Aflosaftrek of hypotheekrenteaftrek?
De regeling van de hypotheekrenteaftrek is zeer kostbaar voor de Nederlandse schatkist. De regeling in één keer afschaffen zal huiseigenaren in de problemen storten. Geleidelijk overstappen naar een aflosaftrek kan de oplossing zijn.
De hypotheekrenteaftrek is oorspronkelijk bedoeld om het eigen woning bezit te bevorderen. Dit hoeft tegenwoordig niet meer, maar de regeling is niet in één keer af te schaffen. De betaalde hypotheekrente kan van het inkomen worden afgetrokken. De regeling is al beperkt ten opzichte van de regeling van de hypotheekrenteaftrek uit het verleden. Nieuw gesloten hypotheken moeten een aflossing bevatten en gerealiseerde overwaarde bij verkoop van een huis moet opnieuw geïnvesteerd worden bij het kopen van een ander huis. In de toekomst overstappen naar een aflosaftrek is niet ondenkbaar.
Waarom is de hypotheekrenteaftrek een te dure regeling?
De populairste hypotheekvormen (tot 2013) waren, de spaarhypotheek, levenshypotheek, beleggingshypotheek en de aflossingsvrije hypotheek. Alle deze vormen zijn bedoeld om maximaal fiscaal voordeel te behalen. Dit gebeurt door de aflossing van de hypotheek door te schuiven naar de einddatum van de hypotheek. Op deze manier blijft de aftrekbare hypotheekrente maximaal. In de spaarvorm die eventueel aan de hypotheek gekoppeld is wordt een kapitaal opgebouwd. De uitgestelde aflossing maakt de regeling van de hypotheekrenteaftrek te kostbaar voor de Nederlandse schatkist.
Hypotheekschulden verlagen door de hypotheekrenteaftrek te beperken
Om de schade voor de schatkist te beperken en om burgers te beschermen tegen te hoge hypotheeklasten, is de regeling van de hypotheekrenteaftrek beperkt. Nieuw afgesloten hypotheken vanaf 2013 moeten een aflossing bevatten. De hypotheekvormen die aan de voorwaarden voldoen zijn de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. Door deze wijzigingen stijgen de maandelijkse netto lasten, maar op lange termijn is dit niet alleen goed voor de schatkist, maar ook voor de huiseigenaren zelf. Door de hypotheekschulden te verlagen wordt het eenvoudiger om het huis te verkopen als deze niet meer op te brengen is.
Aflossen stimuleren door de aflossing fiscaal te belonen
Eigenlijk vreemd dat het in stand houden van hypotheekschulden fiscaal wordt gestimuleerd. Het zou logischer zijn om aflossing van de schulden aan te moedigen. Dit kunnen ze doen door het afbetaalde bedrag aftrekbaar te maken van het inkomen, maar er zijn ook varianten mogelijk die minder belastend zijn voor de schatkist. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een extra aftrekpost in de vorm van een percentage van het afbetaalde bedrag.
Hypotheekrenteaftrek 2014
Vanaf 2014 wordt het percentage waar hypotheekrente tegen kan worden afgetrokken in kleine stapjes verlaagd. In 2013 kunnen grootverdieners de betaalde hypotheekrente nog aftrekken tegen 52%. Per 2014 zal dit percentage verlaagd worden naar 51,5%. In kleine jaarlijkse stapjes van 0,5% wordt het maximale percentage waartegen kan worden afgetrokken verlaagd naar 38%. Er is gekozen voor een geleidelijke beperking om de financiële gevolgen voor de huiseigenaren beperkt te houden.
Hypotheken worden onbetaalbaar bij afschaffen hypotheekrenteaftrek
Mede door de hypotheekrenteaftrek zijn in het verleden de huizenprijzen opgedreven. Een huis kopen werd als het ware gesubsidieerd met belastinggeld. Het in één keer afschaffen van deze fiscale regeling zal voor veel huiseigenaren hun koophuis onbetaalbaar maken. Door middel van een voorlopige teruggave vragen de meeste huiseigenaren een voorschot van de Belastingdienst op het bedrag dat ze af kunnen trekken van het inkomen. Veel van deze gezinnen zijn financieel afhankelijk van de hypotheekrenteaftrek.