Waar moet een goed hypotheekadvies aan voldoen?

Waar moet een goed hypotheekadvies aan voldoen? Voor het afsluiten van een hypotheek kunt u uw eigen bank inschakelen, maar u kunt ook bij meerdere banken en adviseurs informatie inwinnen. De hypotheek is bij uitstek een adviesproduct. Om een degelijk advies te krijgen kunt u een onafhankelijke adviseur inschakelen. In het verleden werden de adviseurs rechtstreeks betaald door de banken en de verzekeraars, maar vanaf 2013 is dat niet meer toegestaan. De klanten moeten de adviseur nu rechtstreeks betalen voor zijn of haar bemoeienis. Dit moet zorgen voor meer concurrentie tussen de adviseurs en de klant weet precies wat het advies kost. In het verleden zijn er namelijk te hoge kosten in rekening gebracht bij de klant. De adviseur werd betaald door de bank of verzekeraar, maar het werd doorberekend aan de klant via de premie en de hypotheekrente.

Een advies moet onafhankelijk zijn

Eén van de bezwaren van provisie was de afhankelijkheid van de adviseur. De adviseur moest een goed advies geven, maar bij de ene bank kreeg hij mogelijk een hogere provisie uitbetaald in vergelijking met een andere bank. Bij het onderbrengen van meerdere hypotheken bij één bank, kon er zelfs recht bestaan op een soort bonus. Dit kwam het advies uiteraard niet ten goede. U moet als klant een advies krijgen waarbij uw belangen centraal staan, en niet de belangen van de adviseur.

U moet weten wat de rechten en de plichten zijn

De adviseur kan niet volstaan met het uitzoeken van de hypotheek die het beste bij u past. U moet de maandlasten gaan betalen de komende tientallen jaren, dus u moet exact weten wat u afsluit. De adviseur moet u ook wijzen op de nadelen van bepaalde keuzes, en wat u kunt verwachten wat betreft de vermogensopbouw. Kiezen voor een beleggingshypotheek biedt kans op een hoog rendement, maar u moet de bezwaren ook kennen.

Wat gaat het advies u kosten?

De adviseur kan niet volstaan met het opgeven van de uurloon. Als klant moet u vooraf ongeveer weten hoe hoog de rekening gaat worden. De adviseur kan wel een duidelijke indicatie geven hoe hoog de kosten waarschijnlijk uit gaan vallen. Hierdoor kunt u bij het kiezen van een adviseur ook de kosten van het advies mee laten tellen in de keuze voor een adviseur.

Aflossen gedurende de looptijd

Door de aflossing door te schuiven naar de toekomst, kan er maximaal fiscaal voordeel behaald worden. De aflossing doorschuiven heeft echter ook nadelen. Aflossingen gedurende de looptijd zorgen er voor dat de huiseigenaren lagere maandlasten krijgen. Door de hypotheek maximaal te laten, Blijven de hypotheeklasten zwaar drukken op het maandelijks beschikbaar budget. Dit moet een hypotheekadviseur weer nadrukkelijk meenemen in het advies.

Een hypotheek is een financieel plan voor dertig jaar

Een hypotheek moet aan te passen zijn aan de levensfases. Een hypotheek moet nu passend zijn, maar moet ook te muteren zijn, zodat deze kan worden aangepast aan uw woonwensen. Kan een hypotheek bijvoorbeeld worden meegenomen naar een andere woning? Biedt de hypotheek u de mogelijkheid om versneld af te lossen? Dit zijn vragen die u uzelf moet stellen voordat u het gesprek in gaat met de hypotheekadviseur.
© 2012 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypotheekadvies: is dit verplicht en wat zijn de kosten?Hypotheekadvies: is dit verplicht en wat zijn de kosten?Een hypotheekadvies is een serie gesprekken en berekeningen, gemaakt door een hypotheekadviseur. Dit doet hij ten goede…
Minder kosten voor hypotheekadvies door online afsluitenMinder kosten voor hypotheekadvies door online afsluitenEen hypotheek afsluiten kost tijd en geld. Zo moet men normaliter betalen voor hypotheekadvies, afsluitkosten en notaris…
Zelf online een hypotheek afsluiten zonder hypotheekadviesZelf online een hypotheek afsluiten zonder hypotheekadviesZelf online een hypotheek afsluiten en dit zonder hypotheekadvies, gaat misschien wat ver maar is wel mogelijk bij sommi…
Geld besparen door geen hypotheekadviseur in te schakelenGeld besparen door geen hypotheekadviseur in te schakelenEen hypotheekadviseur inschakelen kost geld. Door af te zien van advies kunt u veel geld besparen. Is het mogelijk om ee…

De Groninger akte: overdrachtsbelasting bij late overdrachtDe Groninger akte: overdrachtsbelasting bij late overdrachtTot 1 juli 2012 geldt nog een lage overdrachtsbelasting van 2 procent, terwijl het normaliter 6 procent is. Maar wie voo…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 27-03-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.