Starterslening: de lening voor de starter op de huizenmarkt
Als starter is het tegenwoordig al moeilijk genoeg om een huis te vinden die bij je budget past. De huizen worden over het algemeen steeds duurder en er worden maar weinig starterhuizen gebouwd. Daarom is er nu ook de starterslening om de starter op de huizenmarkt te helpen.
Een starterslening komt eigenlijk pas ter sprake als je al een huis op het oog hebt en het blijkt dat de woonlasten te hoog zijn voor je inkomen. De Stichting Stimuleringsfond Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVN) geeft daarom ook de starter de mogelijkheid om te helpen.
Voor wie is een starterslening mogelijk?
Een starterslening is echt bedoeld om een starter te helpen, omdat een starter vaak gezien wordt als iemand die aan het begin van zijn carrier staat en hierdoor weinig kans heeft gehad om te sparen. Daarnaast is het salaris vaak niet hoog, maar is dit waarschijnlijk wel beter zijn in de toekomst. Een huis kopen zonder eigen vermogen en nog eens een laag inkomen, is erg moeilijk. De starterslening is daarom ook geschikt voor mensen die van plan zijn om hun eerste huis te kopen. Let wel op dat deze starterslening die bij elke gemeente van toepassing is. Controleer dan ook eerst bij je gemeente of je hiervoor in aanmerking kunt komen.
Hoe werkt een starterslening?
Het idee achter de starterslening is dat deze het verschil tussen de totale koopsom van je woning en het maximale bedrag wat je, op basis van je inkomen, kunt lenen bij de bank volgens de regels van de Nationale Hypotheek Garantie. De hoogte van een starterslening hangt wel af van je inkomen, het eigen vermogen en daarbij de voorwaarden van de gemeente. Elke gemeente heeft zijn eigen voorwaarden. De starterslening heeft een maximale looptijd van 30 jaar en daarbij staat de rente vast voor een periode van 15 jaar. De eerste drie jaar betaal je geen rente en geen aflossing voor deze lening. Na de drie jaar moet je wel rente en aflossing betalen, indien je inkomen voldoende is gestegen. Is je inkomen niet gestegen, dan kun je bij de SVN om een hertoetsing vragen en dan wordt gekeken welke maandlasten bij je inkomen past.
Hoe verloopt de aanvraag?
Wanneer je in aanmerking wilt komen voor de starterslening is het eerst belangrijk om bij je gemeente te kijken of ze deze subsidie verstrekken. De subsidie is namelijk niet bij elke gemeente van toepassing. Is de subsidie wel bij jouw gemeente, dan kun je het SVN aanvraagformulier opsturen voor een starterslening. Let hierbij wel op dat je een Aangifte en Aanslag Inkomstenbelasting mee moet sturen. Heb je deze niet dan moet je een Verklaring Inkomstenbelasting opvragen bij de Belastingdienst en deze meesturen.
Als je aanvraag is goedgekeurd krijg je een brief van de gemeente met daarbij het bedrag, looptijd en rentepercentage van de starterslening, met de voorwaarden van de lening. Dit alles moet je gebruiken bij het afsluiten van de hypotheek bij de bank voor de rest van het bedrag wat je nodig hebt voor het betalen van het huis. Uiteindelijk moet je een kopie van de hypotheekofferte opsturen naar het SVN waarna je weer een offerte krijgt voor de starterslening en als je akkoord gaat en aan de voorwaarden voldoet, dan krijg je de starterslening. De documenten worden naar je notaris gestuurd en zowel de starterslening als de hypotheek moeten op dezelfde tijd worden afgesloten.
Welke kosten zijn hier aan verbonden?
Er zijn kosten verbonden aan het afsluiten van deze starterslening. Deze kosten kun je echter weer aftrekken van de inkomsten belasting. Voor het afsluiten van deze lening brengt het SVN 1,5% in rekening.