Oude woning nog niet verkocht: overbruggingskrediet
Als je je oude woning nog niet verkocht hebt dan komt een overbruggingskrediet goed van pas. Bij een onverkocht huis zit je anders met dubbele woonlasten. Als je oude woning is verkocht krijg je pas overwaarde in handen. Overbruggingskrediet aanvragen gaat hetzelfde als de aanvraag van hypotheek, de aanvraag doe je bij je hypotheekverstrekker. Het is ook een optie om geld op te nemen uit de lopende hypotheek. Als je oude huis nog niet verkocht is, zul je hoe dan ook maatregelen moeten treffen.
In 2009 gaan de hypotheekverstrekkers zeer soepel om met
overbruggingskrediet wanneer de
oude woning nog niet verkocht is, het overbruggingskrediet is de smeerolie in deze stagnerende huizenmarkt vanwege de economische crisis. Erg handig dat aanbieders soepel met het overbruggingskrediet omgaan, als je in de situatie zit dat je oude woning nog niet verkocht is en je een nieuw huis gekocht heb. Hoogste tijd om de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken en je te laten informeren over een overbruggingskrediet. Dubbele maandlasten moet je zoveel mogelijk vermijden, dubbele woonlasten kunnen je financieel aardig leegknijpen.
Een
overbruggingskrediet wordt tegenwoordig bij steeds meer aanbieders en hypotheekverstrekkers los aangeboden, je hoeft hiervoor niet persé bij dezelfde hypotheekverstrekker zijn als waar je voor je hypotheek zit. Een echte uitkomst dus als je je oude woning nog niet verkocht hebt. Laat je adviseren door een onafhankelijk en deskundig aanbieder en vraag verschillende offertes aan zodat je een overbruggingskrediet kan kiezen met de scherpste voorwaarden.
Rente overbruggingskrediet
Over een
overbruggingskrediet moet je rente betalen. De rente kan sterk verschillen per hypotheekverstrekker en staat vast zolang de overbruggingsperiode duurt. Rente bij een overbruggingskrediet is meestal 0,5%-1,5%, maar er kan ook een vast bedrag berekend worden. Bij de meeste hypotheekverstrekkers is het nodig om voor een overbruggingskrediet een hypotheekakte te laten opmaken bij de notaris, waarbij het oude huis én nieuwe huis als onderpand dient.
Positieve/negatieve hypotheekverklaring
Een alternatief voor een overbruggingskrediet is een positieve/negatieve hypotheekverklaring. Deze, door jou en de hypotheekverstrekker ondertekende hypotheekakte geeft de hypotheekverstrekker het recht om een hypohteekakte te eisen wanneer nodig en verplicht jou om het huis niet verder te belasten met een andere hypotheek. Ook kan je je huis niet verkopen zonder dat de hypotheekverstrekker daar toestemming voor geeft. Dit is dus ook een manier om dubbele maandlasten zoveel mogelijk te voorkomen wanneer je oude huis nog onverkocht is en je een nieuw huis hebt gekocht.
Hoe lang is een overbruggingskrediet geldig
Een overbruggingskrediet is meestal een half jaar tot twee jaar geldig, wanneer je verhuist naar je nieuwe huis. Bij verhuizing naar een nieuwbouw woning kan een overbruggingskrediet een jaar tot twee jaar geldig zijn. Het is wel de bedoeling dat je binnen die periode je oude woning verkoopt en het krediet aflost.
De rente en de kosten die het overbruggingskrediet met zich meebrengt kan je indammen door ze mee te financieren in de nieuwe hypotheek of in het krediet zelf. Over de rente en kosten van het overbruggingskrediet betaal je dan rente. De rente over een overbruggingskrediet is fiscaal aftrekbaar. Alleen de rente voor het gedeelte van de lening waarmee je het overbruggingskrediet betaalt, is de rente niet aftrekbaar.