Aflossing aftrekbaar maken, iedereen heeft er baat bij

De betaalde hypotheekrente is fiscaal aftrekbaar. Om het fiscaal voordeel maximaal te houden, worden de aflossingen zoveel mogelijk doorgeschoven naar de toekomst. Iedereen zou er baat bij hebben om juist de aflossing aan te moedigen. De hypotheekrenteaftrek maakt het kopen van een huis aantrekkelijk. Het vreemde van het stelsel is dat het aangemoedigd wordt om de schulden zoveel mogelijk aan te houden. Niet aflossen neemt echter grote risico´s met zich mee. Op het moment dat de partners hun baan verliezen of arbeidsongeschikt raken, zijn de maandlasten in veel gevallen niet meer op te brengen. Bij hypotheken waarbij jaarlijks een deel van de schuld afbetaald gaat worden, neemt dit risico af. Daarnaast is het huidige stelsel ook te duur. De overheid zou juist de aflossing van de hypotheken moeten stimuleren.

Wat kost hypotheekrenteaftrek de schatkist

Dit is het beste toe te lichten aan de hand van een voorbeeld. Wij gaan uit van een hypotheek van 250.000. Deze hypotheek is afgesloten ter financiering van de eigen woning. Het huis heeft een WOZ waarde van 225.000, en de schuldenaren zijn een rente verschuldigd van 5 procent op jaarbasis. De hypotheekschuld zal gedeeltelijk afbetaald worden met een kapitaalverzekering die na dertig jaar afloopt.


Verschuldigde hypotheekrente per jaar: 250.000 x 5 procent = 12.500.
Verschuldigde eigenwoningforfait: 225.000 x 0,6 procent = 1.350
Fiscaal aftrekbaar: 12.500 - 1.350 = 11.150

Uitgaande van de belastingschijf van 42 procent, krijgen de huiseigenaren van de Belastingdienst terug: 11.150 x 42 procent = 4.683

De kosten voor de schatkist bedragen: 4.683 - 1.350 = 3.333 per jaar. Een hypotheek loopt normaal gesproken dertig jaar, dus eenvoudig gesteld kost deze hypotheek de schatkist:
3.333 x 30 = 99.990.


Kosten aan hypotheekrente voor de huiseigenaar

In hypotheekvormen als de spaarhypotheek, beleggingshypotheek en de aflossingsvrije hypotheek, wordt er tussentijds niets afbetaald op de hypotheekschuld. Dit geeft maximaal fiscaal voordeel, maar gerekend over de gehele looptijd zijn de rentelasten erg hoog.

Uitgaand van bovenstaande cijfervoorbeeld, moet er jaarlijks 12.500 betaald worden aan hypotheekrente. Uitgaande van de volledige looptijd van dertig jaar, lopen de totale rentelasten dus op tot 375.000.

Aflossing moet aftrekbaar zijn in plaats van de betaalde hypotheekrente

Door de hypotheekrenteaftrek worden huiseigenaren aangemoedigd om de schulden maximaal te houden. Naast het risico dat ze hiermee lopen, is het ook erg kostbaar voor de overheid. In het geval juist de aflossing aftrekbaar zou zijn, zouden de kosten voor de staat lager zijn, en de gezinnen zouden gestimuleerd worden om extra geld te investeren om de schulden af te betalen.

Extra aflossen aftrekbaar maken

Een alternatief zou kunnen zijn om de extra aflossingen aftrekbaar te maken, bovenop de hypotheekrenteaftrek. Huiseigenaren zullen dit als een mogelijkheid zien om hun maandlasten te verlagen en de voordelen voor de schatkist zijn dat er minder belastinginkomsten verloren gaan. Het nadeel is dat het de schatkist in eerste instantie veel geld gaat kosten. Dit zijn echter eenmalige kosten, tegenover terugkerende kosten van de hypotheekrenteaftrek.
© 2012 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschil bruto en netto hypotheekBruto en netto maandlasten hypotheek: Wat is het verschil tussen bruto en netto hypotheek? En hoe kun je de netto maandl…
Hypotheek vervroegd aflossen: boeterenteHypotheek vervroegd aflossen: boeterenteHet kan aantrekkelijk lijken om de hypotheek vervroegd af te lossen, zodat de maandlasten dalen. Het nadeel is echter da…
Annuïteitenhypotheek biedt vooral voordelenAnnuïteitenhypotheek biedt vooral voordelenVanaf 2013 zijn er nog twee toegestane hypotheekvormen, namelijk de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. De hy…
Aflossen hypotheek aftrekbaar in plaats van hypotheekrenteAflossen hypotheek aftrekbaar in plaats van hypotheekrenteDe hypotheekschulden van de gezamenlijke Nederlandse huiseigenaren in in vergelijking met andere Europese landen hoog. A…

Dubbele hypotheeklasten dragenDubbele hypotheeklasten dragenDubbele hypotheeklasten kunt u een tijdje dragen, maar uiteindelijk zal één van de huizen verkocht moeten worden.
De Groninger akte: overdrachtsbelasting bij late overdrachtDe Groninger akte: overdrachtsbelasting bij late overdrachtTot 1 juli 2012 geldt nog een lage overdrachtsbelasting van 2 procent, terwijl het normaliter 6 procent is. Maar wie voo…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 05-04-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.