Oude woning nog niet verkocht: overbruggingskrediet

Oude woning nog niet verkocht: overbruggingskrediet Als je je oude woning nog niet verkocht hebt dan komt een overbruggingskrediet goed van pas. Bij een onverkocht huis zit je anders met dubbele woonlasten. Als je oude woning is verkocht krijg je pas overwaarde in handen. Overbruggingskrediet aanvragen gaat hetzelfde als de aanvraag van hypotheek, de aanvraag doe je bij je hypotheekverstrekker. Het is ook een optie om geld op te nemen uit de lopende hypotheek. Als je oude huis nog niet verkocht is, zul je hoe dan ook maatregelen moeten treffen. In 2009 gaan de hypotheekverstrekkers zeer soepel om met overbruggingskrediet wanneer de oude woning nog niet verkocht is, het overbruggingskrediet is de smeerolie in deze stagnerende huizenmarkt vanwege de economische crisis. Erg handig dat aanbieders soepel met het overbruggingskrediet omgaan, als je in de situatie zit dat je oude woning nog niet verkocht is en je een nieuw huis gekocht heb. Hoogste tijd om de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken en je te laten informeren over een overbruggingskrediet. Dubbele maandlasten moet je zoveel mogelijk vermijden, dubbele woonlasten kunnen je financieel aardig leegknijpen.

Een overbruggingskrediet wordt tegenwoordig bij steeds meer aanbieders en hypotheekverstrekkers los aangeboden, je hoeft hiervoor niet persé bij dezelfde hypotheekverstrekker zijn als waar je voor je hypotheek zit. Een echte uitkomst dus als je je oude woning nog niet verkocht hebt. Laat je adviseren door een onafhankelijk en deskundig aanbieder en vraag verschillende offertes aan zodat je een overbruggingskrediet kan kiezen met de scherpste voorwaarden.

Rente overbruggingskrediet

Over een overbruggingskrediet moet je rente betalen. De rente kan sterk verschillen per hypotheekverstrekker en staat vast zolang de overbruggingsperiode duurt. Rente bij een overbruggingskrediet is meestal 0,5%-1,5%, maar er kan ook een vast bedrag berekend worden. Bij de meeste hypotheekverstrekkers is het nodig om voor een overbruggingskrediet een hypotheekakte te laten opmaken bij de notaris, waarbij het oude huis én nieuwe huis als onderpand dient.

Positieve/negatieve hypotheekverklaring

Een alternatief voor een overbruggingskrediet is een positieve/negatieve hypotheekverklaring. Deze, door jou en de hypotheekverstrekker ondertekende hypotheekakte geeft de hypotheekverstrekker het recht om een hypohteekakte te eisen wanneer nodig en verplicht jou om het huis niet verder te belasten met een andere hypotheek. Ook kan je je huis niet verkopen zonder dat de hypotheekverstrekker daar toestemming voor geeft. Dit is dus ook een manier om dubbele maandlasten zoveel mogelijk te voorkomen wanneer je oude huis nog onverkocht is en je een nieuw huis hebt gekocht.

Hoe lang is een overbruggingskrediet geldig

Een overbruggingskrediet is meestal een half jaar tot twee jaar geldig, wanneer je verhuist naar je nieuwe huis. Bij verhuizing naar een nieuwbouw woning kan een overbruggingskrediet een jaar tot twee jaar geldig zijn. Het is wel de bedoeling dat je binnen die periode je oude woning verkoopt en het krediet aflost.

De rente en de kosten die het overbruggingskrediet met zich meebrengt kan je indammen door ze mee te financieren in de nieuwe hypotheek of in het krediet zelf. Over de rente en kosten van het overbruggingskrediet betaal je dan rente. De rente over een overbruggingskrediet is fiscaal aftrekbaar. Alleen de rente voor het gedeelte van de lening waarmee je het overbruggingskrediet betaalt, is de rente niet aftrekbaar.
© 2009 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een overbruggingskrediet?Een overbruggingskrediet wordt afgesloten in de situatie dat een nieuw huis gekocht is, terwijl het oude huis nog niet v…
Overbruggingskrediet: overbrugging tot verkoop oude woningOverbruggingskrediet: overbrugging tot verkoop oude woningJe huis staat te koop én je hebt een nieuwe woning gekocht. Dan ben je tijdelijk eigenaar van twee woningen en heb je, n…
Dubbele maandlasten hypotheek beperkenDubbele maandlasten hypotheek beperkenEen nieuw huis gekocht hebben, en blijven zitten met dubbele woonlasten. Iedere koper is er huiverig voor: nieuwe huis i…

Het kopen van een kamer & vastgoed (studentenkamer)Het kopen van een kamer & vastgoed (studentenkamer)U kunt een kamer of appartement kopen, waarom een hele woning kopen als u niet meer nodig hebt? Een kamer kopen betekent…
Is spaarhypotheek veilig bij faillissementIs spaarhypotheek veilig bij faillissementUw spaarhypotheek is een spaarproduct, is een spaarhypotheek veilig bij een faillissement van de bank? U spaart met een…
Ssandra3108 (253 artikelen)
Laatste update: 16-10-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.