Starterslening 2020/'21: de combinatielening

Starterslening 2020/'21: de combinatielening Een starterslening afsluiten met een combinatielening erbij? In 2020 en 2021 kan in meerdere gemeenten een starterslening worden afgesloten, vooral in Zeeland. Bekijk of ook uw gemeente extra budget heeft vrijgemaakt zodat u als starter op de woningmarkt uw eerste huis kunt kopen. De starterslening is een aanvulling op de hypotheek van de bank en voor deze lening gelden een aantal voorwaarden. De starterslening wordt uitgevoerd door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten SVN. Ook bij een starterslening moet u al meteen beginnen met aflossen, maar de combinatielening kan dan uitkomst bieden.

De starterslening aanvragen in 2020 en 2021


Wat is de essentie van de starterslening?

Niet elke starter krijgt de hypotheek die hij of zij wil. Als de hypotheek van de bank te laag is, gaat de koop van uw eerste woning normaal gesproken niet door. De grote uitzondering hierop is de starterslening. In essentie is de starterslening een aanvulling op uw hypotheek en geeft u de mogelijkheid om onder een aantal zeer gunstige voorwaarden extra geld voor uw huis te lenen. De starterslening overbrugt het verschil tussen de totale aankoopkosten van een huis en de hypotheek die u van de bank kunt krijgen. De starterslening kent als voorwaarde dat u nog nooit eerder een huis hebt gekocht. Per gemeente kunnen aanvullende voorwaarden worden gesteld.

De kenmerken van een starterslening 2020 en 2021

De starterslening is een extra hypotheek bovenop de gewone hypotheek. De looptijd van de starterslening is dertig jaar en niet minder. De lening komt volledig op naam van de eigenaar van de woning. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten de marktrente van 10 jaar rentevast om de leencapaciteit te berekenen. Voordien gold nog de hogere rente van 15 jaar als toetsrente. Een direct gevolg is dat de SVN van mening is dat de gewone hypotheek hoger kan zijn en de aanvulling via de starterslening lager. Of de starterslening iets voor u is, hangt af van uw leencapaciteit, uw inkomen en uw gemeente.

Starterslening, hypotheekrenteaftrek en aflossen

De starterslening is bedoeld om uw woonlasten betaalbaar te houden. Een manier om dat te doen is u niet te verplichten om maandelijks ook de lening af te lossen. Maar ja, om de hypotheekrenteaftrek te kunnen behouden is een maandelijkse aflossing van de hypotheek wel verplicht. Om dit euvel aan te pakken is de combinatielening bedacht. U hebt zo dus gewoon hypotheekrenteaftrek.

De combinatielening

Om de maandlasten voor de starter te verlagen, hoefden starters, ook al moeten nieuwe hypotheken annuïtair worden afgelost, aanvankelijk niet af te lossen. Er werd voor hen tot en met 2016 jaar een uitzondering gemaakt. Dat is afgelopen, maar ook daar is een oplossing voor gevonden met de combinatielening. De combinatielening is een consumptieve lening zonder aflossing die wordt verstrekt om daarmee de aflossing op de hypotheek te kunnen betalen.

Hoogte van de starterslening ten opzichte van de hypotheek

Uw woning moet aan de eisen van de Nationale Hypotheekgarantie voldoen. De starterslening is maximaal 20% van de aankoopkosten inclusief verwervingskosten. Dat betekent dat u minimaal 80% zelf moet financieren. Hoe meer u zelfstandig kunt lenen bij de bank, hoe lager de starterslening wordt.

Wanneer starterslening aanvragen in 2020 en 2021

Als starter gaat u de starterslening aanvragen op het moment dat u de financiering van het huis gaat rondmaken. U moet dus precies weten om welk huis het gaat, wat de kosten zijn, dat aan de NHG-voorwaarden is voldaan, hoeveel de bank financiert en dus ook hoeveel u aan extra lening nog nodig hebt. Niet eerder dan dat. U meldt zich bij uw gemeente, de dienst Bouwen en Wonen. Die dienst bekijkt of u aan de voorwaarden van de gemeente voldoet. Vervolgens zendt de dienst u een aanvraagformulier van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Deze SVN adviseert de gemeente over uw aanvraag. Daarna hoort u via de gemeente schriftelijk het besluit. Als het besluit positief voor u is, vindt de verdere uitvoering en afwikkeling plaats via de SVN.

Welke gemeenten geven een starterslening?

In 2020 en 2021 geven vele gemeenten een starterslening. U doet er goed aan om te bekijken of uw gemeente ook meedoet. Opvallend is dat de grote gemeenten nog niet allemaal meedoen. In totaal doen zo toch nog 230 verschillende gemeenten mee.

Conclusie starterslening aanvragen

Bent u een starter op de woningmarkt en komt u een deel van de financiering van de aankoop van uw woning tekort, bekijk dan of u in aanmerking kunt komen voor de starterslening. De starterslening is een goedkope aanvulling op de hypotheek van de bank en maakt voor vele starters de aankoop van de eerste woning mogelijk. Een nadeel van de combinatielening is dat er voor die lening geen hypotheekrenteaftrek is.

Lees verder

© 2014 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
WOZ-krediet of startersleningWOZ-krediet of startersleningStarten op de woningmarkt anno 2020 of 2021 en jonger zijn dan 35 jaar, hoe komt u dan aan geld? Kies dan voor een start…
Hypotheekwijzigingen 2017: nieuwe regels en percentagesHypotheekwijzigingen 2017: nieuwe regels en percentagesVoor 2017 zijn er wederom een aantal belangrijke wijzigingen ingevoerd bij de verstrekking van hypotheken en gelden er n…
Een hypotheek voor starters: starten op de huizenmarktEen hypotheek voor starters: starten op de huizenmarktStarten op de woningmarkt betekent vaak ook een hypotheek aanvragen en de koper zijn van een eerste eigen huis. De beken…
Hypotheek in 2021 (wat zijn de regels)Hypotheek in 2021 (wat zijn de regels)Weer zijn er nieuwe regels voor een hypotheek op de eigen woning in 2021. Dit kan betekenen dat u minder geld kunt lenen…

Overbruggingsgarantie bij dubbele woonlastenOverbruggingsgarantie bij dubbele woonlastenDubbele woonlasten als u twee huizen hebt? Dit lijkt niet verstandig, maar de overbruggingsgarantie van het CBOV kan u o…
Wat gebeurt er met mijn hypotheek na overlijden?Wat gebeurt er met mijn hypotheek na overlijden?Bij overlijden gaan jouw bezittingen en schulden over naar je erfgenamen. De hypotheek zal ook in de nalatenschap vallen…
Bronnen en referenties
  • Gemeente Amsterdam
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 15-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.