Aflossen hypotheek aftrekbaar in plaats van hypotheekrente

Aflossen hypotheek aftrekbaar in plaats van hypotheekrente De hypotheekschulden van de gezamenlijke Nederlandse huiseigenaren in in vergelijking met andere Europese landen hoog. Aflossing moet gestimuleerd worden, om deze schuld te verlagen. Het is fiscaal aantrekkelijk om de aflossing van de hypotheek door te schuiven naar de einddatum van de hypotheek. Op deze manier kunnen de huiseigenaren namelijk optimaal profiteren van het feit dat de betaalde hypotheekrente aftrekbaar is van het bruto inkomen. Het gevaar dreigt dat de waardeopbouw nog afdoende is en dat de waarde van de huizen omlaag gaat. De hypotheekschuld dreigt de waarde van het huis met grote bedragen te overtreffen.

Aflossingsvrije hypotheken

Tot de kredietcrisis die begon in 2008, zijn er veel hypotheken afgesloten waarbij er uitsluitend is gelet op de laagst mogelijke maandlasten. De lasten konden zo laag mogelijk worden gehouden door een groot deel van de hypotheek aflossingsvrij te houden. Vaak werd een dergelijke hypotheek gecombineerd met een beleggingshypotheek. Indien het beleggingsdeel een hoog rendement zou voortbrengen, zou ook het aflossingsvrij deel geheel of gedeeltelijk afbetaald kunnen worden op de einddatum.

Waarom geen lineaire hypotheek of annuiteiten hypotheek?

Deze hypotheekvorm zijn op aflossing gedurende de looptijd gericht. Het grote voordeel van deze hypotheekvormen is dat er gedurende de loopijd afbetaald gaat worden, waardoor de schuld steeds lager gaat worden. Het nadeel van deze hypotheekvorm is dat de nettolasten veel hoger zijn in vergelijking met andere hypotheekvormen.

Wanneer is het doorschuiven van de aflossing een probleem?

Problemen zullen ontstaan zodra de huizenprijzen gaan zakken. De aflossing wordt opgebouwd in een polis, die op einddatum pas tot uitkering komt. Doordat de aflossing is doorgeschoven naar de toekomst, zitten de huiseigenaren met een huis waar een hypotheek op rust die veel hoger is dan de waarde van het huis. Het zal onmogelijk worden om het huis te verkopen, zonder er schulden aan over te houden.

Schuldenberg oplossen

In Nederland hebben wij een gezamenlijke hypotheekschuld van 645 miljard euro, en de totale hypotheekschuld van de gezamenlijke huishoudens blijft nog oplopen, terwijl de waarde van het onroerend goed steeds lager gaat worden. De schulden blijven oplopen, want er worden nog steeds nieuwe hypotheken afgesloten, en de aflossing is veelal doorgeschoven. Om de schuldenberg te verlagen moeten er fiscale maatregelen worden getroffen. Dat is de enige manier om de huizenbezitters te sturen.

Beperking hypotheekrenteaftrek

De meest effectieve methode is waarschijnlijk om de fiscale regeling minder gunstig te maken. Te zware fiscale beperking zal echter gaan resulteren in verder dalende huizenprijzen. Een mogelijkheid zou kunnen zijn om uitsluitend de aftrekbaarheid van de zeer hoge hypotheken in te perken. De hypotheekrente is bijvoorbeeld aftrekbaar tot een hypotheekschuld van 500.000. Of de hypotheekrente is niet meer afrekbaar tegen de hoogste belastingschijf van 52 procent.

Aflossing stumuleren door aflossen aftrekbaar te maken

Het is niet ondenkbaar dat er maatregelen gaan komen om de schuldenberg te verlagen. Mogelijk kan een oplossing worden gevonden door het aftrekbaar maken van het aflossen van de hypotheekschuld in plaats van de betaalde hypotheekrente. Dit zou echter een grote ingreep betekenen in ons huidig stelsel. Wij blijven namelijk te maken houden met de lopende hypotheken. Veel huiseigenaren zijn financieel afhankelijk van de fiscale aftrek van hypotheekrente. Een aanpassing hierin, kan grote gevolgen hebben.
© 2011 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypotheek verlagen door versneld af te lossenHypotheek verlagen door versneld af te lossenIn de periode van 2008 tot en met 2012 is er een omslag merkbaar in de denkwijze over hypotheekschulden. De nadruk ligt…
Aflossingsvrije hypotheek omzetten geeft hogere lastenAflossingsvrije hypotheek omzetten geeft hogere lastenDe goedkoopste hypotheekvorm is de aflossingsvrije hypotheek. Het is niet de beste hypotheekvorm want er vinden gedurend…
Hypotheek aflossen met de lineaire hypotheekHypotheek aflossen met de lineaire hypotheekVanaf 2013 zijn het aantal toegestane hypotheekvormen teruggebracht naar twee, namelijk de lineaire hypotheek en de annu…
Duurste hypotheekvorm  de lineaire hypotheekDuurste hypotheekvorm de lineaire hypotheekIn vergelijking met andere hypotheekvormen lijkt de lineaire hypotheek een dure hypotheekvorm. Toch is dit een hypotheek…

Kapitaal opbouwen voor aflossing hypotheek in box éénKapitaal opbouwen voor aflossing hypotheek in box éénEr zijn drie manieren om kapitaal op te bouwen in box één van ons belastingstelsel, ter aflossing van de hypotheekschuld…
Hogere hypotheek voor tweeverdieners mogelijkHogere hypotheek voor tweeverdieners mogelijkTweeverdieners met lage inkomens kunnen meer gaan lenen voor hun hypotheek. Het extra leenbedrag kan, afhankelijk van de…
Bronnen en referenties
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 07-11-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.