Inkomen omlaag, hypotheek aflossen of sparen?

Inkomen omlaag, hypotheek aflossen of sparen? Op het moment dat uw inkomen omlaag gaat, is het verstandig om ook uw maandlasten omlaag te brengen. In hoeverre is het verstandig om uw spaargeld te gebruiken om uw hypotheeklasten omlaag te brengen? De spaarrente die u krijgt op uw spaarrekening is over het algemeen lager dan de rentevergoeding die u moet betalen in de vorm van hypotheeklasten. Daar staat tegenover dat de betaalde hypotheekrente voor uw eigen woning weer fiscaal aftrekbaar is. Moet u uw spaargeld gebruiken om uw maandlasten omlaag te brengen, of moet u dit juist reserveren voor moeilijke tijden?

Hypotheek aflossen met spaargeld

Stel, u krijgt een spaarrente van 2,75 procent over uw spaargeld. Om uw eigen huis te kunnen betalen, hebt u in het verleden een hypotheek afgesloten. De hypotheekrente bedraagt op jaarbasis 4 procent. In dit voorbeeld lijkt het aantrekkelijk om het spaargeld te benutten om extra af te gaan lossen, maar een vergelijking is niet zo eenvoudig te stellen. U moet er namelijk rekening mee houden dat u de betaalde hypotheekrente mag aftrekken van uw inkomen. In de berekening moet tevens in overweging worden genomen dat er over het spaargeld mogelijk vermogensrendementsheffing (belasting) verschuldigd is.

Voorbeeldberekening

Een gezin heeft een spaartegoed van 40.000, waarover ze een spaarvergoeding krijgen van 2,75 procent. Voor de rest hebben ze geen bezittingen die mee moeten worden gerekend in de belastingheffing over spaar en beleggingstegoeden. Ze hebben een hypotheek van 250.000, die ze gedeeltelijk willen gaan aflossen met hun spaargeld. In hun hypotheek is het toegestaan om 40.000 extra af te lossen, en dat zijn ze ook van plan. Ze betalen jaarlijks 4 procent aan hypotheekrente.

Is het verstandig om het spaargeld te investeren in het huis door de hypotheek gedeeltelijk af te betalen?

De aflossing geeft aan hypotheekrente een jaarlijkse bruto besparing van 50.000 x 4 procent = 2.000. Uitgaande van een belastingheffing van 42 procent, gaat het hier om een netto besparing van: 2.000 x 58 procent = 1.160.

Door deze investering lopen ze jaarlijks aan spaarrente mis: 40.000 x 2,75 procent: 1.375. Gezien de hoogte van het spaartegoed hoeven ze geen vermogensrendementsheffing te betalen.

In dit voorbeeld kan het dus niet uit om het spaargeld te gebruiken voor de aflossing.

In huis geïnvesteerde bedrag is niet terug te halen

Voordat u een bedrag gaat investeren om uw hypotheek gedeeltelijk mee af te lossen, moet u wel stil staan bij de gevolgen van deze aflossing. In het voorbeeld werd het volledige bedrag aan spaargeld geïnvesteerd in het huis. Het is niet mogelijk om later het geld weer te onttrekken aan de woning. Dit zal namelijk gevolgen hebben voor de aftrekbaarheid van de hypotheekrente. U zult namelijk in dat geval de hypotheek weer moeten verhogen, en het bedrag dat daarmee vrij komt moet u weer investeren in het huis. Anders gaat u het bedrag namelijk consumptief besteden, waardoor het bedrag aan extra hypotheek niet meer aftrekbaar is.

Inkomen daalt! Geld oppotten of hypotheek aflossen?

U doet er verstandig aan om extra vermogen achter de hand te houden. Een vermogen achter de hand houden geeft u meer financiële zekerheden dan een extra aflossing op de hypotheek.
© 2012 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypotheek aflossen met spaargeldEen hypotheek heeft over het algemeen een looptijd van dertig jaar. Tussentijds kunt u vaak gedeeltelijk gaan afbetalen.…
Hypotheek versneld aflossen of sparen?Hypotheek versneld aflossen of sparen?Een hypotheek versneld aflossen kan vele voordelen opleveren. Zo bent u sneller financieel onafhankelijk en minder vatba…
Aflossen van de hypotheek is beter dan sparenAflossen van de hypotheek is beter dan sparenDe betaalde hypotheekrente is aftrekbaar, maar door de lage spaarrente is het toch aantrekkelijker om de hypotheek af te…
Hypotheek extra aflossen of sparen?Hypotheek extra aflossen of sparen?Moet u spaargeld investeren om de hypotheekschuld te verlagen of het spaargeld op een spaarrekening met een hoge rente z…

Hypotheekrente vooruit betalenIn bepaalde gevallen is het fiscaal gunstig om hypotheekrente vooruit te betalen. U kunt dit jaar alvast een bedrag voor…
Vragen die u moet stellen voordat u een hypotheek afsluitVragen die u moet stellen voordat u een hypotheek afsluitEen hypotheek afsluiten is na het kopen van een huis één van de belangrijkste beslissingen uit een mensenleven. Er zijn…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 13-03-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.