Schulden aflossen met een betaalplan

Schulden aflossen met een betaalplan Om schulden effectief te lijf te gaan, kan een betaalplan helpen bij het volledig oplossen van schulden. Een betaalplan geeft inzicht en overzicht over de betalingsregelingen. Een eerste stap om uit de schulden te komen is het inzichtelijk maken van de financiële situatie. Hoeveel komt er maandelijks binnen en waar wordt het geld weer aan uitgegeven. Om een huishouden financieel te kunnen runnen is het noodzakelijk dat er maandelijks meer binnen komt dan dat er uit gaat. Als dit niet het geval is, zal dat blijkt bij het inzichtelijk maken van de geldzaken.
Stap één om in dat geval uit de schuld te komen is om de uitgaven te beperken. Voor de daadwerkelijke afbetaling kan gebruik worden gemaakt van een betaalplan.

Voorbereidingen voorafgaand aan het betaalplan

Je moet eerst inzichtelijk maken bij wie je welke schulden hebt. Vervolgens moet je contact met deze partijen opnemen om de situatie uit te leggen. Dit is ook het moment om een soepele betalingsregeling af te kunnen spreken met de schuldeisers. Betrek de schuldeisers in het eventuele probleem en laat ze meedenken. Je moet zo snel mogelijk contact opnemen om de mogelijkheden nog open te houden. Zodra er al een deurwaarder is ingeschakeld zijn er vaak geen mogelijkheden meer om betalingsafspraken te maken.

Wat houdt een betaalplan in?

In een betaalplan werk je uit hoeveel je maandelijks gaan aflossen en aan welke schuldeiser. Het betaalplan is gebaseerd op jouw inkomsten en uitgaven. Het is dus eerst noodzakelijk om deze zaken inzichtelijk te krijgen. Een handige berekentool hiervoor vind je op Zelfjeschuldenregelen.nl van het Nibud. Stap voor stap helpen ze jou om inzicht te krijgen in jouw eigen geldzaken. De berekeningstool maakt hierbij gebruik van voorbeelduitgaven. Deze informatie is gericht op de uitgaven van een voorbeeldgezin die vergelijkbaar is met jouw gezin. Het betaalplan is een hulpmiddel die je kunt gebruiken om zelf je schulden weg te werken. Als je er zelf niet meer uit komt, moet je hulp van buitenaf inschakelen.

Wat als de uitgaven nog steeds te hoog zijn ten opzichte van de inkomsten?

In dat geval moeten er drastische besluiten worden genomen om de uitgaven toch genoeg naar beneden te krijgen. Hierbij kun je denken aan verhuizen of de auto verkopen. Een andere mogelijkheid is om juist de inkomsten te verhogen. Er een baan bij zoeken of meer gaan werken bij de huidige werkgever. Zolang er meer wordt uitgegeven dan dat er binnen komt, hoeft er niet gekeken te worden naar manieren om de schulden weer onder controle te krijgen. Je gaat namelijk niet dweilen met de kraan open.

Stikt houden aan het betaalplan

Het opstellen van een plan heeft alleen zin als je jezelf er ook strikt aan gaat houden. Indien het plan niet realistisch is, moet deze worden bijgesteld. De schuldeisers moeten hierbij betrokken worden. Het zal tegen je gaan werken als het je niet lukt om je eigen betaalplan uit te voeren en je de schuldeisers hier niet over informeert.

Houd bij het stappenplan rekening met de partijen die een hogere prioriteit moeten hebben

Neem in je betaalplan wel prioritering op. De ene schuldeiser zal strenger optreden bij het uitblijven van de betaling in vergelijking met andere schuldeisers. Mocht het een maand niet lukken om het volledige bedrag af te lossen, let dan op welke schuldeiser je langer laat wachten.
© 2014 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geldproblemen? Schulden aflossen doe je zo!Geldproblemen? Schulden aflossen doe je zo!Iedereen kan uit de geldproblemen komen. Schulden aflossen is voor steeds meer mensen een dagelijks probleem. Zit jij in…
Schulden aflossen? Zeven tips om jou te helpenSchulden aflossen? Zeven tips om jou te helpenHet aflossen van schulden is voor veel mensen een dagelijks probleem. Zij gaan er vanuit dat zij hun hele leven blijven…
Schulden aflossen met een lening: Hoe doe je dat?Wanneer je schulden hebt, die je wilt afbetalen, kan het zinvol zijn om dat te doen door het afsluiten van een nieuwe le…
Betalingsregeling treffen met schuldeisersBetalingsregeling treffen met schuldeisersAls u een deel van uw schulden kunt aflossen, kunt u in sommige gevallen een betalingsregeling treffen met uw schuldeise…

Pakkans bij misbruik studiefinancieringPakkans bij misbruik studiefinancieringBestrijding van fraude met publieke middelen heeft de laatste jaren hoge prioriteit bij de zittende kabinetten. Zo kondi…
Hoge lening verlaagt de renteHoge lening verlaagt de renteEen lening wordt wat betreft het rentepercentage goedkoper indien u kiest voor een hoger leningbedrag. De verschillen ku…
Bronnen en referenties
  • http://www.zelfjeschuldenregelen.nl/schulden-oplossen/regeling-treffen/stap-5-uw-betaalplan/
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 23-04-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.