Bankspaarhypotheek of spaarhypotheek als hypotheek

Bankspaarhypotheek of spaarhypotheek als hypotheek De bankspaarspaarhypotheek is een fiscaal aantrekkelijke hypotheek. U spaart fiscaal slim en belastingvrij voor de aflossing van de hypotheek en hebt tegelijkertijd een maximale hypotheekrenteaftrek. De bankspaarhypotheek heeft als concurrent de spaarhypotheek. Ook dit is fiscaal gunstig sparen met een hypotheek. Er zijn wel verschillen tussen de gewone spaarhypotheek en de nieuwe bankspaarhypotheek. U kunt een bankspaarhypotheek SEW of BEW of spaarhypotheek hebben van voor 2013, sindsdien kan deze hypotheek niet opnieuw worden afgesloten. Wie nog een dergelijke hypotheek heeft in 2020 of 2021, kan nog genieten van de vele voordelen die daarmee gepaard gaan.

De bankspaarhypotheek spaarrekening eigen woning SEW of BEW: fiscaal gunstig sparen met hypotheek

Sinds 1 januari 2008 kunt u in ons land banksparen voor pensioen of aflossing van een hypotheek. Banksparen doet u bij een bank, en niet bij een verzekeraar. Bij het banksparen wordt gewerkt met een geblokkeerde spaarrekening of beleggingsrekening waar u regelmatig geld op stort. Sparen via de geblokkeerde spaarrekening is bekend onder de afkorting SEW, en de vermogensopbouw via de geblokkeerde beleggingsrekening, beleggingsrecht eigen woning, als BEW. Bij de BEW is het uiteindelijk opgebouwde vermogen afhankelijk van de beleggingsresultaten, die kunnen meevallen maar ook kunnen tegenvallen. Bij de bankspaarhypotheek weet u waar u aan toe bent. Voor beide vormen van banksparen gelden de vrijstellingen van de Belastingdienst na 15 of 30 jaar, zoals ze gelden als bij de spaarhypotheek. Bovendien is ook hier de hypotheekrenteaftrek maximaal, omdat u de hypotheek niet tussentijds aflost. De eisen voor banksparen voor uw huis nog een op een rij:
 • U hebt een eigen woning.
 • U gebruikt het opgebouwde bedrag voor de aflossing van de eigenwoningschuld.
 • U legt tenminste 15 jaar achtereen geld in.
 • De hoogste jaarlijkse inleg is niet hoger dan 10x de laagste inleg.

De spaarhypotheek via een is fiscaal slimme hypotheek om te sparen

De kern van een spaarhypotheek is dat u een aflossingsvrije hypotheek afsluit in combinatie met een overlijdensrisicoverzekering, terwijl u bovendien op een geblokkeerde rekening spaart voor de aflossing van de hypotheek. Over wat u spaart op de geblokkeerde rekening betaalt u geen belasting in de jaren dat u het vermogen opbouwt. Bovendien profiteert u bij het vrijkomen van het gespaarde geld van een grote fiscale bonus. Per persoon gaat het om de volgende bedragen aan fiscaal voordeel:
 • 2017: 162.500 sinds 1 april 2017.
 • 2018: 164.000.
 • 2019: 166.500.
 • 2020: 168.500.
 • 2021: 171.000.

Met andere woorden als u in 2020 400.000 euro krijgt uitgekeerd om uw hypotheek af te lossen is daarvan maximaal 168.500 euro belastingvrij. U betaalt belasting over het kapitaal minus ingelegde premies en vrijstelling. Sinds 1 april 2017 is er geen aparte vrijstelling meer na 15 jaar of 30 jaar.

De aflossingsvrije hypotheek

Hier komt bij dat de hypotheekrenteaftrek maximaal blijft, omdat u niet tussentijds op de hypotheek aflost. Dit is ook nog eens minder risicovol dan een gewone aflossingsvrije hypotheek, omdat:
 • U wel gedwongen spaart op de geblokkeerde rekening en zo kapitaal opbouwt. Dat is bij een gewone aflossingsvrije hypotheek niet zo.
 • U een hypotheekbescherming en woonlastenbescherming heeft gekocht voor het geval u komt te overlijden.
 • De hoogte van de hypotheekrente is gekoppeld aan de hoogte van de spaarrente. Gaat de hypotheekrente na de rentevaste periode omhoog, dan zal dat ook gelden voor de spaarrente. Deze combinatie heeft een dempende werking op de maandlasten, omdat u bij een hogere spaarrente minder hoeft in te leggen op de spaarrekening.

Voordelen en nadelen spaarhypotheek

De belangrijkste voordelen van een spaarhypotheek zijn:
 • De rente dempende werking doordat spaarrente en hypotheekrente gelijk zijn.
 • U bent verzekerd van een gegarandeerd opgebouwd kapitaal.
 • Het spaardeel is tijdens de opbouw belastingvrij.
 • Er is een grote belastingvrije som waarop u wellicht recht hebt.
 • De hypotheekrenteaftrek is maximaal, omdat niet tussentijds wordt afgelost.

De belangrijkste nadelen van een spaarhypotheek:
 • Kan niet tussentijds worden gestopt met hoge kosten.
 • Er is vaak een kleine renteopslag.

Verschillen bankspaarhypotheek en spaarhypotheek

Vier verschillen tussen de spaarhypotheek en de bankspaarhypotheek vallen zeker op:
 • Bij een bankspaarhypotheek bent u niet verplicht om een levensverzekering of overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Het grote voordeel daarvan is dat dan ook geen hoge premies voor een deze verzekeringspolis hoeft te betalen en het allemaal transparant blijft. Het nadeel is dat u zo geen bescherming hebt ingebouwd voor inkomensverlies, wanneer u komt te overlijden. U mag een extra verzekering afsluiten maar bent daartoe niet verplicht.
 • Een ander verschil is dat bij de bankspaarhypotheek de spaarrente niet gekoppeld hoeft te blijven aan de hypotheekrente. De automatische koppeling heeft een dempende werking op de maandlasten, maar als de hypotheekrente daalt in een periode dat de spaarrente stijgt, bent u zo ook beter af zonder de koppeling van de spaarrente aan de hypotheekrente.
 • Door het depositogarantiestelsel is per persoon tot maximaal 100.000 euro bij een bank aan spaargeld gegarandeerd, ook als een bank failliet gaat. Bij een vermogensopbouw via een verzekeringsmaatschappij geldt deze garantie niet.
 • Bij uw overlijden gaat het spaarsaldo over naar u erfgenamen, zoals u dat wilt, terwijl bij een spaarhypotheek de voorwaarden van de overlijdensrisicoverzekering zullen gelden.

Bankspaarhypotheek: voordelen & nadelen

Ook een bankspaarhypotheek heeft voordelen en nadelen. Kijkt u maar:

Voordelen bankspaarhypotheek:

 • Maximale hypotheekrenteaftrek, doordat niet tussentijds wordt afgelost.
 • U bouwt een gegarandeerd vermogen op om straks te kunnen aflossen.
 • Het gespaarde valt onder de spaargarantie van het depositogarantiestelsel.
 • Fiscale voordelen, waaronder het belastingvrij sparen.
 • Overlijdensrisicoverzekering niet verplicht.
 • Er zijn grote fiscale vrijstellingen mogelijk.

Nadelen bankspaarhypotheek:

 • Door verschil spaarrente en hypotheekrente is er geen dempende werking.
 • Als het opgebouwde kapitaal hoger is dan de hypotheek, moet daarover wel belasting worden betaald.
 • Hogere hypotheekrente met gemiddeld 0,2% opslag.
 • Oversluiten van bankspaarhypotheek kan vaak alleen bij dezelfde bank.

Slot

Wie een bankspaarhypotheek heeft, heeft de maximale hypotheekrenteaftrek. Het nadeel in 2020 en 2021 is wel dat uw bankspaarhypotheek in de meeste gevallen bij een verhuizing niet kunt meenemen en niet kunt oversluiten.
© 2010 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Banksparen, sparen voor de alternatieve hypotheekaflossingBanksparen, sparen voor de alternatieve hypotheekaflossingBanksparen tegen een mooie rente bij de bank voor de financiering van de aflossing van uw hypotheek is alleen mogelijk m…
Banksparen in 2021Banksparen in 2021Wat is er met banksparen nog mogelijk in 2021? Wie al een hypotheek had op basis van banksparen of zijn gouden handdruk…
Beleggingshypotheek omzetten naar bankspaarhypotheekBeleggingshypotheek omzetten naar bankspaarhypotheekDe beleggingshypotheek mag u ook omzetten naar een bankspaarhypotheek of een een aflossingsvrije hypotheek. Of u kunt ov…
Banksparen: sparen voor hypotheek en pensioenBanksparen: sparen voor hypotheek en pensioenBanksparen is een manier om vermogen op te bouwen voor de oude dag of de aflossing van een hypotheek. Het banksparen wer…

De politiek en afschaffing van hypotheekrenteaftrekDe politiek en afschaffing van hypotheekrenteaftrekDe meeste mensen die een woning kopen, sluiten een hypotheek af om deze deels of geheel te financieren. Hypotheken zijn…
Zakelijke hypotheek: Bedrijfshypotheek voor zakelijk pandEen bedrijfspand kopen is een slimme belegging en bovendien vaak goedkoper dan het langere tijd huren van een zakelijk p…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 01-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.