Woonboot: voordelen, nadelen & kosten woonboot

Soorten woonboten
Woonboten kom je tegen in verschillende soorten en maten. Ze zijn te verdelen in twee categorieën: woonboten met een betonnen casco en woonboten met een stalen casco. Wat is het verschil tussen beide? Bij een woonboot met een betonnen casco heb je uitzicht op het water, omdat de woonruimte zich meestal boven de waterlijn bevindt. Een woonboot met stalen casco daarentegen bevindt zich onder de waterlijn.Wat kost een woonboot?
De kosten van een woonboot zijn afhankelijk van het type woonboot, de locatie, het uitzicht, de directe omgeving en het woonoppervlak. De prijzen van woonarken beginnen vanaf ongeveer €138.000; bij woonboten moet je denken aan minimaal € 250.000. Het prijspeil van woonboten stijgt, omdat de woonboot aan populariteit wint, terwijl het woonbotenbestand per saldo gelijk blijft.Hypotheek voor woonboot
Je kunt voor een woonboot een hypotheek afsluiten, net als bij een reguliere woning. Sommige banken hebben speciale “woonboot” hypotheken. De rente ligt soms iets hoger. De bank vereist een taxatierapport van een erkend taxateur voor woonboten en stelt eisen met betrekking tot de ligplaatsvergunning en dergelijke. Een voorbeeld van een hypotheek voor woonboten:ING Bank: Watervillahypotheek
De watervillahypotheek van ING is bedoeld voor de financiering van woonboten, waterarken en watervilla’s. Deze hypotheekvorm is mogelijk te combineren met een andere hypotheekvorm, zoals een bankspaar – of beleggingshypotheek.
Voordelen van woonboot
Wat zijn de voordelen van wonen op het water? Veel vrijheid en privacy maken wonen op het water aantrekkelijk. Je leest een boek, schommelt met je benen over het dek, terwijl je luistert naar het gekwetter van de vogels die neerstrijken op het dek. Heerlijk, zo'n recreatief leven.Je hoeft geen rekening te houden met de buren en hebt geen hinder van geluidsoverlast. Je hebt altijd een prachtig, vrij uitzicht op het water en je leeft dicht bij de natuur. Als het zomer is, kun je bij wijze van spreken vanuit het slaapkamerraam een frisse duik nemen in het water.
Bouwkundige regels woonboten
Woonboten, woonarken en watervilla’s zijn minder gebonden aan bouwkundige regels dan woningen, wat uiteraard ook als een voordeel wordt ervaren.