De Groninger akte: overdrachtsbelasting bij late overdracht
Tot 1 juli 2012 geldt nog een lage overdrachtsbelasting van 2 procent, terwijl het normaliter 6 procent is. Maar wie voor 1 juli 2012 nog een woning wil kopen en dat ook allemaal wil regelen bij de notaris, moet wel opschieten. Wat kan helpen is de Groninger akte. Bij de Groninger akte vindt wel overdracht plaats, maar wordt er nog even niet betaald.
Lage overdrachtsbelasting tot 1 juli 2012
Tot 1 juli 2012 is de overdrachtsbelasting niet 6 procent, maar 2 procent. Dit is in het leven geroepen omdat het zo slecht gaat op de woningmarkt. Mensen die een huis willen kopen kunnen tot 1 juli dus 4 procent winnen met die regeling. Maar daarvoor moet de overdracht dan wel voor 1 juli 2012 plaatsvinden. Wie echter een dag later pas de overdracht kan laten doen, heeft een probleem. Want dan moet die 4 procent extra wel weer worden betaald. Maar door wie dan? Wil een koper dat deel voor zijn rekening nemen of wil de verkoper zo graag van zijn woning af dat hij dit deel van de kosten betaalt? Daarvoor zijn regels in het leven geroepen zodat daarover geen onduidelijkheid hoeft te bestaan en het in de koopovereenkomst op te nemen.
Koper is de schuldige
Als het aan de koper ligt dat de koop van een woning niet op tijd geregeld kan worden en de overdracht dus na 1 juli 2012 plaatsvindt, dan moet die persoon die extra 4 procent betalen. De verkoper kan niet aan zijn aflossingsverplichtingen voldoen. Is de verkoper de reden doordat hij bijvoorbeeld niet aan zijn aflossingsverplichtingen kan voldoen, omdat de hypotheek op het huis hoger ligt dan de woningopbrengst oplevert, dan moet de verkoper er voor zorgen dat die 4 procent extra betaald wordt.
De Groninger akte
Komen twee partijen pas half juni tot elkaar als het om de koop en de verkoop van een woning gaat, dan lukt dat vaak niet meer om alles nog voor 1 juli te regelen. Het resultaat is dan dat er 4 procent extra overdrachtsbelasting betaald moet worden en dat loopt al gauw in de tienduizenden euro’s. Tenzij er gebruik wordt gemaakt van een bijzondere regeling en dat is de Groninger akte. Bij een Groninger akte vindt de overdracht van de woning plaats, maar wordt er nog niet betaald. Ook kan de verkoper dan nog even blijven zitten in de woning.
Waar komt die naam vandaan?
De naam Groninger akte komt van het feit dat het vroeger in Groningen gebruik was om de koopprijs voor een onroerende zaak altijd op 1 mei te betalen. Als de eigendomsoverdracht al voor die tijd plaatsvond, moest veilig worden gesteld dat de verkoper het eigendom terugkreeg bij niet-betaling.
Hoe werkt de Groninger akte?
Wie de Groninger akte inzet, wordt juridisch wel eigenaar van een woning, maar nog niet feitelijk eigenaar. Voor de overdrachtsbelasting is de datum van de juridische overdracht bepalend voor de hoogte van de belasting. Wie het dus regelt voor 1 juli 2012 hoeft geen 6 procent, maar 2 procent te betalen.
Koopsom storten
Voor deze regeling geldt dat als de koper de koopsom niet op de uiterlijke datum van de notaris stort, de verkoper het eigendom terugkrijgt.
Bijzondere manier: goede afstemming
Overdracht via een Groninger akte is niet iets dat de meeste notarissen of kopers en verkoper dagelijkse doen. Het vraagt dus om goede afspraken.
Overdrachtsbelasting moet wel direct betaald bij Groninger akte
De koper die een woning koopt via de Groninger akte moet wel direct de overdrachtsbelasting afrekenen. Dat betekent dus dat er al afgerekend moet worden, terwijl er nog niet in de woning gewoond kan worden. Daarom zijn goede afspraken nodig voor:
- De echte oplevering
- De voorwaarde dat de overdracht pas plaatsvindt wanneer de waarborgsom of bankgarantie bij de notaris ligt
- De hulp daarbij van een notaris of makelaar is wel aan te raden, omdat er natuurlijk ook van alles kan gaan bij zo’n bijzondere overeenkomst.