Meest gestelde vragen van huizenbezitters

De ING heeft de meeste gestelde vragen van huizenbezitters over hun hypotheek op een rijtje gezet op Mijngeld.nl. In dit artikel treft u de zeven meest gestelde vragen aan. Bij het afsluiten van een hypotheek moet u een aantal belangrijke beslissingen nemen. Dit is ook de reden dat huizenkopers begeleiding nodig hebben van een adviseur met verstand van zaken. De kopers van een huis moeten een goede begeleiding krijgen om te voorkomen dat er verkeerde keuzes worden gemaakt.

De hypotheekrente voor een korte periode vastzetten geeft lage maandelijkse lasten, maar het gevolg kan zijn dat er op korte termijn weer een beslissing moet worden genomen over de hypotheekrente. Op dat moment kan de rente sterk gestegen zijn en de hypotheek is mogelijk onbetaalbaar geworden.

Wat is de maximale duur om hypotheekrente af te trekken?

In totaal hebt u recht op hypotheekrenteaftrek voor een periode van dertig jaar. Voor hypotheken afgesloten vóór 2001, geldt dat de hypotheekrente mag worden afgetrokken tot 1 januari 2031. De maximale duur geldt niet per hypotheek. Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek, wordt er gekeken naar de duur dat u al recht hebt gehad op de fiscale aftrek.

Kan een geldverstrekker een lening overnemen?

Ja, dat is mogelijk. U kunt een deel van de lening over laten nemen door een andere bank. De overnemende partij krijgt dan het tweede recht, omdat het wordt gezien als een tweede hypotheek.

Is tussentijds een deel van de hypotheek aflossen verstandig?

Dit is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. U moet zich wel beseffen dat dit onomkeerbaar is. Het bedrag dat u fiscaal kunt aftrekken gaat naar beneden waardoor het fiscaal voordeel zakt.

Volledige aflossingsvrije hypotheken zijn niet meer toegestaan, wat gaat er gebeuren met bestaande aflossingsvrije hypotheken?

Per 1 augustus 2011 is het niet meer toegestaan om volledige aflossingsvrije hypotheken af te sluiten. Bestaande hypotheken mogen blijven lopen, maar bij het oversluiten van de hypotheek, moet voldaan worden aan de nieuwe regelgeving. Verlengen van de rentevaste periode blijft mogelijk.

Kan een hypotheek uit meerdere delen worden samengevoegd?

Aan de einde van de rentevaste periode zou u de delen kunnen samenvoegen. U hebt ook de mogelijkheid om de bestaande hypotheek op te splitsen in meerdere delen. Op deze manier kunt u voor verschillende rentevaste periodes kiezen. De geldverstrekker gaat er eventueel wel kosten voor rekenen.

Wanneer moet ik opnieuw naar de notaris?

In het geval u over gaat stappen naar een andere geldverstrekker of u neemt een extra hypotheek op, dan moet u naar de notaris. Dit hoeft niet bij alle administratieve veranderingen in uw hypotheek. Bij het afsluiten van een hypotheek, hebt u de mogelijkheid om een verhoogde inschrijving te tekenen. Later kunt u dan nog een extra hypotheek afsluiten, zonder dat u eerst naar de notaris moet.

Wat gaat er met de hypotheekrente gebeuren de komende jaren?

Niemand weet hoe de hypotheekrente zich gaat ontwikkelen. Bij het vastleggen van de duur van de rentevaste periode moet u uitgaan van de betaalbaarheid van de maandlasten. U kunt in eerste instantie kiezen voor de laagste maandlasten door een variabele rente af te spreken. U doet er echter verstandiger aan om de hypotheekrente voor een langere periode vast te zetten.
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypotheekrente lange tijd vastzetten, zekerheid kost geldHypotheekrente lange tijd vastzetten, zekerheid kost geldBij het afsluiten van een hypotheek, kunt u kiezen tussen een zeer korte (één maand) en een zeer lange (twintig jaar) re…
Wat is een variabele hypotheekrente?Wat is een variabele hypotheekrente?Bij het afsluiten van een hypotheek, hebt u de keuze uit verschillende lengtes van rentevaste periodes. U kunt ook kieze…
Hypotheek en hypotheeklasten wijzigen in de loop der jarenEen hypotheek wordt afgesloten voor een periode van dertig jaar en zijn over het algemeen niet flexibel en aan te passen…
Hypotheekrente met verschillende rentevaste periodesEen hypotheekrente legt u voor een bepaalde periode vast, of u spreekt een variabele rente af met de bank. De meeste hui…

Spaargeld inzetten om hypotheek af te lossen is onomkeerbaarIn bepaalde gevallen loon het de investering om spaargeld te gebruiken om uw hypotheek gedeeltelijk mee af te lossen, ma…
Voordeel annuiteitenhypotheek of spaarhypotheekVoordeel annuiteitenhypotheek of spaarhypotheekBesluiten van de overheid kunnen de eigenaar van een eigen huis veel extra geld kosten. U moet voor een nieuwe hypotheek…
Bronnen en referenties
  • http://www.mijngeld.nl/wonen/7-antwoorden-hypotheek-en-rente
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 03-07-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.