Hypotheekrenteaftrek gebruiken voor aflossing

Hypotheekrenteaftrek gebruiken voor aflossing Huizenbezitters kunnen nog steeds gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek, maar waarschijnlijk zullen er wel maatregelen noodzakelijk zijn om de hoge hypotheekschuld te verlagen. De huidige hypotheekrenteaftrek zonder beperkingen is voor de toekomst onhoudbaar. De aftrek is namelijk te kostbaar geworden doordat de regeling te ruim is. De aflossing wordt bij de meeste hypotheken tegenwoordig doorgeschoven naar de toekomst. In het verleden werd er maandelijks naast hypotheekrente en verzekeringspremies, ook een bedrag betaald om de hypotheek af te lossen.

De lineaire hypotheken en annuïteitenhypotheken worden tegenwoordig weinig gesloten. Om het fiscaal voordeel maximaal te houden, wordt er gekozen voor hypotheekvormen waarbij de aflossing wordt doorgeschoven naar de toekomst. Een oplossing zou kunnen worden gevonden door de teruggave in verband met de hypotheekrenteaftrek, verplicht te gebruik voor aflossing van de hypotheek.

Hoge hypotheekschuld

In Nederland is de totale hypotheekschuld ruim 600 miljard. Jaarlijks neemt dit bedrag nog steeds toe. De hypotheekrente die wij hier gezamenlijk voor moeten betalen, kan fiscaal in mindering worden gebracht op ons inkomen. Een stijgende hypotheekschuld, is dus nadelig voor de schatkist van de staat. Jaarlijks wordt er weer gesproken om hier maatregelen tegen te nemen, maar de politiek durft niet door te zetten uit angst voor de gevolgen.

Maatregelen hypotheekrenteaftrek slecht voor de huizenmarkt

Gedurende de kredietcrisis moest er gezocht worden naar manieren om te bezuinigen. Ook hierbij is weer gesproken over maatregelen met betrekking tot de hypotheekrente. Door de slechte staat van de huizenmarkt is toch besloten om nog geen maatregelen te treffen, uit angst voor nog grotere dalingen van de huizenprijzen. Zware beperkingen van de aftrekmogelijkheid, zal waarschijnlijk grote gevolgen hebben voor de waarde van woonhuizen. Zelfs het voeren van gesprekken hierover brengt al onrust.

Beperkt ingrijpen zonder schade toe te brengen aan de huizenmarkt

In eerste instantie kan ook besloten worden om maatregelen te nemen die beperkt invloed gaan hebben op de aftrek. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een beperking van het belastingtarief. De hypotheekrente kan bijvoorbeeld maximaal afgetrokken worden van het 42 procent schijf. De huizenbezitters zullen hierdoor een nadeel ondervinden, ze kunnen de hypotheekrente namelijk niet meer aftrekken tegen 52 procent. Een andere maatregel zou kunnen zijn om het koopbedrag te maximeren waar hypotheekrenteaftrek voor genoten kan worden.

Hypotheekrenteaftrek om schulden af te betalen

Een oplossing zou kunnen worden gevonden in het verplicht aflossen van de hypotheek. Dit is te realiseren door een korter maximum te stellen in de duur van de hypotheekrenteaftrek. De duur is nu dertig jaar. Er zou ook gesteld kunnen worden dat de teruggave van de Belastingdienst verplicht aangewend moet worden voor de aflossing van de hypotheek. Het probleem is echter hoe hier controle op uitgeoefend moet worden.

De huiseigenaren die aflossen worden nu gestraft

Het probleem met de huidige regeling is dat het behouden van schulden nu worden aangemoedigd. De mensen met de hoogte hypotheekschuld, krijgen de hoogste tegemoetkoming, terwijl de beloning net andersom zou moeten. De huiseigenaren die aflossen moeten de beloning ontvangen. Het is echter vrijwel onmogelijk om dergelijke wijzigingen door te voeren in ons stelsel. Daarnaast zijn miljoenen gezinnen afhankelijk van de huidige hypotheekrenteaftrek. Een aanpassing hierin zal grote gevolgen hebben.
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aflosaftrek of hypotheekrenteaftrek?Aflosaftrek of hypotheekrenteaftrek?De regeling van de hypotheekrenteaftrek is zeer kostbaar voor de Nederlandse schatkist. De regeling in één keer afschaff…
Hogere hypotheekrente, hogere hypotheekrenteaftrekHogere hypotheekrente, hogere hypotheekrenteaftrekDe betaalde hypotheekrente is aftrekbaar van het inkomen. Een hogere hypotheekrente betekent meer fiscaal voordeel.
Aflossing aftrekbaar maken, iedereen heeft er baat bijDe betaalde hypotheekrente is fiscaal aftrekbaar. Om het fiscaal voordeel maximaal te houden, worden de aflossingen zove…
Annuïteitenhypotheek biedt vooral voordelenAnnuïteitenhypotheek biedt vooral voordelenVanaf 2013 zijn er nog twee toegestane hypotheekvormen, namelijk de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. De hy…

Verbouwingskosten en hypotheekVerbouwingskosten en hypotheekEen nieuwe woning kopen is in 2021 vaak duurder dan kosten van de verbouwing van een bestaand huis. Ook als het gaat om…
Een startershypotheek aanvragenEen startershypotheek aanvragenJongeren die hun eerste huis kopen lopen tegen een heleboel zaken aan. Zo gemakkelijk is het immers niet om je eerste wo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 30-11-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.