Geld lenen aan familie: nooit zonder kredietovereenkomst!

Geld lenen aan familie: nooit zonder kredietovereenkomst! Door geld te lenen kan je familie en vrienden helpen als die krap bij kas zitten. Maar er zijn ook valkuilen. Om mogelijke conflicten te vermijden, moet je twee dingen doen vóór je een lening verstrekt: helder krijgen of de schuldenaar het geld terugbetalen kan en een schriftelijk contract opstellen. Niet zelden lenen partners elkaar in de praktijk geld in de beste verstandhouding. Als de relatie later stuk loopt, is het zonder contract moeilijk om je geld terug te krijgen. Daarom, vertrouwen is goed, maar een kredietovereenkomst is beter.

Geld lenen aan familie of vrienden

Een nieuwe auto, saneren van het gebit of zelfs het kopen van een huis: bij menigeen overstijgt dat al snel de financiële mogelijkheden. Om een geldtekort te overbruggen, kan je ook geld lenen, bijvoorbeeld bij familie of vrienden. Zo raak je snel, goedkoop en efficiënt aan de benodigde middelen. Maar wie geld leent aan familie of vrienden, moet daar niet te licht over denken.

Het belang van kredietovereenkomst en betalingsbewijzen

Bij leningen tussen particulieren bestaat in beginsel vormvrijheid. Zelfs een schriftelijke kredietovereenkomst is niet verplicht; Een mondelinge overeenkomst is voldoende. Bij eventuele geschillen is er echter een bewijsprobleem. Vooral in de gezinssfeer, tussen levenspartners en vrienden ziet men vaak lichtvaardig af van een kredietovereenkomst en betalingsbewijzen. Dat kan averechts werken als zich bij de terugbetaling problemen voordoen.

Wat moet een kredietovereenkomst bevatten?

Een kredietovereenkomst moet bij voorkeur bevatten:
  • de namen van de contractpartijen;
  • het bedrag dat geleend wordt;
  • het rentepercentage;
  • de looptijd;
  • de exacte voorwaarden voor opzegging en terugbetaling.

Hoe duidelijker de kredietovereenkomst wordt opgesteld, hoe minder ruimte voor meerdere uitleg. Een schulderkenning op papier heeft bij eventuele betwisting van de vordering het voordeel dat terugbetaling via gerechtelijke weg kan worden afgedwongen.

Kan schuldenaar geld terugbetalen?

Als geldgever moet je ook helder krijgen of de schuldenaar wel in staat moet worden geacht om het geld terug te betalen. Zit degene die het geld leent diep in de schulden of heeft hij een laag of onregelmatig inkomen, dan is het risico groot dat de schuldeiser het geld verliest. Inzicht in de financiële situatie van de schuldenaar kan men bijvoorbeeld krijgen door inzage van een recente aangifte inkomstenbelasting te verlangen.

Waarvan moeten schuldeisers zich bewust zijn?

Helaas merken veel schuldeisers pas achteraf dat ze bij het ​​geld lenen te onvoorzichtig waren. Keer op keer wordt men bij bureau’s voor rechtshulp geconfronteerd met vragen hoe men zijn geld kan terugkrijgen als de schuldenaar niet betaalt.

Geld terugvorderen zonder erkenning van de schuld

Stel je hebt een schoonzus drie jaar geleden 5000 euro geleend, zonder kredietovereenkomst en zonder kwitantie of ontvangstbewijs. Alle beloftes ten spijt heeft schoonzus je nooit iets terugbetaald. Puur theoretisch gezien zou je de zaak kunnen voorleggen bij een geschillencommissie. En als je het daar niet eens kan worden, kan je de schoonzus voor het gerecht slepen, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat de rechter je gelooft: het is immers jouw woord tegen het hare. In het ergste geval, krijg je niets terug en moet je ook nog de proceskosten betalen.

Geen kredietovereenkomst? Verzin een list

Als je geld hebt geleend zonder schriftelijk overeenkomst en de schuldenaar er niet over peinst om terug te betalen, kan je desondanks proberen om alsnog een ​​schriftelijke bevestiging te krijgen. Zo heb je betere papieren als het geschil onverhoopt in de rechtbank eindigt. Je zou een terugbetalingsvoorstel kunnen doen en daarbij bijvoorbeeld kunnen afzien van verdere rentebetalingen. Als de brief ondertekend wordt terugontvangen, geldt het voorstel als aangenomen.

Lees verder

© 2016 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke soorten leningen zijn er?Welke soorten leningen zijn er?In Nederland zijn er veel manieren om geld te lenen. Het eenvoudigst is om bij vrienden of familie te lenen, maar je kun…
Tips om geld te lenenTips om geld te lenenTegenwoordig willen veel mensen producten kopen voordat ze hier het geld voor hebben. Soms zijn de producten erg nodig e…
Snel geld lenen zonder BKR toetsing. Let op!Snel geld lenen zonder BKR toetsing. Let op!Snel geld lenen zonder BKR toetsing, waar let je op? Bij aanbieders als Reddingsgeld, Vliegend Geld, Instantlening en Ex…
Direct geld op de rekening: hoe?Direct geld op de rekening: hoe?Direct een paar honderd euro op de rekening krijgen van een bank of pandhuis. Een bedrag van een paar honderd euro, 500…

Slechte kredietwaardigheid vermindert kansen op kredietSlechte kredietwaardigheid vermindert kansen op kredietKredietwaardigheid speelt op internationaal economisch en financieel gebied een belangrijke rol. Denk maar aan de invloe…
Krediet zonder zekerhedenKrediet zonder zekerhedenEen lening zonder zekerheden krijgen, is alles behalve gemakkelijk. Want banken zijn dol op onderpand en zekerheden. En…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 30-10-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.