Hoeveel hypotheek kan ik maximaal krijgen?

Hoeveel hypotheek kan ik maximaal krijgen? Hoeveel hypotheek je kunt krijgen hangt onder andere af van je inkomen, en het inkomen van je partner. Op verschillende websites kun je berekenen wat je aan maximale hypotheek kunt krijgen. Dit is altijd een indicatie, een hypotheekadviseur kan veel nauwkeuriger berekenen wat je precies aan hypotheek kunt krijgen omdat hij rekening houdt met jouw persoonlijke situatie.

Welk bedrag kan ik krijgen en wat kost dat?

Een hypotheekadviseur heeft bepaalde zaken nodig om te kunnen berekenen wat je aan hypotheek kunt krijgen. Je eigen salaris en dat van je partner bepalen voor een groot deel het maximale bedrag aan hypotheek dat je kunt krijgen. Je kunt daarbij ook nog de overwaarde van de huidige woning op tellen, als je een eigen woning hebt.

Soms is het mogelijk om een hypotheek te krijgen tot maximaal 125% van de executiewaarde van de nieuwe woning. Ook bepaalt de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) mede de hoogte van wat je maximaal kunt krijgen aan hypotheek.

Een maximale hypotheek klinkt aantrekkelijk, je kunt dan een groot bedrag krijgen, echter bedenk wel dat daarmee ook de maandlasten hoger zullen zijn. Hoe hoger het hypotheekbedrag hoe hoger de maandlasten zijn. Bepaal daarom voordat je een hypotheek gaat afsluiten ook wat je maximaal aan maandlasten kwijt wilt zijn.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen en wat heb ik nodig?

Zoals in de vorige alinea gezegd bepaalt het inkomen voor een groot deel het maximale leenbedrag voor een hypotheek. Jouw inkomen, en die van je partner tezamen worden in de berekening meegenomen. Als de hypotheekadviseur een dergelijke berekening gaat opstellen worden ook allerlei maandelijkse kosten daarin meegenomen. Daarbij kun je denken aan kosten voor alimentatie, aflossing van schulden zoals leningen en creditcards, andere toekomstige kosten die je kunt verwachten zoals kosten voor kinderen of een auto.

Op internet kun je op veel websites uitrekenen wat je aan maximale hypotheek kunt krijgen. De uitkomsten van zon rekenmodule zijn altijd indicatief. Een hypotheekadviseur kan veel nauwkeuriger berekenen wat je maximaal kun krijgen aan hypotheek. De adviseur houdt rekening met allerlei maandelijkse kosten en kortingen die je kunt krijgen. Ook worden je wensen zijn ten aanzien van de hypotheekvorm in kaart gebracht.

Als je een woning op het oog hebt dan kun je beginnen met het berekenen van de maximale hypotheek en hoeveel hypotheek je nodig hebt. Dit laatste is vaak de koopsom plus 10 procent voor de kosten koper.

Hoeveel hypotheek heb ik nodig?

Je hebt een huis op het oog en je bent begonnen te bieden. Als je eruit bent gekomen met de verkopende partij dan kun je berekenen wat je nodig hebt aan hypotheek. Op basis van de koopsom die je bent overeengekomen bepaal je de benodigde hypotheek. Als je geen verbouwingen wilt doen dan kun je volstaan met de koopsom plus 10 procent voor de kosten koper. Wil je echter wel verbouwen dan kan het slim zijn om een bouwdepot bij de hypotheek op te nemen. De totale hypotheek die je dan nodig hebt is de hypotheek voor de koopsom plus 10 procent kosten koper plus het bedrag van het bouwdepot.

Hypotheek hoger inschrijven

Als je niet gelijk wilt verbouwen, maar dat op een later moment van plan bent, dan kun je de hypotheek hoger inschrijven bij de notaris. Je betaalt de hypotheek die je echt nodig hebt voor de aankoop van het huis, maar het inschrijfbedrag wordt hoger. Dit is het hypotheekbedrag waar je aanspraak op kunt maken bij de hypotheekverstrekker. Het grote voordeel hiervan is dat wanneer je gaat verbouwen, je niet voor een tweede keer naar de notaris hoeft en dus geen extra kosten maakt. Je kunt dan rechtstreeks met de hypotheekverstrekker zaken doen om bijvoorbeeld een tweede hypotheek te nemen voor de verbouwing.
© 2011 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypotheek op basis van huurHypotheek op basis van huurHoeveel hypotheek kunt u in 2023 krijgen op basis van uw maandelijkse huur? Anders gezegd, stel u betaalt nu aan huur 80…
Hypotheek berekenen: hoeveel hypotheek kan je krijgenHypotheek berekenen: hoeveel hypotheek kan je krijgenAls je gaat berekenen hoeveel hypotheek je kan krijgen, moet je rekening houden met onder andere inkomen, gezinsuitbreid…
Hypotheek vervroegd aflossen: boeterenteHypotheek vervroegd aflossen: boeterenteHet kan aantrekkelijk lijken om de hypotheek vervroegd af te lossen, zodat de maandlasten dalen. Het nadeel is echter da…
De buitenland hypotheek van ABN AMRODe buitenland hypotheek van ABN AMRODe buitenland hypotheek van ABN AMRO is een Nederlandse hypotheek voor een woning in het buitenland voor wie in Nederlan…

Hypotheekrenteaftrek afschaffen, huizenprijzen sterk omlaagDe discussie over de hypotheekrenteaftrek hangt al jaren boven de hoofden van de huiseigenaren, maar politici durven zic…
Aftrekbare kosten bij aankoop van een woningAftrekbare kosten bij aankoop van een woningWanneer u een woning koopt heeft dat gevolgen voor de belasting. Omdat u een eigen woning hebt moet er jaarlijks een bed…
Jozzie (244 artikelen)
Gepubliceerd: 16-06-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.