Aftrek wegens geen of geringe hypotheekschuld

Doordat de betaalde hypotheekrente voor de eigen woning in aftrek kan worden gebracht op het bruto inkomen, wordt de aflossing van de hypotheekschuld doorgeschoven naar de toekomst. Met de aftrek wegens geen of geringe hypotheekschuld, wordt aflossing beloond. Door ons fiscaal stelsel worden huizenbezitters aangemoedigd om de hypotheekschuld maximaal te houden. Zolang de schulden maximaal blijven, is de teruggaaf van de Belastingdienst ook maximaal. In het verleden zijn er veel hypotheekconstructies afgesloten die er volledig op gericht waren om de aflossing naar de toekomst door te schuiven.

Door een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten in combinatie met een beleggingshypotheek, bestond de mogelijkheid dat tegen de laagst mogelijke maandlasten de hypotheek toch afbetaald kon worden na dertig jaar. In 2011 blijkt mede hierdoor dat de totale hypotheekschuld is opgelopen tot 645 miljard euro.

Huizenbezitters met een kleine hypotheekschuld

Voor deze huizenbezitters is de aftrek wegens geen of geringe hypotheekschuld ingesteld. Zonder deze aftrek zouden huizenbezitters die hun hypotheekschuld al geheel of grotendeels hebben afbetaald, benadeeld worden. De huizenbezitters met schulden, kunnen de betaalde hypotheekrente aftrekken. De mensen die de schulden wel hebben afbetaald, kunnen niet meer profiteren van dit voordeel.

Kostenpost door het eigenwoningforfait

Huizenbezitters kunnen de betaalde hypotheekrente voor hun eigen woning aftrekken. Over het eigenwoningforfait moeten ze juist een bedrag betalen. Deze forfait is gebaseerd op de voordelen die huizenbezitters uit de woning kunnen halen. In het verleden was het forfait bekend onder de naam huurwaardeforfait. De heffing is afhankelijk van de hoogte van de WOZ-waarde. Het bedraagt een percentage over de WOZ-waarde. Voor huizen met een waarde tussen de 75.000 en 1.020.000 bedraagt de heffing 0,55 procent.

Geen fiscaal voordeel wel een bijtelling uit het eigenwoningforfait

Om te voorkomen dat huizenbezitters met een kleine of geen hypotheekschuld, het eigenwoningforfait krijgen toegerekend, is de aftrek wegens geen of geringe hypotheekschuld in het leven geroepen. Deze extra aftrekpost zorgt ervoor dat eigenwoningbezitters waarvan het eigenwoningforfait hoger is dan de betaalde rente, dat ze een extra aftrek krijgen ten hoogte van het forfaitbedrag.

Voorbeeldberekening

Iemand heeft een bijna afbetaalde eigen huis waarvoor hij op jaarbasis een hypotheekrente moet voldoen van 500. Het huis heeft een WOZ-waarde van 250.000. Het eigenwoningforfait voor dit huis bedraagt: 0,55 procent van 250.000 = 1.375.
Per saldo zal de 500 fiscaal aftrekbaar zijn, maar het bedrag voor het eigenwoningforfait zal weer bij het inkomen moeten worden opgeteld.

Uitwerking door de aftrek wegens geen of geringe hypotheekschuld

Per saldo moet er een bedrag van 1.375 - 500 = 875 bij het inkomen worden opgeteld. De extra aftrek bedraagt in dit geval 875.

Aftrek wegens geen of geringe hypotheekschuld geen reden om extra af te lossen

Deze aftrek is een gunstige regeling voor mensen met een geringe hypotheekschuld, maar het zal geen reden zijn om er voor te kiezen om de hypotheek tussentijds af te lossen. Fiscaal is het veel aantrekkelijker om de aflossing zoveel mogelijk door te schuiven naar de toekomst, zodat er optimaal gebruik kan worden gemaakt van de mogelijkheid om fiscaal voordeel te behalen.
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggingshypotheek oversluiten naar een lineaire hypotheekBeleggingshypotheek oversluiten naar een lineaire hypotheekTot 2013 was het hypotheekadvies gericht op de laagst mogelijke maandlasten en maximaal fiscaal voordeel. Tegenwoordig w…
Wat is een lineaire hypotheek?Wat is een lineaire hypotheek?De lineaire hypotheek is een eenvoudige hypotheekvorm die zorgt voor een volledige aflossing van de hypotheek, maar gara…
Een hypotheekschuld herfinancierenEen hypotheekschuld herfinancierenIndien een hypotheekschuld niet volledig wordt afbetaald, blijft er na afloop van de looptijd van de hypotheek een hypot…
Hypotheek en hypotheekakteHypotheek en hypotheekakteAls je een hypotheek afsluit, teken je een hypotheekakte. In de hypotheekakte staan vermeld de hoogte van de rente en de…

Hypotheek afsluiten op latere leeftijd: huis kopen na je 35eHypotheek afsluiten op latere leeftijd: huis kopen na je 35eHet kan duurder zijn als u op oudere leeftijd een hypotheek afsluit. U moet dan denken aan de leeftijd van ongeveer vijf…
Hypotheekrente vooruit betalen biedt voordelenDe betaalde hypotheekrente voor uw eigen woning kunt u aftrekken van uw inkomen. In bepaalde gevallen is het lonend om h…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 16-11-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.