het internet. Zo kunt u het meest gunstigste rente rentepercentage eruit halen, wat voor u alleen maar mooi meegenomen is. Als u niet weet wat de beste lening voor u is kunt u dit ook met een kredietverstrekker bespreken. Deze instellingen hebben over het algemeen genoeg adviseurs die u graag willen helpen.
© 2009 - 2023 Combuster, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Doorlopend kredietDoorlopend kredietBij het lenen van geld zijn altijd diverse mogelijkheden. Je kunt geld lenen middels het afsluiten van een hypotheek, ma…
Snel geld lenen  consumptief kredietSnel geld lenen consumptief kredietWanneer je geld nodig hebt om zaken of diensten voor alledaags gebruik aan te schaffen, kun je een consumptief krediet a…
Doorlopend Krediet of Persoonlijke Lening?Doorlopend Krediet of Persoonlijke Lening?Via de media worden wij als consument aangespoord om geld te lenen voor grote uitgaven. Kredieten zijn er ook in meerder…
Rente doorlopend krediet kan aftrekbaar zijnRente doorlopend krediet kan aftrekbaar zijnEen doorlopend krediet kan gebruikt worden ter financiering van een verbouwing aan de woning. Onder voorwaarden is de re…

Een auto kopen op afbetalingEen auto kopen op afbetaling is een vorm van lenen. U sluit een koopovereenkomst en betaalt het bedrag in termijnen teru…
Wat te doen als u uw schuld niet meer aankuntWat te doen als u uw schuld niet meer aankuntHet is tegenwoordig helemaal niet meer vreemd om een schuld te hebben. Het is alleen wel belangrijk dat u daar goed mee…
Combuster (5 artikelen)
Gepubliceerd: 23-10-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.