Rente persoonlijke lening woning fiscaal aftrekbaar

Rente persoonlijke lening woning fiscaal aftrekbaar Is uw lening fiscaal aftrekbaar? Dat hang er vanaf. De rente op een lening voor uw woning is fiscaal gezien niet altijd een hypotheekrente, maar wanneer wel volgens de regels van de Belastingdienst? Geldt de aftrek wel voor een persoonlijke lening, maar niet voor een doorlopend krediet voor uw woning? Dat zou betekenen dat de rente op een persoonlijke lening die u gebruikt voor uw huis fiscaal aftrekbaar is bij uw aangifte inkomstenbelasting. Deze hypotheekrenteaftrek scheelt u behoorlijk in de maandlasten.

Er worden meer persoonlijke leningen afgesloten

Twee trends zijn in ons land waarneembaar waar het om het lenen van geld gaat:
  • We lossen meer op de hypotheek af.
  • We sluiten voor grotere bedragen een persoonlijke lening af.

Is dit een tegenstrijdige ontwikkeling? Het antwoord hierop is neen, dat hoeft niet zo te zijn. Beide trends geven aan dat veel mensen op zoek zijn naar zekerheden. Als men geld heeft om de hypotheek af te lossen, kiest men voor een extra aflossing zodat de kans op een restschuld kleiner wordt. Dat geeft rust. Als men vervolgens een lening wil afsluiten, kiest men voor een persoonlijke lening en niet voor een doorlopend krediet. Waarom eigenlijk?

Persoonlijke lening geeft zekerheid en rente kan fiscaal aftrekbaar zijn

De persoonlijke lening heeft alle kenmerken van de annuïtaire hypotheek met dien verstande dat de looptijd bij de lening veel korter is dan bij de hypotheek. In beide gevallen is er sprake van een vaste rente en wordt volgens de nieuwe hypotheekregels maandelijks afgelost. Bij een doorlopend krediet is het allemaal wat onzekerder. De schuld kan verder oplopen en de rente is variabel. Die variabele rente is mooi zolang de rente daalt, maar een rentedaling kan ook snel omslaan in een rentestijging en dat wil niemand.

Persoonlijke lening is fiscaal aftrekbaar

En de persoonlijke lening is fiscaal aftrekbaar. De rente op een persoonlijke lening die wordt gebruikt voor de koop of verbetering van uw eigen woning is een fiscale aftrekpost. U hebt dus ook onder voorwaarden hypotheekrenteaftrek met een persoonlijke lening. Wie een huis gaat kopen of zijn huis gaat isoleren of anderszins verbetering in huis aanbrengt, krijgt niet altijd voldoende hypotheek of wil niet altijd zijn hypotheek verhogen. Een hypotheek verhogen gaat niet altijd bij de bank en dit brengt in de meeste gevallen ook extra kosten met zich mee. De persoonlijke lening is dan een goed alternatief. De rente op een persoonlijke lening zal hoger zijn dan de gewone hypotheekrente, maar doordat de rente aftrekbaar is, blijft het goed betaalbaar. Daarom kiezen nogal wat huiseigenaren voor een extra persoonlijke lening.

Persoonlijke lening voor restschuld op eigen woning

Wie zijn woning met een restschuld verkoopt, zal toch de resterende hypotheek aan de bank moeten terugbetalen. Als u niet een ander huis koopt of de restschuld niet op een goede manier kunt meefinancieren in een nieuwe hypotheek, is een persoonlijke lening een uitkomst. De rente is in dat geval nog fiscaal aftrekbaar gedurende tien jaar en door de maandelijkse aflossing wordt uw restschuld geleidelijk lager. Een bijkomend voordeel is nog dat extra aflossen boetevrij is, terwijl dat bij hypotheken niet altijd het het geval hoeft te zijn. De hypotheekrenteaftrek zorgt voor netto lagere lasten en hetzelfde geldt voor uw aflossingen.

Hoe vindt u een goede persoonlijke lening voor mijn woning?

Nu is het nog een kwestie van de goede lening te vinden. Die vindt u door een groot aantal aanbiedingen van banken en geldverstrekkers of intermediairs met elkaar te vergelijken. Stap nooit direct in op de eerste de beste aanbieding of een lening van uw thuisbank. Neem rustig de tijd om het internet af te struinen en de offertes goed te vergelijken. Kies de looptijd die u wilt en kijk op de site van de bank of kredietaanbieder wat bij hen de maandelijkse lasten zullen zijn. Hebt u geen negatieve BKR, dan is vervolgens de lening vrij snel afgesloten.

Tip: krap lenen wat u nodig hebt of toch iets meer geld lenen?

Als u geen extra lening nodig hebt, hoeft u niet op zoek te gaan, maar als u wel een geldlening wilt afsluiten is het goed om te weten dat het rentepercentage daalt als het geleende bedrag groter is. Niet onlogisch want de kosten van de administratie bij de bank kunnen over een groter bedrag worden uitgesmeerd. Dat wil niet zeggen dat u veel meer moet lenen dan nodig is, maar vaak bent u met iets meer lenen goedkoper uit. Bekijk en vergelijk en maak gebruik van de mogelijkheid om via de aftrek minder belasting te betalen.
© 2014 - 2023 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lening, schulden en belasting betalenLening, schulden en belasting betalenEen lening, een hypotheek of andere schulden kunnen ook een grote fiscale aftrekpost zijn bij uw aangifte inkomstenbelas…
Lening garagebox of garageLening garagebox of garageU wilt een garage of garagebox kopen of bouwen en misschien verhuren. Een extra lening voor een garagebox kan op meerder…
Lening en hypotheek samenLening en hypotheek samenHet samenvoegen van lening en hypotheek kan een aantrekkelijke optie zijn. Zo kunt u met een vast maandbedrag uw leencap…
Persoonlijke lening of hypotheek: Blok-hypotheek?Persoonlijke lening of hypotheek: Blok-hypotheek?Een Blok-hypotheek voor uw woning betekent een combinatie van hypotheken afsluiten. Wat is beter: een persoonlijke lenin…

Geld lenen voor de studie: het studievoorschotGeld lenen voor de studie: het studievoorschotNa veel onderhandelen is afschaffing van de basisbeurs voor studenten dan toch een feit. Vanaf het studiejaar 2015/2016…
Geld uitlenen via GeldvoorelkaarGeld uitlenen via GeldvoorelkaarDe site Geldvoorelkaar.nl is een aantrekkelijke site om geld uit te lenen aan ondernemers en particulieren. Zij betalen…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 15-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.