Hypotheek versneld aflossen of sparen?

Hypotheek versneld aflossen of sparen? Een hypotheek versneld aflossen kan vele voordelen opleveren. Zo bent u sneller financieel onafhankelijk en minder vatbaar voor de grillen van de overheid. Desondanks kunt u ook plannen hebben om uw geld te sparen op een spaarrekening, wellicht voor later. In dit artikel bespreken we beide mogelijkheden die u heeft.

Hypotheek versneld aflossen

Het voordeel van uw hypotheek versneld aflossen is dat u minder afhankelijk bent van de bank en meer financiële vrijheid zult ervaren. U houdt maandelijks namelijk een leuk bedrag over. Die voordelen zijn voor veel mensen de drijfveren om hun hypotheek versneld af te lossen.

Sparen

Wie spaart heeft wat, zegt men. Of u nu van plan bent te sparen voor een nieuwe auto of een vakantie, of gewoon voor later, een spaarrekening biedt meerdere voordelen. Uw geld staat daar veilig opgeborgen en u krijgt er nog rente over ook. Leuk meegenomen, zeker die extra rente. Echter, het kan zijn dat juist het versneld aflossen van uw hypotheek financieel voordeliger is. Hoe zit dat?

Rente

Bij zowel uw hypotheek als wanneer u spaart krijgt u te maken met rente. Uw hypotheek kost u rente, bij uw spaarrekening levert het sparen u rente op. Daarin zit een belangrijk verschil. Gemiddeld gezien betaalt u bij uw hypotheek een hoger percentage aan rente dan u bij een spaarrekening krijgt uitgekeerd. In dat geval kan het voordeliger zijn om juist niet te sparen, maar af te lossen.
Als u uw hypotheek aflost, neemt namelijk de restschuld verder af en daarmee slinkt ook het bedrag dat u aan rente betaalt.

Sparen versus hypotheek versneld aflossen

Inderdaad, als u uw hypotheek versneld aflost, spaart u geen geld. Niet snel, in ieder geval. Maar op de langere tijd is het wel lucratiever. Als de looptijd van de hypotheek met een jaar of tien (of meer) verkort kan worden, hoeft u tien jaar minder aan rente te betalen! Uitgaande van een hypotheek van minstens 150.000 kan die rente al snel 7.500 per jaar zijn (als we een gemiddelde rente van 5,5% rekenen). In tien jaar tijd kan dit voordeel dus oplopen tot 75.000. Wanneer u de hypotheek heeft afgelost en geen rente meer hoeft te betalen, gaat dat geld naar u, in plaats van naar de bank.

Samenvatting

Uw hypotheek versneld aflossen of sparen? Waar zit het verschil? In deze samenvatting maken we het wellicht wat duidelijker:
  • als u spaart ontvangt u zon 4% rente over het spaargeld;
  • als u een hypotheek heeft betaalt u zon 5,5% per jaar over het volledige hypotheekbedrag;
  • als het volledige hypotheekbedrag afneemt, betaalt u minder rente (al blijft het percentage gelijk);
  • als u dit een aantal jaar volhoudt, is uw hypotheek eerder afgelost en houdt u maandelijks veel geld over.

Conclusie

Sparen of uw hypotheek versneld aflossen. Voor veel mensen is het vanzelf dat ze hun spaargeld opzij zetten. En natuurlijk is het aan te bevelen om geld apart te hebben staan voor noodgevallen. Maar het kan ook de moeite lonen om, in plaats van geld te sparen, geld af te lossen op uw hypotheek. Zo verlaagt u steeds meer de maandlasten en houdt u meer geld over. Daarmee kunt u nog meer aflossen, of uiteindelijk veel meer sparen.
© 2012 - 2024 Herman82, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypotheek versneld aflossen zonder boeteHypotheek versneld aflossen zonder boeteTegenwoordig zijn veel mensen bezig om hun hypotheek versneld af te lossen. Een hypotheek versneld aflossen levert namel…
Hypotheek versneld aflossenHypotheek versneld aflossenDe huidige crisis zorgt voor veel onzekerheid. Vooral bij huiseigenaren. Zij weten niet wat verstandig is. Wel of niet h…
Hoe lening aflossen (welke regels zijn er)?Hoe lening aflossen (welke regels zijn er)?Hoe gaat u uw lening aflossen, hoeveel, wat zijn hiervoor de regels in 2021 en 2022? Als u een lening afsluit, wordt in…
Hypotheek vervroegd aflossen: boeterenteHypotheek vervroegd aflossen: boeterenteHet kan aantrekkelijk lijken om de hypotheek vervroegd af te lossen, zodat de maandlasten dalen. Het nadeel is echter da…

Help, ik kan mijn hypotheek niet meer betalenHelp, ik kan mijn hypotheek niet meer betalenIn de periode van 2008 tot en met 2012 zijn de huizenprijzen sterk gezakt. Daarnaast is de economie in een dip terecht g…
Noorwegen: de Noorse huizenmarktHet gaat erg goed met de Noorse economie. Dat heeft ook gevolgen voor de huizenmarkt in Noorwegen. Daar is een schaarste…
Herman82 (4 artikelen)
Gepubliceerd: 31-12-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.