Woonboot: voordelen, nadelen & kosten woonboot

Woonboot: voordelen, nadelen & kosten woonboot Het wonen op een woonboot of watervilla is hip en wordt vaak geromantiseerd. Wat zijn de voordelen en nadelen van een woonboot? Wat kost een woonboot eigenlijk? En is het mogelijk om een hypotheek af te sluiten om een woonboot te financieren?

Soorten woonboten

Woonboten kom je tegen in verschillende soorten en maten. Ze zijn te verdelen in twee categorieën: woonboten met een betonnen casco en woonboten met een stalen casco. Wat is het verschil tussen beide? Bij een woonboot met een betonnen casco heb je uitzicht op het water, omdat de woonruimte zich meestal boven de waterlijn bevindt. Een woonboot met stalen casco daarentegen bevindt zich onder de waterlijn.

Wat kost een woonboot?

De kosten van een woonboot zijn afhankelijk van het type woonboot, de locatie, het uitzicht, de directe omgeving en het woonoppervlak. De prijzen van woonarken beginnen vanaf ongeveer €138.000; bij woonboten moet je denken aan minimaal € 250.000. Het prijspeil van woonboten stijgt, omdat de woonboot aan populariteit wint, terwijl het woonbotenbestand per saldo gelijk blijft.

Hypotheek voor woonboot

Je kunt voor een woonboot een hypotheek afsluiten, net als bij een reguliere woning. Sommige banken hebben speciale “woonboot” hypotheken. De rente ligt soms iets hoger. De bank vereist een taxatierapport van een erkend taxateur voor woonboten en stelt eisen met betrekking tot de ligplaatsvergunning en dergelijke. Een voorbeeld van een hypotheek voor woonboten:

ING Bank: Watervillahypotheek

De watervillahypotheek van ING is bedoeld voor de financiering van woonboten, waterarken en watervilla’s. Deze hypotheekvorm is mogelijk te combineren met een andere hypotheekvorm, zoals een bankspaar – of beleggingshypotheek.

Voordelen van woonboot

Wat zijn de voordelen van wonen op het water? Veel vrijheid en privacy maken wonen op het water aantrekkelijk. Je leest een boek, schommelt met je benen over het dek, terwijl je luistert naar het gekwetter van de vogels die neerstrijken op het dek. Heerlijk, zo'n recreatief leven.

Je hoeft geen rekening te houden met de buren en hebt geen hinder van geluidsoverlast. Je hebt altijd een prachtig, vrij uitzicht op het water en je leeft dicht bij de natuur. Als het zomer is, kun je bij wijze van spreken vanuit het slaapkamerraam een frisse duik nemen in het water.

Bouwkundige regels woonboten

Woonboten, woonarken en watervilla’s zijn minder gebonden aan bouwkundige regels dan woningen, wat uiteraard ook als een voordeel wordt ervaren.

Nadelen van woonboot

Toch is er een schaduwzijde. Het verkrijgen van een hypotheek kan lastiger zijn. De hypotheekrente is doorgaans duurder dan bij een “normale” woning. Andere nadelen die het wonen op een woonboot met zich mee kan brengen, zijn: overlast van waterrecreanten (waterfietsers, boten), onderhoud en last van muggen en ander ongedierte.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lening woonboot, woonark of stacaravanLening woonboot, woonark of stacaravanOok bij een lening afsluiten voor uw woonboot, stacaravan, woonark, watervilla of woonvilla is de rente soms fiscaal aft…
Woonark: kopen van een woonbootWoonark: kopen van een woonbootSteeds meer mensen willen in een woonboot wonen. Doordat het aantal ligplaatsen beperkt blijft is de waarde van de woonb…
Woonboot, watervilla of woonark kopen: Tips voor de aankoopWoonboot, watervilla of woonark kopen: Tips voor de aankoopEen huis van steen op eigen grond is iets anders dan een watervilla. Een woonboot of woonark kopen is dan ook iets ander…
Wonen in een kerk, camper, molen, woonboot of kasteelWonen in een kerk, camper, molen, woonboot of kasteelWonen in een bijzondere woning: een kerk, een kasteel, een molen, op een woonboot of woonark, een camper of een woonwage…

Kapitaalverzekering: box 1 of box 3Kapitaalverzekering: box 1 of box 3Aan veel hypotheekvormen is een kapitaalverzekering verbonden. Een kapitaalverzekering is een vorm van een levensverzeke…
Huis huren van oudersHuis huren van oudersEen huis kopen is niet eenvoudig en voor het huren van een woning bestaat vaak een hele wachtlijst. Maar een kind kan oo…
Bronnen en referenties
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 10-07-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.