Hypotheekwoordenboek handige hulp

Hypotheekwoordenboek handige hulp Aan het afsluiten van een hypotheek ligt een ingrijpende beslissing ten grondslag. Het is daarom van groot belang om daarbij geholpen te worden door adviseurs met verstand van zaken. Veel hypotheekadviseurs zullen die kennis van zaken claimen en bij de klant vertrouwen proberen te wekken. Maar vaak kan in de ingewikkelde materie van hypotheken en alles wat met de aanschaf van een huis te maken heeft door de bomen het bos niet meer worden gezien.

Dikwijls abracadabra bij kopen van een huis

Voor de koper van een huis beginnen de problemen al met de onbekendheid van alle termen. Wat onder een hypotheek moet worden verstaan is voor niemand een probleem maar kennis van de verschillende soorten hypotheek en alles wat daarmee te maken heeft en de consequenties van het afsluiten zijn voor velen abracadabra.

Moeilijke termen in hypotheekwereld

Een prima hulp bij de betekenis van alle termen biedt Het Nationale Hypotheek Huis. Op de website van die onderneming staat een handig woordenboek met betekenissen van A-afkoopwaarde tot en met W-wettelijke rente. Woorden als huis en woning zijn niet opgenomen maar verder ontbreken moeilijke termen niet zoals accessoir recht, basisaftrek, conversie kosten, dalrentegarantie, effecthypotheek, fixatieprovisie, garantie-waarborgregeling, hoog laagconstructie, invorderingsrente, juridisch eigendom, koop-aannemingsovereenkomst, levenhypotheek, middelrente, nominale rente, overstapfaciliteit, pro resto hoofdsom, rentefixatieperiode, spaarbeleggingshypotheek, topopslag rente, uitstelrente, vooraftrek van belasting, waardepeildatum en vele anderen.

Heldere en soms uitvoerige uitleg

In totaal zijn in het woordenboek 164 termen opgenomen waarbij telkens een heldere uitleg wordt gegeven. Opvallend is dat de term hypotheek volgens de opstellers van het woordenboek slechts afgedaan hoeft te worden met weinig woorden: “Geldlening waarbij een onroerende zaak als onderpand dient.”
Daarentegen wordt voor de uitleg van de term uitstelrente heel wat meer woorden gebruikt: “Begrip uit de model koop-/aannemingsovereenkomst. Als men een nieuw huis laat bouwen wordt dit in termijnen betaald. Eerst de grond en vervolgens (naarmate de bouw vordert) de resterende termijnen. Zolang de eigendomsoverdracht van de grond nog niet heeft plaatsgevonden, heeft de koper recht op uitstel van betaling van de grond- en bouwtermijnen. Over dit uitstel van betalen wordt door de bouwer wel rente in rekening gebracht. De uitstelrente wordt berekend over: de grondkosten vanaf de 'per-datum' tot aan de datum van eigendomsoverdracht (grondrente); de vóór het sluiten van de overeenkomst reeds vervallen termijnen van de aanneemsom vanaf de 'per-datum' tot aan de datum van eigendomsoverdracht; de overige termijnen van de aanneemsom vanaf de 'vervaldatum' tot aan de datum van eigendomsoverdracht. De uitstelrente over de termijnen van de aanneemsom is fiscaal aftrekbaar. Dat geldt ook voor de uitstelrente (incl. BTW) over de grondkosten.”

Van procedurekwesties tot rentetermen

In het woordenboek komen diverse zaken aan de orde zoals procedurekwesties rond de aanschaf van een nieuwe woning en het overeenkomen van een hypotheek met uitleg van verschillende termen die met de afsluiting te maken hebben. Uiteraard worden alle hypotheekvormen vermeld met een beschrijving van de belangrijkste aspecten. Kwesties die met rente te maken hebben komen aan bod evenals uitleg over termen die betrekking hebben op belastingzaken. Het in eigendom verkrijgen met het passeren van de akte is ook met een aantal termen vertegenwoordigd.

Hypotheekadviseurs als handige loodsen

Verder zijn in het hypotheekwoordenboek termen opgenomen betreffende soms onvermijdelijkheden zoals gedwongen verkoop. Maar ook termen die met garantieregelingen te maken hebben. De uitwerking van veel kwesties blijft echter een persoonlijke zaak waarbij advisering noodzakelijk is en vooral ook gekeken moet worden naar de situatie van de koper. Een hypotheekadviseur blijft daarbij een onmisbare financiële dienstverlener die als eerste taak heeft om de situatie van de koper in kaart te brengen. Van daaruit zal de adviseur de klant door het financiële oerwoud van mogelijkheden en onmogelijkheden loodsen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lening en hypotheek samenLening en hypotheek samenHet samenvoegen van lening en hypotheek kan een aantrekkelijke optie zijn. Zo kunt u met een vast maandbedrag uw leencap…
Lenen met huis als onderpandDe overwaarde van de woning kunt u benutten om geld te lenen met het huis als onderpand. Oftewel: het afsluiten van een…
Persoonlijke lening of hypotheek: Blok-hypotheek?Persoonlijke lening of hypotheek: Blok-hypotheek?Een Blok-hypotheek voor uw woning betekent een combinatie van hypotheken afsluiten. Wat is beter: een persoonlijke lenin…
Hypotheek afsluitenHypotheek afsluitenIedereen heeft wel eens gehoord van een hypotheek. Maar als je dit eenmaal zelf af moet gaan sluiten, wil je natuurlijk…

Wat betekent hypotheek onder water?Bij dalende huizenprijzen, komen er steeds meer hypotheken die niet meer af te lossen zijn met de waarde van de huis. In…
Hypotheekrenteaftrek: geschiedenis, heden en toekomstHypotheekrenteaftrek: geschiedenis, heden en toekomstHypotheken, hypotheekrenteaftrek en de hoogte van hypotheken. Het komt geregeld in het nieuws en er wordt geregeld over…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Merio, Pixabay
  • Huismethypotheek.nl
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 17-03-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.