Banksparen: sparen voor hypotheek en pensioen

Banksparen: sparen voor hypotheek en pensioen Banksparen is een manier om vermogen op te bouwen voor de oude dag of de aflossing van een hypotheek. Het banksparen werd begin 2008 ingevoerd als alternatief voor dure ondoorzichtige spaar- en beleggingspolissen van verzekeraars. De voordelen van banksparen dat bedoeld is om te sparen voor hypotheek en pensioen.

Wat is banksparen?

Met banksparen kunnen mensen op een spaar- of beleggingsrekening die geblokkeerd is fiscaal gunstig geld opzij zetten. Groot voordeel is dat deze manier van sparen erg doorzichtig is. Wie bijvoorbeeld ook nog een overlijdensrisicoverzekering wil afsluiten kan dat gewoon apart doen en wordt niet geconfronteerd met een rekening waarop beide zaken worden gedaan. Bankspaarproducten zijn vaak goedkoper en de kosten veel inzichtelijker.

Banksparen voor de hypotheek

Veel mensen hebben vanaf 2008 de kans aangegrepen om banksparen te gebruiken om hun hypotheek af te lossen. Van alle nieuwe hypotheken die worden afgesloten is het merendeel een bankspaarhypotheek.

Waarom banksparen?

Tot 2008 hadden verzekeraars het alleenrecht op fiscaal gunstig sparen. Toen bleek dat zij met dat recht een loopje hadden genomen door woekerpolissen te verkopen werd een helder en goedkoper alternatief geïntroduceerd.

Tussenpersonen en banksparen

Anno 2010 lijken tussenpersonen het banksparen liever toch nog links te laten liggen. Zij verkopen toch nog liever de traditionele verzekeringsproducten waar zij meer aan verdienden of zijn niet goed op de hoogte van de producten. In verzekeringsproducten konden vaak veel meer kosten worden gestopt en verborgen, terwijl dat bij banksparen niet meer het geval is. Bovendien hebben tussenpersonen vaak relaties met verzekeraars die zij niet willen opgeven. Zij zijn zo gewend aan het verkopen van een verzekeringsproduct dat het voor hen ook moeilijk lijkt zich op een ander product in de markt te focussen. Bovendien hebben ze verstand van verzekeringen en is banksparen voor hen toch vaak nog een heel andere tak van sport.

Waarom is banksparen zo populair?

In eerste instantie waren het vooral kleine banken die het banksparen introduceerden. Grote banken voelden zich daardoor onder druk gezet om dit nieuwe product ook te gaan voeren. Marktleider Rabobank biedt bijvoorbeeld in 2010 vooral hypotheken met banksparen. Aanvankelijk waren het alleen de verzekeraars Allianz en Delta Lloyd die het banksparen aanboden. Daar komt nog bij dat de woekerpolissen tot gevolg hebben dat de verkoop van beleggingspolissen steeds minder goed gaat. Daar kwam de crisis nog overheen. Mensen die hun geld veilig wilden wegzetten voor een hypotheek of hun oude dag zochten daarom naar producten die dat garandeerden en niet al te hoge kosten met zich meebrachten.

Manieren om fiscaal aantrekkelijk vermogen opbouwen

Fiscaal aantrekkelijk vermogen opbouwen om te zorgen voor een goede oude dag of voor het aflossen van de hypotheek kan op 4 manieren. Ook zijn er trouwens methoden die alle 4 of enkele daarvan mengen:
 1. Een spaarverzekering, zoals de spaarhypotheek
 2. Een beleggingsverzekering zoals de beleggingshypotheek
 3. Sparen op een spaarrekening
 4. Beleggen op een bankspaarrekening

Voordelen van banksparen

De voordelen van banksparen zijn:
 1. Geen `ingebouwde` overlijdensrisicoverzekering
 2. De kosten zijn evenredig gespreid
 3. Soms is het banksparen goedkoper (maar dus lang niet altijd)

Nadelen banksparen

Er kleven echter ook nadelen aan het banksparen. Die zijn:
 1. Bankspaarrekening kan niet belastingvrij naar een nieuwe hypotheek.
 2. Bij overlijden gaat het tegoed naar de erfgenamen die dan successierechten moeten betalen
© 2010 - 2023 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Banksparen met je gouden handdruk of ontslagvergoedingBanksparen is populairder dan ooit. Mensen zijn bang geworden voor koopsompolis en de lijfrente en kiezen massaal voor b…
Van lijfrente tot banksparenVan lijfrente tot banksparenBanksparen is een vrij nieuw en fiscaal voordelig product, onder meer in te zetten om uw hypotheek voordelig af te losse…
Lijfrente banksparen: Wat is het en wat zijn de voordelen?Lijfrente banksparen: Wat is het en wat zijn de voordelen?Wat is lijfrente banksparen precies? Wat zijn de voordelen, wanneer je kiest voor banksparen in plaats van voor een ande…
Nadelen van het banksparenNadelen van het banksparenHet banksparen wordt vaak opgehemeld ten koste van het verzekeren. In bepaalde gevallen is dat niet terecht. Soms moet u…

Sparen checklist verstandig sparen in 2020Sparen checklist verstandig sparen in 2020Hoe sparen in 2020? Hoge rente en verstandig sparen bij een bank, verzekeraar of werkgever kunt u op vele manieren doen.…
Levensloopregeling stopt definitief per januari 2022Levensloopregeling stopt definitief per januari 2022De Levensloopregeling vervangt de vervallen Vroegpensioenregeling (VUT, Prepensioen). Met de Levensloopregeling is (was)…
Bronnen en referenties
 • Leeuwarder Courant
 • Vereiniging Eigen Huis
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 30-10-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.